Chinezii, obligați de comuniști, prin lege, să fie spioni. Ca reacție, Japonia ia măsuri speciale


  • ACP
  • Nov 4, 2020 13:51
  • 2009
Chinezii, obligați de comuniști, prin lege, să fie spioni. Ca reacție, Japonia ia măsuri speciale

Poliția din Tokio a anunțat că a început pregătirea pentru reorganizare și mărire a diviziei de contraspionaj, care va fi realizată până în primăvara anului viitor, pentru a putea face față spionajului și celorlalte activități ilegale ale Chinei, aflate în creștere abruptă în ultimii ani. Poliția Metropolitană va pune la punct reorganizarea departamentului care se ocupă de problemele legate de China și Coreea de Nord, departament unic care va fi despărțit și transformat în două departamente de sine stătătoare.  

În prezent, divizia de contraspionaj a poliției este împărțită în trei secțiuni: una se ocupă de Rusia și Europa, alta de China și Coreea de Nord, iar ultima de pericolul organizațiilor teroriste internaționale, cum ar fi Statul Islamic. În urma reorganizării, divizia de contraspionaj va avea patru entități separate, guvernul metropolitan ocupându-se să asigure fonduri suficiente pentru departamentul care se va ocupa special de China, dar și pentru cel însărcinat cu activitățile ostile nord-coreene. (sursa: AICI)

Autoritățile japoneze au evitat să-i trateze cu prea multă fermitate pe oamenii Chinei până anul acesta, în condițiile în care, conform legislației țării comuniste, fiecare chinez poate fi considerat cu bun temei un agent activ al Beijingului. Astfel, Legea Informațiilor adoptată în 27 iunie 2017 în China obligă toți cetățenii, organizațiile și instituțiile chineze să asiste oficialii securității publice și ai securității statului în desfășurarea unei game largi de activități de „informații”. Articolul 7 stipulează că „orice organizație sau cetățean trebuie să sprijine, să asiste și să coopereze cu organele care se ocupă cu activitatea de informații de stat, conform legii”. Articolul 14 conferă Securității autoritatea de a insista asupra acestui sprijin: „organele de lucru ale serviciilor de informații de stat, atunci când desfășoară în mod legal lucrări de informații, pot ordona organelor, organizațiilor sau cetățenilor în cauză să ofere sprijinul, asistența și cooperarea necesare”. (sursa: AICI)

Așadar, din vara anului 2017 orice chinez are obligația legală să strângă informații pentru serviciile de informații chineze, lucru pe care chinezii par să își fi dat silința să îl facă, cel puțin judecând după numărul mare de acuzații de spionaj venite din partea autorităților japoneze. În toamna asta a fost anunțată și o supraveghere mai atentă a studenților chinezi și o politică mai strictă în privința acordării vizelor pentru ei și pentru oamenii de afaceri care vin în  Japonia și au acces la tehnologii înalte ca cele ale semiconductorilor sau biotehnologiile. Australian Strategic Policy Institute afirma că în Japonia există 46 de centre de recrutare a specialiștilor, operate de Partidul Comunist Chinez pentru a obține înalte tehnologii prin mijloace ilegale sau netransparente. (sursa: AICI

Pe lângă toate acestea, un alt factor îngrijorător este dat de intrările repetate ale navelor chineze în largul disputatelor insule Senkaku din prefectura Okinawa, ceea ce a determinat guvernul japonez să înființeze unități speciale de poliție care să lucreze cu Paza de Coastă și, în cazuri extreme, cu trupele Ministerului Apărării. (sursa: AICI)

Acum se vorbește clar despre reorganizarea și mărirea efectivelor de la contrainformații, pentru prima oara în ultimii 20 de ani, pentru a se face față amenințării deja mult prea prezente a agenților chinezi. Deocamdată guvernul de la Beijing nu a răspuns public în nici un fel în fata acțiunilor Japoniei, spre deosebire de momentele când oficialii comuniști chinezi au răspuns imediat și cât se putea de vizibil la mișcările defensive ale Statelor Unite, Canadei ori Australiei față de agenții Chinei comuniste.

Sursa foto: Asia Times / Creator: AlexLMX / Credit: Getty Images/iStockphoto

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.