O fostă judecătoare, care a scos la iveală corupția din subordinea Gabrielei Firea, nu se lasă. A făcut cerere de intervenție în dosar, după ce a devoalat jaful de la Spitalul Gomoiu. Ea are statut de „avertizor de integritate”


O fostă judecătoare, care a scos la iveală corupția din subordinea Gabrielei Firea, nu se lasă. A făcut cerere de intervenție în dosar,  după ce a devoalat jaful de la Spitalul Gomoiu. Ea are statut de „avertizor de integritate”

Fosta șefă a Direcției juridice a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Lavinia Coțofană, a făcut cerere de intervenție în dosarul „Spitalul Gomoiu. Ea are statut de „avertizor de integritate”, pentru că a devoalat jaful de la Spitalul de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București, din mandatul Gabrielei Firea. Prin cererea de intervenție, Lavinia Coțofană încearcă să împiedice plata către firma care a efectuat lucrările de reabilitare a spitalului a peste 4,5 milioane de lei cu titlu de extinderi, garanții etc. Asta după ce prejudiciul total se ridică la peste 15 milioane de lei, din estimările specialiștilor.

În noiembrie 2019, Lavinia Coțofană, fostă judecătoare, a devenit avertizor de integritate, statut acordat de Parlamentul României, în conformitate cu art. 5 și 6 din Legea nr. 571/2004. Asta după ce a semnalat fapte de corupție pe care le-a descoperit în exercitarea funcției.

După preluarea conducerii Direcției juridice a în ASSMB, Lavinia Coțofană s-a ocupat de dosarul nr. 16581/3/2018, înregistrat pe rolul Tribunalului București, în care firma belgiană COMPAGNIE D’ENTREPRISES CFE SA („CFE SA”) și CFE CONTRACTING AND ENGINEERING SRL dăduseră în judecată Administrația Spitalelor pentru a obține peste 4,5 milioane de lei, reprezentând pretinse costuri suplimentare și penalități pentru reconstrucția Spitalului de copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Împreună cu experții tehnici judiciari, Coțofană a verificat actele și a constatat prezumtive fapte penale.

Cum Codul Penal obligă, sub sancțiunea închisorii, funcționarii bugetari să sesizeze de îndată faptele penale descoperite în exercitarea funcției, Lavinia Coțofană a trimis sesizarea întocmită la DNA, sesizare în urma căreia Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului României i-a constatat calitatea de avertizor public.

Expertiza instanței a confirmat ilegalitățile

Expertiza efectuată la solicitarea Tribunalului București  a confirmat frauda de la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București, unde, potrivit DNA, reparațiile efectuate au fost supraevaluate cu până la 2.500%

La sfârșitul anului 2019, DNA a redeschis dosarul fraudei de la Spitalul Gomoiu, după dezvăluirile făcute de fosta șefă a Direcției juridice a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București (ASSMB), Lavinia Coțofană, dezvăluiri confirmate de Corpul de control al premierului.

După aceste dezvăluiri, publicate de cotidianul „Libertatea”, Lavinia Coțofană a fost destituită din funcție de primarul Capitalei de atunci, Gabriela Firea.

Dosarul referitor la supraevaluarea construcțiilor și dotărilor de la spitalul bucureștean de copii a fost deschis în 2017 și clasat un an mai târziu fără să fie administrată vreo probă, lucru confirmat chiar de DNA pentru „Libertatea”.

Pe 4 noiembrie 2019, DNA a reluat urmărirea penală in rem. Procurorii arată că, în cursul anului 2017, au primit un dosar penal ce avea ca obiect un raport întocmit de Corpul de Control al Primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.).

”Documentul respectiv făcea referire la aprobarea de către funcționari din cadrul A.S.S.M.B. a plății unor lucrări și servicii în cadrul proiectului <<Extinderea-Modernizarea și Echiparea Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, fără verificarea respectării prevederilor contractuale>>”, arată DNA.

În ianuarie 2018, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și au dispus disjungerea și declinarea competenţei cu privire la săvârșirea infracțiunilor de gestiune frauduloasă și abuz în serviciu.

Fostul director juridic al ASSMB a estimat la 15-20 de milioane de euro pagubele provocate de fraudele comise la Spitalul Gomoiu.

