După ce a fost anunțată marți închiderea celei mai mari fundații de caritate din Franța, numită Baraka City, fondatorul acesteia a declarat că el și echipa sa doresc să primească azil în Turcia pentru a-și putea continua „activitatea umanitară”.
Idriss Sihamedi a făcut apel direct la președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un tweet în limba turcă, spunând „Aș dori să cer azil politic pentru mine și echipa mea, deoarece nu ma simt în siguranță în Franța”.
Baraka City pretinde că ajută aproape 2 milioane de oameni din 26 de țări, dar ministrul Internelor din Franța, Gerald Darmanin, susține că această organizație „a instigat la ură, a menținut relații în cadrul mișcării islamiste radicale și s-a bucurat de justificarea actelor teroriste”.
În campania autorităților franceze împotriva extremismului islamic lansată în ultimele două săptămâni, în urma decapitării profesorului Samuel Paty, au fost închise mai multe organizații neguvernamentale și moschei despre care autoritățile franceze dețineau informații că sunt parte din rețeaua de organizații radicale islamice ori fac propagandă în favoarea creării unei societăți paralele, islamiste, în Franța.
Autoritățile franceze se arată de data asta decise să fie cât se poate de riguroase în ofensiva împotriva întregii rețele de susținere a islamismului radical, închizând și „o organizație a societății civile care lucrează împotriva islamofobiei”, CCIF, chiar dacă de partea acesteia s-au declarat zeci de organizații de stânga din Europa.
(sursa:https://www.enar-eu.org/Joint-statement-French-Minister-threatening-to-close-down-anti-racist-civil)
Împotriva campaniei franceze de lichidare a rețelelor care susțin extremismul și terorismul în Franța a intervenit și cunoscuta organizație americană CAIR (Council on American–Islamic Relations) care a solicitat Comisiei pentru Libertatea Religioasă a SUA (USCIFR) să atace legile anti-religie ale Franței și „pedeapsa colectivă” a comunității musulmane franceze, dar a și avertizat musulmanii americani să nu călătorească în Franța din cauza a ceea ce a fost numită „campania ipocrită și periculoasă de fanatism islamofob care vizează musulmanii francezi, moscheile și organizațiile islamice”.
Turcia, căreia i s-a alăturat și Pakistanul, rămân însă cele mai vocale țări împotriva Franței din cauza măsurilor luate de guvernul de la Paris împotriva pericolului islamist, dar asta e privită chiar și de multe țări islamice ca parte din războiul mai larg al lui Erdogan cu statul francez după susținerea oferită Greciei în Marea Mediterană de armata franceză.
Apelul lui Idriss Sihamedi, fondatorul Baraka City, făcut către președintele turc, arată cât de apropiat se simte extremismul islamic de politica islamului politic a lui Erdogan și cât de posibile sunt legăturile dintre Ankara și rețelele teroriste care acționează în Europa. Între timp, s-a mai anunțat încă un atentat terorist în Franța. În Nice au fost atacați cu cuțitul și au fost uciși trei francezi, la biserica Notre Dame.
(sursă:https://www.france24.com/en/europe/20201029-two-killed-several-injured-in-knife-attack-in-nice)
Asta vine după ultimii opt ani de suportat atacuri teroriste din partea extremiștilor islamici. De aceea Franța se arată de neoprit în decizia de a pune capăt relației nefiresc de blânde pe care a avut-o cu acestă categorie din rândul musulmanilor așezati în Franța. Și bine face.