Traian Băsescu analizează impactul asupra României al victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA. „Un plus pentru România. Democrații consideră Rusia un risc de securitate”. Analiză BBC: „Putin se teme că Administrația Biden va însemna mai multă presiune”


Traian Băsescu analizează impactul asupra României al victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA. „Un plus pentru România. Democrații consideră Rusia un risc de securitate”. Analiză BBC: „Putin se teme că Administrația Biden va însemna mai multă presiune”

Alegerea lui Joe Biden ca președinte al SUA va reprezenta un plus pentru securitatea României, democrații considerând Federația Rusă drept un risc de securitate pentru Statele Unite și pentru aliații din Europa, a declarat eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu pentru caleaeuropeană.ro.

Fostul președinte al României a vorbit despre oportunitățile unei noi administrații democrate la Casa Albă, subliniind că politica de securitate a NATO pe flancul estic și includerea Mării Negre în atenția strategică a NATO a fost creată de tandemul Barack Obama – Joe Biden.

„În timpul lui Obama s-a schimbat destinația scutului antirachetă, de unde în timpul amicului meu George W. Bush scutul antirachetă era proiectat în Polonia și Cehia, și s-a venit cu scutul antirachetă în România și Polonia. Ceea ce ne-a creat condiția de stat extrem de important din punct de vedere strategic pentru NATO. 

Tot în timpul administrației democrate, când Biden era responsabil de politica externă, la summitul din Țara Galilor, din 2014, s-a stabilit pre-poziționarea de armament NATO, în speță american, la frontiera estică, Rusia fiind considerată o putere extrem de agresivă în regiunea Mării Negre. Iar Marea Neagră a fost declarată ca zonă de risc maxim pentru statele membre NATO. (…) 

Meritul lui Trump este că nu a oprit pre-poziționarea de armament pe frontiera estică a NATO, dar conceptul că Marea Neagră este zonă de maxim risc de securitate pentru NATO a fost acceptat de Obama, de Biden, de administrația democrată. 

Deci, din punct de vedere a securității României, câștigarea alegerilor de către Biden este un plus. Cu imprevizibilul Trump nu se știe când spunea să vină trupele acasă. În timpul democraților s-a stabilit baza aeriană de la Turda, de la Kogălniceanu, sunt în permanență 1.000 de pușcași marini americani în bazele din România. 

Deci avem un element de siguranță, în afară de faptul că s-au ținut de cuvânt și în timp ce europenii au stat liniștiți, Statele Unite au pre-poziționat armament greu și armament de infanterie și de intervenție, urmând ca la nevoie să trimită doar soldați în România, în Polonia sau în țările baltice”, a spus fostul președinte.

Mai mult, Băsescu a afirmat că o administrație democrată va adopta o poziție mai dură față de Rusia.

„Nu avem a considera că Biden va fi un președinte care va neglija securitatea flancului estic pentru că Biden cu Obama au creat această politică. Mai mult decât atât, democrații sunt mult mai puțin tranzacționiști în relația cu Rusia. Democrații consideră că Federația Rusă este un risc de securitate și pentru America și pentru aliații lor din Europa și acționează ca atare”, este de părere fostul șef al statului.

Într-o analiză BBC, corespondentul de la Moscova Steven Rosenberg scrie că o administrație mai previzibilă ar putea fi „linia de argint” pentru Rusia a victoriei domnului Biden. Kremlinul n-a ratat recenta declarație a lui Joe Biden, care a numit Rusia drept “cea mai mare amenințare” pentru America. Putin se teme că președinția Biden va însemna mai multă presiune și mai multe sancțiuni din partea Washingtonului și chiar ar putea dori o revanșă pentru presupusa intervenție a Rusiei în alegerile din 2016. Totuși, comentatorii ruși prezic că o administrație Biden va fi, cel puțin, mai previzibilă decât echipa Trump și s-ar putea ajunge mai ușor la un acord nuclear, cel rămas în vigoare expirând în februarie anul viitor. Moscova va dori așadar să treacă de la era Trump și să încerce să construiască o relație de lucru cu Casa Albă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.