Diaspora se mobilizează să aducă mult așteptata schimbare în Moldova. Tu ai mers la vot?


Diaspora se mobilizează să aducă mult așteptata schimbare în Moldova. Tu ai mers la vot?

Astăzi este ziua cea mare, în care moldovenii din țară și întreaga lume decid viitorul țării lor. Chiar dacă s-au mutat din Moldova acum mulți ani, moldovenii din diaspora traversează sute de kilometri și stau ore în șir la coadă pentru că le pasă de viitorul țării în care s-au născut, și-au petrecut copilăria și unde le trăiesc părinții, bunicii, rudele, învățătorii, prietenii, colegii. Diaspora se mobilizează pentru că vrea acea schimbare pe care a așteptat-o de foarte mulți ani. Sunt dezamăgiți de lipsa progresului președinților plătiți din banii lor munciți din greu în străinătate și trimiși celor de acasă. Își doresc o țară ca afară cu suficiente locuri de muncă în care să poată să se reîntoarcă și să nu mai fie printre străini. Este timpul ca Moldova să urmeze traseul care să îi ofere locul cuvenit pe scena internațională. Este timpul ca Moldova să prospere: să aibă învățământ la standarde europene, o situație îmbunătățită a pieței muncii, o economie mai dezvoltată și diversificată care să încurajeze antreprenoriatul.  

Maia Sandu este candidata pentru președinte care poate îmbunătăți nivelul de trai în Moldova prin apropierea de România și de vest: Uniunea Europeană și SUA. Absolventă Harvard Kennedy School, fostă consilieră la Banca Mondială din Washington și Chișinău, fost prim-ministru și ministru al Educației, Maia Sandu are toate abilitățile de a urma calea spre integrare europeană care ar contribui la un nivel îmbunătățit de trai, învățământ modernizat, atragerea investițiilor străine directe, creșterea numărului de locuri de muncă, sistem judiciar corect, sporirea exporturilor etc.. 104.605 moldoveni din străinătate au votat pentru Maia Sandu în primul tur și sunt convinsă că astăzi și mai mulți vor vota pentru ea.  

Eu traversez în America 330 km spre secția de votare și tot atâția înapoi să votez pentru o schimbare pozitivă în țara mea. Îmi pasă de viitorul familiei mele, al rudelor, profesorilor și prietenilor de acasă. Oricât de departe aș fi, nu uit niciodată de unde am pornit și nici de persoanele care au stat la baza educației mele. Moldova are un loc special în inima mea și îi doresc viitorul pe care îl merită. Vreau o țară ca afară în care să mă reîntorc cu drag.  

Sper ca mesajul meu să ajungă la persoanele potrivite pentru că este nevoie de mare mobilizare în acest tur având în vedere cât de strânsă este competiția. Implicarea fiecăruia dintre noi poate să ne aducă rezultatul pe care ni-l dorim cu toții de aproape 30 de ani. Dacă moldovenii din diaspora traversează sute de kilometri și stau ore în șir la coadă pentru a vota, sper că și moldovenii din țară își vor îndeplini datoria civică pentru un viitor prosper al Moldovei.  

Olga Bodrug, născută în Todirești, raionul Ungheni, este prima moldoveancă care a fost admisă la facultatea lui George Bush din Statele Unite: Bush School of Government and Public Service (Școala de Guvernare și Serviciu Public George Bush). Tânăra studiază începând cu august 2019 un program de masterat în Relații Internaționale – Securitate Națională și Diplomație, finanțat de bursa Fulbright oferită de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. (sursa: jurnal.md)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.