Zeci de mii de persoane au manifestat la Varşovia şi în întreaga Polonie, în ciuda epidemiei COVID-19, împotriva deciziei actualei guvernări de a restricționa și mai mult dreptul la avort.
Situația din Polonia ne-a amintit de regimul comunist din România. Prin decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, dictatorul Nicolae Ceaușescu a interzis aproape complet avorturile, cu excepția cazurilor în care femeia avea peste 40 de ani, avea deja patru copii, dacă sarcina era rezultatul unui viol sau incest sau dacă fetusul suferea de malformații congenitale. Din statisticile oficiale, nemaivorbind de informațiile neoficiale, aflăm că aproximativ 10.000 de românce au murit încercând să facă avort în perioada 1966 - 1989.
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura pe parcursul ultimelor zile cu mai multe femei din Polonia pentru a expune pe larg revendicările protestatarilor, dar și poziția PiS în legătură cu problematica avortului. Poate cea mai gravă consecință a acțiunii guvernării PiS este cea a faptului că femeile care nu își permit să călătorească pentru a face avort în altă țară își vor pune viața în pericol încercând tot felul de metode așa cum făceau și româncele în perioada comunistă.
"Sunt unele femei care nici nu cunosc limbi străine, nu au bani și ce vor face? Vor comanda probabil de pe internet niște pastile dubioase sau vor încerca să facă avort folosindu-se chiar de ceea ce au prin casă, fiind atât de grav pentru sănătatea lor. De aceea protestăm", ne-a transmis Michalina.
"În Polonia au fost făcute în jur de 1000 de avorturi pe an și aproape toate pricinuite de boli grave ale fetusului. În același timp, în jur de 100 de mii de avorturi pe an au fost făcute de femeile poloneze în alte țări. Dar nu toate își permit. Unele femei își vor pune viața în pericol întrucât atunci când vor face avort o vor face în condiții precare", ne-a semnalat Agata.
Ulterior, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, un aliat al PiS, aflat la guvernare, a anunţat că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.
"Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite", a precizat președintele Duda într-un comunicat despre situaţiile în care va exista opţiunea avortului şi care nu includ sindromul Down.
Cu toate acestea, femeile care au ieșit în stradă nu au fost mulțumite de compromisul găsit de președintele Poloniei, întrucât vor să aibă opțiunea de a putea face avort în orice situație până la a 12-a săptămână de sarcină.
Michalina: "PiS merge din rău în mai rău. Uneori cei din PiS spun chiar că Polonia trebuie să părăsească Uniunea Europeană, ceea ce ar fi un dezastru pentru noi. De asemenea, așa cum vedeți zilele acestea, ei nu sunt toleranți deloc pe tema avortului și invocă prietenia cu Biserica Catolică, relație care îi determină să spună întotdeauna că opinia lor este cea mai bună. Dar nu este așa, căci de aceea avem proteste în Wroclaw și în alte mari orașe. Vrem doar să avem posibilitatea de a decide ca în cazul în care avem un copil grav bolnav să îl păstrăm sau să facem avort. Înainte, pe perioada ultimilor 27 de ani, se putea avea avort doar în 3 cazuri și anume când copilul e bolnav, în cazul unui viol și în situația în care respectiva mamă poate deceda.
Acum, o femeie din PiS a scris un document privind schimbarea Constituției, avortul în situația în care copilul e grav bolnav fiind interzis. Ea spune că are un copil cu sindromul Down în legătură cu care a decis să nu facă avort, iar de aceea ea crede că orice femeie poate avea o decizie similară precum cea pe care a luat-o ea. Ea zice că indiferent dacă copilul e bolnav sau nu, el trebuie născut. Dar copilul ei are sindromul Down. E mult mai dificil să trăiești cu un copil cu sindromul Down, dar totuși nu este atât de rău precum în cazul unor boli mult mai grave, iar în unele situații se poate întâmpla să nu ai situația financiară necesară pentru a-i oferi suportul medical, fiind vorba chiar și de operații extrem de complicate și scumpe. Părinții vor să își protejeze copiii, încearcă totul, dar nu este întotdeauna posibil. De asemenea, imaginează-ți că un copil e născut și va trăi doar câteva ore sau zile pentru că este atât de bolnav.
PiS ne spune că trebuie să naștem oricum, întrucât copilul ne este dat de Dumnezeu, deci nu putem face avort. Ar trebui să fie decizia noastră, decizia femeilor și nu doar în situațiile în care copilul e bolnav sau s-a petrecut un viol. Cred că decizia ar trebui să fie a noastră în orice caz, dar, totuși, pe perioada ultimilor 27 de ani lucrurile au mers în regulă, când au existat 3 situații în care avortul a fost permis, căci era totuși o portiță, dar acum nu o vom avea nici pe aceea. Eu, dacă aș rămâne în Polonia și dacă aș avea un copil despre care aș ști că este grav bolnav și nu poate trăi, aș face avort și aș face-o mergând chiar într-o altă țară pentru că am un job bine plătit și va fi ușor pentru mine. Dar sunt unele femei care nici nu cunosc limbi străine, nu au bani și ce vor face? Vor comanda probabil de pe internet niște pastile dubioase sau vor încerca să facă avort folosindu-se chiar de ceea ce au prin casă, fiind atât de grav pentru sănătatea lor. De aceea protestăm. Era deja relativ rea situația privind avorturile, dar acum e pur și simplu un Iad.
