Tragedia de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț, incendiu care a cauzat decesul a 10 pacienți, a cutremurat o lume întreagă și a arătat din nou lipsurile majore ale sistemului medical românesc. Una dintre marile probleme este reprezentată de managementul defectuos, la Spitalul Județean Neamț fiind schimbați 8 manageri în 2020, până la momentul tragediei, pe criterii politice.
Unitatea medicală menționată anterior a fost administrată de peste 4 ani de către baronul PSD, Ionel Arsene, președinte al Consiliului Județean Neamț. În seara tragediei, prima reacție a baronului a fost de-a dreptul incalificabilă. Managerul numit recent de Arsene este Lucian Micu, fost primar liberal al orașului Roman care a trecut la PSD. Într-o intervenție la Antena 3, Arsene nici nu mai ținea minte profesia celui pe care l-a numit manager, amintindu-și după câteva secunde cu greu că Micu este jurist, situație care a stârnit criticile invitaților din studio. În acest context, doctorul Monica Pop l-a întrebat pe Ionel Arsene cum de poate numi ca manager de spital o persoană care nu are legătură cu sistemul medical. Cu multă obrăznicie, Arsene a început să ridice tonul în dialogul cu doctorul Monica Pop, ceea ce l-a scos din sărite pe moderatorul Răzvan Dumitrescu.
Mai mult decât atât, conform surselor Podul.ro, Arsene nu a ajuns în Neamț sâmbătă seara, el aflându-se în București la momentul tragediei, la Clubul Diplomatic. Totodată, sursele locale ale Podul.ro au precizat că Arsene vine foarte rar în Neamț, soția lui locuind în București. De asemenea, publicația Atacul a menționat într-un articol, pe 28 ianuarie 2020, că familia lui Arsene locuiește la București de aproximativ 10 ani.
"Nu a fost sâmbătă seara la Neamț. El stă în București. Iar soția lui stă permanent în București. Arsene vine în Neamț maxim 2 zile pe săptămână. Acum în campanie vine, că în rest nu calcă cu săptămânile", au precizat pentru Podul.ro surse apropiate baronului.
Chiulul baronului pesedist de la exercitarea funcției de președinte al Consiliului Județean este de o gravitate maximă, în condițiile în care România are un sistem medical cu multe carențe, iar el ar trebui să vegheze din teren la modul în care este manageriat Spitalul Județean Neamț.
Pentru a scoate în evidență proasta administrare a Spitalului Județean Neamț, amintim că Instituția Prefectului a efectuat în aprilie un control privind condițiile de asigurare a hranei pentru pacienți. În urma controlului efectuat s-au depistat mai multe nereguli printre care: gradul mare de uzură regăsit în incintele blocului alimentar, unele echipamente prezintă grad foarte mare de uzură precum tocătorul de carne și robotul de legume care urmează a fi scoase de îndată din utilizare, uși și ferestre vechi din lemn care sunt greu de igienizat și dezinfectat, precum rafturile și scaunele. S-a identificat și infectarea pereților și a structurilor locative, atât din blocul alimentar cât și în majoritatea corpurilor de clădire cu bacteria Pseudomonas spp – cunoscută și drept „Bacil Pioceanic” fiind cel mai reprezentativ microorganism din familia Pseudomonadaceae-lor, oportunist al omului și cea mai bine cunoscută din punct de vedere genetic. Frecvent, este răspândit în medii umede, dar mai ales în atmosfera de spital și afectează sănătatea pacienților.
MAI MULTE DETALII: FOTO Spitalul Județean Neamț, distrus de baronul PSD Arsene "Ciorăpel". Focar de COVID-19 și bacterii periculoase