SONDAJ: Din ce în ce mai mulți oameni NU doresc să li se administreze un vaccin împotriva Covid-19. Guvernele au de făcut față unor situații foarte complicate


  • ACP
  • Nov 7, 2020 18:16
  • 1880
SONDAJ: Din ce în ce mai mulți oameni NU doresc să li se administreze un vaccin împotriva Covid-19. Guvernele au de făcut față unor situații foarte complicate

Un sondaj realizat de compania franceză de cercetare de piață Ipsos, în colaborare cu Forumul Economic Mondial, publicat pe 5 noiembrie, arată că numărul persoanelor care vor sa li se administreze vaccinul împotriva COVID-19 a scăzut cu procente însemnate din august până în momentul de față.

Sondajul a constatat că există o reținere tot mai mare față de vaccin în 10 din cele 15 țări unde a fost făcut. O scădere semnificativă și cât se poate de surprinzătoare a fost înregistrată în China, unde numărul celor care vor vaccinul a ajuns de la 97 la 85%, dar, în același timp și în Franța, țara cu cei mai mulți sceptici față de administrarea vaccinului, s-a alunecat de la 59 la 54%. 

Media declinului încrederii în vaccin în cele 15 țări analizate este de doar 4 procente, deoarece în India și Canada nu au fost înregistrate schimbari de atitudine față de vaccinul împotriva noului coronavirus, iar în țări ca Germania, Mexic și Africa de Sud numărul celor care doresc vaccinul chiar a crescut. 

În Germania, singura țară europeană unde s-a înregistrat această creștere, sunt 69 % cei care vor vaccinul, după ce fuseseră înregistrate 67% în august. 

În schimb, în Statele Unite, Italia și Spania, țări foarte afectate de pandemie, au fost înregistrate scaderi cu mai multe procente ale numarului celor care vor vaccinul. Dintre cei care nu vor să li se administreze vaccinul pentru noul coronavirus 34% spun că sunt foarte îngrijorați de posibilele efecte secundare ale acestuia, iar 33% că sunt îngrijorați de faptul că vaccinul e trecut prea repede prin studiile clinice. 

Alături de aceștia, dar în număr mai mic, sunt și cei care spun că nu cred în eficiența vaccinului (10%), sunt împotriva vaccinurilor în general (10%) și că riscul de a se infecta cu noul coronavirus este prea mic (8%). 

Cea mai mare preocupare cu privire la efectele secundare ale vaccinului pentru cei care nu îl doresc, este în Japonia (62%) și China (46%). Îngrijorarea că studiile clinice sunt prea grăbite o au cei din Brazilia și Spania (48% în ambele), iar convingerea că riscul de infectare cu noul coronavirus este foarte scăzut e mai răspândita în China (20%) și Australia (19%). 

Sondajul făcut de Ipsos a arătat și câți ar dori să li se administreze vaccinul imediat după apariție, după trei luni, ori după un an de la apariție. Cei care vor vaccinul imediat sunt foarte puțini în mai toate cele 15 țări, dar cei mai puțini dintre ei sunt în Franta (12%), în Coreea de Sud (12%), în Spania (13%) și în Japonia (14%). 

Chiar și chinezii sunt reținuți în acest caz – numai 21% dintre ei doresc vaccinul imediat după apariție.

(Sursa:https://www.ipsos.com/en/global-attitudes-covid-19-vaccine-october-2020)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.