Nu cred că celor din PiS le pasă de protestatari, întrucât zilele trecute Jarosław Kaczyński, președintele acestui partid, a făcut publică o înregistrare video în care le spunea manifestanților să oprească acțiunile de protest, să meargă la Biserică și, de altfel, să protejeze Biserica. Nu le pasă despre motivele în legătură cu care suntem furioși, ci doar vrea să oprim manifestațiile. Nu au venit cu nicio soluție pentru situația creată și nici nu și-au cerut scuze".
Justyna: "De 4 ani guvernul din Polonia, împreună cu mișcările radicale pro-life, încearcă să constrângă legea implementată acum 27 ani privind condițiile legale în care se poate face avort. Legea în Polonia spune că avortul este legal în 3 situații: viol, riscul de deces al mamei și în cazul în care fătul prezintă grave probleme medicale.
Săptămâna trecută, pe perioada pandemiei COVID-19, una extrem de dificilă pentru mulți cetățeni din cauza pierderii joburilor, închiderii școlilor, condițiile grele din spitale și creșterea numărului de infectați, s-a decis că cel mai înalt for decizional va hotărî dacă avortul făcut în cazul în care fătul are grave probleme medicale este sau nu în concordanță cu Constituția (care nu a mai fost schimbată din 1997). Curtea Constituțională, care este controlată de Guvern, a decis că este neconstituțional, iar astfel a fost interzis avortul în cazul menționat anterior. Astfel, legea prin care s-a acceptat un compromis acum 27 de ani, una dintre cele mai stricte din Europa, a devenit acum și mai strictă. Femeile au fost și sunt tratate precum niște persoane care nu sunt îndeajuns de responsabile pentru a decide pentru ele.
Verdictul Curții Constituționale a nemulțumit o parte considerabilă dintre cetățeni, care în ciuda epidemiei și a măsurilor de combatere a acesteia, fiind permise adunări de maxim 5 persoane, au decis să protesteze în stradă în întreaga țară. Dar Guvernul pretinde că nimic nu se întâmplă de fapt, iar, pe de altă parte, se folosește de televiziunea publică pentru a manipula în legătură cu protestele și a-i discredita pe protestatari. Previzibil, Guvernul dă vina pe protestatari pentru creșterea numărului de cazuri COVID-19 și încearcă să mușamalizeze faptul că din cauza PiS Polonia nu este pregătită pentru această criză sanitară. Femeile din Polonia simt că își pierd drepturile, că nu vor primi o asistența medicală adecvată pe perioada sarcinii, că nu mai au un statut de cetățeni importanți în societate și că singurul lor rol este de a naște. Ceea ce este important de spus este că și bărbații și femeile protestează împreună, căci dreptul la avort reprezintă o problematică ce ține de cupluri, nu doar de femei.
Sper că PiS va accepta că de data aceasta a mers prea departe și că încălcarea drepturilor omului în Polonia nu trebuie să aibă loc.
Din punct de vedere legal, este foarte greu de anulat verdictul Curții Constituționale întrucât ar însemna ca PiS să admită că cel mai înalt for constituțional a dat o decizie greșită.
Sper că polonezii nu vor renunța, întrucât drepturile femeilor sunt de fapt drepturile omului și trebuie protejate. A forța femeile să nască copii cu grave probleme medicale, chiar letale este pur și simplu crud, periculos pentru sănătatea lor și inuman".
Agata: "Avortul era posibil în doar 3 cazuri și chiar și așa era cea mai strictă lege din Europa. Oricum era greu de făcut avort, întrucât doctorii se foloseau uneori de clauza de conștiință. Avortul era posibil în cazul violului, în situația în care sarcina punea viața mamei în pericol și dacă fetusul era grav bolnav ori prezenta malformații letale, ceea ce ar fi presupus că respectivul copil ar fi decedat la scurt timp după naștere.
Câțiva parlamentari au semnat un document adresat Curții Constituționale spunând că legea privind avortul nu este totalmente conformă cu Constituția întrucât fiecare om are dreptul să trăiască indiferent de cât de bolnav e. Iar Curtea Constituțională a admis sesizarea. Așadar, femeile nu vor mai putea face avort în situația în care fetusul prezintă o boală gravă. Femeile erau deja extrem de nemulțumite, întrucât legea era și înainte teribilă, dar PiS a făcut-o acum și mai restrictivă. Femeile vor fi acum forțate să aducă pe lume acei bebeluși care se nasc cu toate acele boli sinistre și care vor muri la doar câteva zile după naștere, dar și pe cei cu sindromul Down.
Acum, președintele a venit cu un așa-zis compromis spunând că va încerca să redea femeilor opțiunea de a face avort în cazul în care copilul are malformații letale și ar urma să moară după naștere. Dar acesta nu e nu e un compromis. Femeile sunt nervoase. Ne-au luat din drepturi, iar acum vin cu o opțiune care nu satisface pe nimeni. Vrem să putem face avort în primele 12 săptămâni de sarcină. Credem că femeile trebuie să aibă dreptul de a decide în legătură cu corpul lor.
Apropo, în Polonia au fost făcute în jur de 1000 de avorturi pe an și aproape toate pricinuite de boli grave ale fetusului. În același timp, în jur de 100 de mii de avorturi pe an au fost făcute de femeile poloneze în alte țări. Dar nu toate își permit. Unele femei își vor pune viața în pericol întrucât atunci când vor face avort o vor face în condiții precare.
Protestele din ultima perioadă au devenit șansa polonezilor de a-și exprima nemulțumirea și față de alte măsuri luate de PiS. De altfel, televiziunea publică, controlată complet de PiS, a început să prezinte mai multe imagini cu huligani dintr-o altă tabără politică, spunând că ar fi cei care protestează pentru a apăra dreptul la avort, ceea ce e complet fals".