Spitalul de copii Gomoiu a fost construit cu 48 de milioane de euro, dar experții angajați chiar de Primărie în procesul cu constructorul estimează furtul la peste 15 milioane de euro. În mai 2019, după preluarea funcției de director juridic al ASSMB, Lavinia Coțofană a desemnat doi experți care să evalueze situația contractelor de la Spitalul Gomoiu. Aceștia au confirmat ilegalitățile, iar Coțofană a depus plângere penală.

Dosarul se află în prezent la Tribunalul București- secția a III-a. La termenul de astăzi, judecătorul a dispus amânare până pe 12 ianuarie 2021.

Expertiza cerută de instanța de judecată a confirmat infracțiunile sesizate.

După ce prețul construcțiilor a fost supraevaluat, constructorul a dat în judecată ASSMB, într-un proces civil, solicitând sume de bani suplimentare de peste 1,5 milioane de lei (1.572.464 lei) cu titlu de extinderi, garanții etc., invocând suspendarea abuzivă a contractului. ASSMB a acceptat acest lucru, deși nu era prvăzut în contract. Constructorul nu era, așadar, îndreptățit să ceară acești bani. Mai mult decât atât, ASSMB a refuzat să se apere în dosarul civil.

Constructorul CFE CONTRACTING AND ENGINEERING SRL („CFE”) a încercat să anuleze expertiza instanței, lucru pe care nu-l poate face ASSMB. Constructorul a recuzat expertul în mai multe rânduri, dar instanța a respins toate obiecțiile ridicate.

Eforturi pentru blocarea expertizei instanței au facut și oamenii Gabrielei Firea din ASSMB, dar nu în instanță, pentru a nu bate la ochi. Totuși, în cadrul ASSMB s-au făcut presiuni asupra experților aduși de Lavinia Coțofană, ajungându-se chiar la amenințări.

„Unul dintre experți are peste 70 de ani. A fost amenințat că are contract de confidențialitate, pentru a fi împiedicat să vorbească cu presa. Recent, unul dintre experții ASSMB a fost văzut în compania Laviniei Coțofană de către directorul de investiții al ASSMB, Cristian Plută, audiat deja în dosar de către procurori.  

Acesta a anunțat conducerea ASSMB, iar expertul a fost insultat, îmbrâncit chiar, pentru a fi intimidat”, au susținut surse din interiorul instituției.

Ce a scris Lavinia Coțofană în cererea de intervenție

Lavinia Coțofană, fostă directoare juridică a ASSMB, a depus pentru termenul de astăzi, 3.11.2020, o cerere de intervenție accesorie ca avertizor de integritate și ca cetățean al Municipiului București, în favoarea pârâtei ASSMB.  

Ea și-a justificat interesul pentru care intervine în proces: „Pârâta-reclamantă Administrația Spitalelor și Serviciilor Municipiului București (ASSMB) este o instituție publică de interes local finanțată integral din bugetul Municipiului București, astfel încât hotarârea din prezentul dosar are consecințe asupra bugetului Municipiului București, ASSMB nerealizând venituri proprii.  

Subsemnata locuiesc împreună cu familia în Municipiul București, astfel încât mărirea și/sau micșorarea cuantumului bugetului Primăriei Municipiului București influențează în mod indirect calitatea vieții subsemnatei și a familiei.  

Mai mult decât atât, subsemnatei mi-a fost constatată calitatea de avertizor de integritate, conform minutei Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Senatului României din data de 17.12.2019, urmare a sesizării adresate la data de 18.11.2019, în legătură directă și cu această speță, pe care quasimajoritatea mass-media au numit-o generic <<jaful de la Spitalul Gomoiu>>.  

Admiterea prezentei cereri de intervenție accesorie în favoarea instituției publice ASSMB este fundamentată și de faptul că fapte strâns legate de obiectul prezentului dosar, fac obiectul unor dosare penale, unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecăria Sector 4, iar un altul, instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (acesta fiind format ca urmare a actului de avertizare publică săvârșit de subsemnata, începând cu luna octombrie 2019)”. 

Raport Corpul de Control Al... by Podul

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.