Acordul de încetare a focului dintre Armenia și Azerbaijan, încheiat luni de premierul armean Nikol Pashinyan cu președintele azer Ilham Aliev și cu Vladimir Putin ar fi trebuit să aducă liniștea în regiunea aflată în război și în țările implicate în luptă, dar lucrurile par să o ia în cu totul altă direcție în Armenia.
Pashinyan a postat luni seară pe Facebook un mesaj în care și-a exprimat durerea imensă pe care a simțit-o când a semnat înțelegerea care ar trebui să pună capăt războiului în urma căruia o bună parte din regiunea Nagorno Karabah (Artsah în armeana) a fost ocupată de trupele azere iar forțele turce și ruse de menținere a păcii vor ajunge în regiune conform acordului.
Președintele azer Ilham Aliyev s-a adresat națiunii mai târziu în aceeași zi, salutând acordul ca o mare victorie și spunând că premierul armean a fost obligat să îl semneze după ce Azerbaidjanul și-a eliberat teritoriile ocupate, în special orașul-cheie Shusha. Capturarea recentă a acestui oraș, care are o valoare strategică semnificativă datorită locației sale, la aproximativ 10 kilometri sud de capitala regiunii, Stepanakert, și pe drumul care leagă orașul de teritoriul armean, a fost o victorie majoră pentru forțele azere, deși efectivele armene au răspuns cu contraatacuri intense în care au murit mulți combatanți azeri.
În ultimele șase săptămâni, armata azeră a fost într-o ofensivă continuă, reușind să preia controlul asupra 8 orașe, aproape 240 de sate și câteva înălțimi strategice din Nagorno Karabah.
Luni seara, în timp ce azerii sărbătoreau ceea ce ar fi încheierea victorioasă a campaniei militare, în capitala Armeniei o mulțime de protestatari furioși din cauza condițiilor stabilite de acordul care privește regiunea Nagorno Karabakh s-au adunat în fața clădirii parlamentului din centrul Erevanului, cerând parlamentarilor să convoace o sesiune în care să anuleze acordul.
Unul dintre protestatari, Artur Grigoryan, a susținut că armistițiul nu a fost încă aprobat de parlament pentru a intra în vigoare. Vorbind în numele manifestanților, el a spus că mulțimea protestatarilor vrea ca parlamentarii să ajungă în parlament și să declare nul armistițiul iar apoi să demisioneze.
(sursa:https://armenpress.am/eng/news/1034478.html)
Protestatarii au luat cu asalt parlamentul și clădirile guvernamentale și l-au agresat fizic pe președintele Parlamentului, Ararat Mirzoyan.
Reședința oficială din Erevan a premierului Pashinyan a fost de asemenea atacată și jefuită, iar premierul a cerut poliției să prindă protestatarii care au pătruns în clădirile oficiale folosind violența.
(sursa:https://armenpress.am/eng/news/1034466.html)
Patriarhul tuturor armenilor, Karekin II, a îndemnat azi la calm și a cerut guvernului armean să ofere poporului toate explicațiile necesare cu privire la semnarea acordului pentru încetarea ostilităților din Nagorno-Karabakh:
„Decizia supără sufletele armenilor. Solicităm autorităților din Armenia și Artsakh (Nagorno-Karabakh) să ofere explicații complete cu privire la decizie luata și impactul acesteia asupra viitorului țării”.
În timp ce armenii vor să continue lupta împotriva azerilor, Rusia a început deja podul aerian cu trupe și echipamente militare, primele 4 avioane de transport fiind trimise deja de marți dimineața. Totalul efectivelor ruse va ajunge la 1960 militari cu 90 de blindate și 380 de vehicule.