Cristian Băcanu pune punctul pe i: "De fapt, inițiativa Fără Penali a fost salvată!"


Cristian Băcanu pune punctul pe i: "De fapt, inițiativa Fără Penali a fost salvată!"

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat joi pe Facebook că nu s-a găsit un consens la nivel parlamentar pentru ca inițiativa Fără Penali să fie votată în vederea organizării unui referendum odată cu alegerile parlamentare. 

"Au mințit. Au boicotat. Au sfidat.

Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali.

USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali. Solicitarea USR a fost acceptată pentru ora 12:00. PSD, PNL și UDMR nu au venit.

Pretexte, scuze, explicații, orice ca să nu se întâmple. Realitatea e simplă și fiecare român o vede: au boicotat Fără Penali în Funcții Publice.

Ca și în trecut, asta nu face decât să ne întărească hotărârea. Fără Penali este parte din programul nostru de guvernare și condiție esențială pentru participarea la orice coaliție care vrea, într-adevăr, reformarea României", a scris Barna pe Facebook. 

Pe de altă parte, avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a criticat în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea PLUS abordarea USR, atrăgând atenția că, de fapt, inițiativa Fără Penali a fost salvată prin faptul că nu a fost votată de actuala majoritate parlamentară, care are o configurație toxică, controlată de PSD. 

"Lucrurile ar trebui să fie foarte simple. În Senat există o majoritate PSD. Ne place sau nu ne place, aceasta este actuala structură a Senatului, iar acum PNL, USR și PMP, partidele care susțin statul de drept și respectarea legii, au 37%. Restul senatorilor țin de PSD, că e PSD mic, că e PSD mare, toți sunt de la PSD. Pentru a fi adoptată inițiativa am avea nevoie de o majoritate de două treimi. (...) Ar fi greu să ne închipuim că această majoritate care și-a bătut pur și simplu joc de statul de drept din România ar vota inițiativa Fără Penali", a subliniat avocatul Cristian Băcanu. 

"Lucrurile ar trebui să fie foarte simple. În Senat există o majoritate PSD. Ne place sau nu ne place, aceasta este actuala structură a Senatului, iar acum PNL, USR și PMP, partidele care susțin statul de drept și respectarea legii, au 37%. Restul senatorilor țin de PSD, că e PSD mic, că e PSD mare, toți sunt de la PSD. Realitatea e că trebuie să ne întrebăm cu toții de ce să votăm această inițiativă, care e una care ar trebui să conducă la revizuirea Constituției, atât timp cât pentru a fi adoptată am avea nevoie de o majoritate de două treimi?! Or, în momentul acesta abia că strângem o treime. 

Aș vrea să le explic cetățenilor un singur lucru. Prin faptul că nu a fost cvorum, mai mult ca sigur inițiativa Fără Penali a fost salvată. Majoritatea din Senat este una toxică, care nu de mult vota legile justiției într-o seară. Este aceeași majoritate toxică compusă din oameni precum Șerban Nicolae. Este aceeași majoritate care în vară de pildă a ținut 2 săptămâni legea carantinei în Comisia Juridică ca să nu putem să-i protejăm pe oameni, iar astăzi PSD urlă ca din gură de șape că e un dezastru epidemiologic, în condițiile în care pesediștii au pus umărul la creșterea numărului de îmbolnăviri. Ar fi greu să ne închipuim că această majoritate care și-a bătut pur și simplu joc de statul de drept din România ar vota inițiativa Fără Penali. Mai avem 3 săptămâni până la alegerile parlamentare și pare că vom avea o altă majoritate, una care să fie îndreptată spre Europa, nu spre Moscova, o majoritate care să ocrotească statul de drept. De ce să votăm astăzi când îl avem pe Șerban Nicolae la cârmă, pe Cazanciuc, vărul lui Victor Viorel Ponta? De ce să riscăm? Mai sunt 3 săptămâni. De ce aș vota astăzi așa ceva când pot să aștept 4 săptămâni și să votez inițiativa cu o nouă majoritate parlamentară?", a declarat liberalul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.