Prima zi de mandat post PSD pentru primarul USR de la Sectorul 2. „Am stat de vorbă cu doamnele de la Curtea de Conturi. Prejudiciu estimat, sute de milioane”


Prima zi de mandat post PSD pentru primarul USR de la Sectorul 2. „Am stat de vorbă cu doamnele de la Curtea de Conturi. Prejudiciu estimat, sute de milioane”

„Surpriza” alegerilor locale din Capitală, useristul cvasinecunoscut Radu Mihaiu care a câștigat alegerile de la Sectorul 2, administrat de PSD vreme îndelungată, a depus jurământul și și-a intrat, de miercuri, în pâine. A scris și câteva rânduri despre dezastrul pe care trebuie să-l administreze în următorii patru ani: „Prima zi de mandat. Am cunoscut primăria. Am intrat prin toate birourile. Am chemat în ședință toți directorii. Bonus: am stat de vorbă cu doamnele de la Curtea de Conturi care sunt acum în control la Primăria Sector 2. Prejudiciu estimat, sute de milioane. Nu e de bine, dar măcar știm exact de unde plecăm”.  

Iar anterior: „Am fost surpriza acestor alegeri doar pentru cei care sunt orbi la schimbările din societate. Oamenii m-au ales din motive simple și pragmatice:  

Am toleranță zero pentru corupție și incompetență.

Nu am nicio datorie față de nimeni. Nu am legături cu nimeni din vechiul sistem și sunt liber să iau orice decizie care pune în mișcare schimbările necesare.

Vin din mediul privat și vin cu o abordare managerială diferită de ce se găsește de regulă în administrația publică. Eu cred în puterea echipei și îmi place să mă înconjor de oameni mai deștepți decât mine.

Am dovedit că sunt un susținător a dialogului onest. Mi-am cerut scuze când am greșit. Mi-am recunoscut neajunsurile. Nu am fost populist de dragul voturilor. Am prezentat cu argumente viziunea pe care am propus-o pentru Sectorul 2.

Am adus decență în politica locală. Deși am fost atacat grosolan pe tot parcursul campaniei, nu am răspuns niciodată cu aceeași monedă. Am fost ținta multor știri false, care mai de care mai mizerabile, dar eu și echipa mea ne-am păstrat calmul și am continuat să ne prezentăm ideile și principiile noastre.

Știu că ce am descris mai sus nu pare rețeta unui primar român, dar de asta e nevoie acum în Sectorul 2. Vremurile s-au schimbat, societatea s-a schimbat. E nevoie de deschidere către oameni, e nevoie de onestitate, de transparență, de asumarea unor direcții și de multă, multă muncă. Ușa mea va fi în permanență deschisă pentru cei care chiar muncesc in primărie, pentru cei de la firul ierbii care se lovesc și rezolvă problemele și nu se ascund în spatele lui “Nu e treaba mea, nu se poate, nu știu”.

Avem mult de muncă, dar asta nu ne sperie. Începem cu cele 3 angajamente pe care le-am semnat împreună cu partenerii de la PNL: Salubritate, Audit și curățenie în școli. Muncim să anulăm PUZ Coordonator al Sectorului 2.

Și în tot acest timp avem de gestionat împreună cea mai mare criză sanitară a vieților noastre. Să începem!”.  

Radu Mihaiu are 43 de ani, este absolvent al Facultății de Matematică a Universității București și licențiat în Informatică. El a activat în sectorul privat, în domeniul IT, potrivit CV-ului său.

A fost consilier la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, unde s-a ocupat de evaluarea proiectelor și procedurilor IT, apoi a devenit secretar de stat în același minister.  

Și-a continuat cariera politică alături de USR, iar din 2018 este președintele organizației USR Sector 2. Este căsătorit și are două fetițe.  

Împreună cu soția, dețin un teren intravilan în București (256 mp), două apartamente (75 mp și 120 mp) și o mașină Mazda, potrivit declarației de avere.

Conturile sale la bănci totalizează 175.000 de lei și 2.000 de euro. De asemenea, și-a împrumutat firma la care este asociat cu 270.000 de lei.

Vara trecută, Radu Mihaiu a depus la DNA un denunţ penal împotriva lui Niculai Onţanu (fost primar al sectorului 2), Mihai Mugur Toader (primarul sectorului 2 de la care a preluat mandatul) şi a lui Dan Cristian Popescu (fost viceprimar al sectorului 2) pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei.

Denunţul penal se bazează pe concluziile controlului efectuat la Primăria Sectorului 2 de către reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice. Controlul a avut loc în perioada 04 noiembrie 2019 – 08 noiembrie 2019 şi scoate la iveală fapte ilegale, precum plăţi ilegale efectuate către compania Supercom si 57 de acte adiţionale semnate ilegal cu aceeaşi companie.

Faptele ilegale menţionate de A.N.R.S.C sunt:

1. Pentru colectarea deşeurilor menajere, cuantumul sumelor nelegale plătite de Primăria Sectorului 2 a municipiului Bucureşti către SC Supercom SA în perioada 1 martie 2019 – 31 octombrie 2019 este de 10.249.318,37 lei, inclusiv TVA.

2. Pentru efectuarea operaţiilor de curăţenie a căilor publice, cuantumul sumelor nelegal contractate, în perioada 1 ianuarie 2019-31 octombrie 2019 este de 2.342.050 lei, inclusiv TVA.

3. Sumele nelegale convenite şi contractate suplimentar de către Primăria Sectorului 2 pentru activitatea de deszăpezire şi combatere polei, în perioada cuprinsă între iarna 2014-2015 şi iarna 2018-2109, sunt în cuantum de 9.588.512,39 lei, inclusiv TVA.

4. Deşi legea spune că actele adiţionale la contractul cu Supercom trebuie să fie aprobate de către Consiliul local, 57 de astfel de acte au fost încheiate de către primăria sector 2, fără aprobarea consiliului Local.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.