Secretarul adjunct al PMP, Ioana Constantin, acuză institutul sociologic IMAS de manipulare, spunând că "modul în care PMP este prezentat constant în ultimii 2 ani, uneori și cu scoruri de 2% - 3%, arată multă rea - credință". "Cu cifrele pe masă: în iunie 2020, PMP era prezentat la 4,7%; în iulie la 3,7%, în august la 4,1%. Realitatea? PMP a obținut 6% scor național la alegerile locale din 27 septembrie 2020 și a devenit al treilea partid național ca număr de aleși locali", subliniază Ioana Constantin.
Totodată, Ioana Constantin atrage atenția că Pro România, partidul lui Ponta, era cotat recent de IMAS, în unele măsurători, chiar și cu un scor de 2 cifre, dar la alegerile locale a obținut un rezultat la limita pragului electoral.
"Marea manipulare IMAS
De 2 ani, aproape lună de lună, barometrul IMAS (căci nu e vreun sondaj cu adevărat) intoxică opinia publică și zona politică. PMP este prezentat în „sondajele” IMAS întotdeauna departe de realitatea din teren, departe de realitatea de la ultimele scrutine electorale.
Cu cifrele pe masă: în iunie 2020, PMP era prezentat la 4,7%; în iulie la 3,7%, în august la 4,1%. Realitatea? PMP a obținut 6% scor național la alegerile locale din 27 septembrie 2020 și a devenit al treilea partid național ca număr de aleși locali. Desigur, dacă tot vorbim cu cifrele pe masă, în aceleași ”sondaje” partidul lui Victor Ponta ba avea un scor cu 2 cifre, ba avea 9%. În realitate, a scos un scor la limita pragului electoral.
Asta ne amintește de anexa Alde care a fost umflată în sondaje până s-a prăbușit la 2%-3% scor național. Și parcă tot ca o coincidență, alianța USR-PLUS atingea și 17% în unele dintre ”sondajele” IMAS, dar a obținut puțin peste 9% la alegerile locale.
Modul în care PMP este prezentat constant în ultimii 2 ani, uneori și cu scoruri de 2% - 3%, arată multă rea - credință. IMAS s-a compromis de multă vreme, este totuși interesantă perseverența cu care prezintă tendențios în continuare PMP", scrie Ioana Constantin pe Facebook.
Un barometru IMAS dat publicității astăzi de Europa FM arată faptul că PNL și USRPLUS ar obține cumulat la parlamentare un scor de 53%, ceea ce le-ar permite o guvernare fără a include în formula guvernamentală și o formațiune-balama precum PSD-ul maghiarilor, UDMR. PNL ar lua un scor de 32,6%, iar USR-PLUS 20,4%, în timp ce PSD 21,7%. Cât despre celelalte partide, doar Pro România și UDMR ar mai accede în Parlament.
Clasamentelor partidelor în octombrie, potrivit barometrului IMAS:
1. PNL – 32,6%
2. PSD – 21,7%
3. Alianța USR Plus – 20,4%
4. Pro România – 8,9%
5. UDMR – 5,1%
6. PMP – 4,8%
7. ALDE – 2,5%
Barometrul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 7 – 28 octombrie, pe un eșantion de 1010 persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.