Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la CINCI ani de închisoare. Fostul viceguvernator al BNR a primit un milion de euro șpagă de la Sorin Ovidiu Vântu


Bogdan Olteanu a fost condamnat definitiv la CINCI ani de închisoare. Fostul viceguvernator al BNR a primit un milion de euro șpagă de la Sorin Ovidiu Vântu

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în dosarul în care e acuzat că a primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. Decizia Curții de Apel este definitivă.

Inițial, Olteanu fusese condamnat de Tribunalul București la șapte ani de închisoare.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care acesta deţinea funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu a fost numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)”, explica DNA la trimiterea în judecată.

În ceea ce îl priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri, în prezent încarcerat, a anunţat că şi-a recunoscut faptele, urmând a executa mandatul pe care îl va primi prin procedură simplificată.

Născut la 29 octombrie 1971 (deci practic sentința a venit la pachet cu urarea de „la mulți ani”), Bogdan Olteanu a ajuns în prima linie a politicii cultivând strategic relația cu fostul președinte al liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu, care i-a fost, de altfel, și naș de cununie în 2003.  

După absolvirea facultății, în anul 1997 a fost angajat pe postul de consilier al Ministrului de stat, Ministrul industriei și comerțului, Călin Popescu Tăriceanu. După ce a fost o scurtă perioadă și consilier RATMIL în anul 1998, el a început să profeseze avocatura în cadrul Cabinetului de Avocatură Bogdan Olteanu.

Între 2001 și 2002 a fost membru supleant al Biroului Permanent Central al PNL. Începând cu anul 2002 ocupă funcția de președinte al Curții de Onoare și Arbitraj a Partidului Național Liberal.

Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de București pe listele Alianței Dreptate și Adevăr. În calitate de deputat, el a fost membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă (până în septembrie 2006), deținând și funcția de președinte al acesteia până în februarie 2005, apoi membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (septembrie 2006 - februarie 2007) și în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională (din februarie 2007).

Până în anul 2005, Bogdan Olteanu a deținut 50% din capitalul social al societății de consultanță Gorghiu & Asociații și a figurat ca asociat, alături de soția sa Cristina Andone, la firma SC Cristina Consulting SRL, societate înființată în anul 2002. Deține acțiuni la Banca Comercială Ion Țiriac. De asemenea, Bogdan Olteanu a figurat și ca membru în comisiile de privatizare a BCR și CEC.

La data de 7 octombrie 2009, Olteanu a fost numit viceguvernator al Băncii Naționale a României.

A avut o relație amoroasă cu senatoarea liberală Alina Gorghiu, despre ca nașul Tăriceanu spunea că îşi datorează ascensiunea în partid ajutorului dat de către Bogdan Olteanu. 

„Bogdan Olteanu a ajutat-o pe Alina Gorghiu să urce treptele în cariera politică, iar ea face comentarii sub demnitatea la care m-aş fi aşteptat. Fără ajutorul lui, nu ajungea nimic, nu ajungea în Parlament”, vitupera Tăriceanu, prin 2016, la Antena 3, deranjat de unele comentarii pe care le făcuse Gorghiu în legătură cu dosarul de corupţie în care a primit condamnarea de cinci ani Bogdan Olteanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.