Hunter Biden a fost avocatul șefului chinez de la CEFC, în achiziția a 14% din „Rosneft”. El a ignorat sancțiunile SUA la adresa Rusiei, care vizau și compania petrolieră. AFACERILE FAMILIEI BIDEN


Hunter Biden a fost avocatul șefului chinez de la CEFC, în achiziția a 14% din „Rosneft”. El a ignorat sancțiunile SUA la adresa Rusiei, care vizau și compania petrolieră. AFACERILE FAMILIEI BIDEN

Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte Joe Biden, ar fi acționat ca „avocat personal” al lui Ye Jianming, președintele companiei energetice chineze CEFC, când acesta a încercat să cumpere un pachet de acțiuni de 14% la companie petrolieră de stat din Rusia, Rosneft, supusă sancțiunilor SUA.

Dezvăluirea a fost făcută de Tony Bobulinski, fost partener de afaceri al familiei Biden, în cadrul unui interviu dat realizatorului Fox News Tucker Carlson și difuzat marți seară.  

Tony Bobulinski trebuia să fie directorul executiv firmei Sinohawk Holdings, pe care familia Biden urma să o o înființeze cu CEFC.

Cu toate acestea, Sinohawk nu a mai fost înființată, a explicat Bobulinski, parțial pentru că CEFC a încercat să cumpere o participație de 14% la Rosneft, compania petrolieră de stat rusă, o tranzacție evaluată la 9 miliarde de dolari. La acea vreme, Rusia se confrunta cu sancțiuni impuse de SUA, după invadarea și anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014.

Potrivit „Financial Times”, acordul CEFC- Rosneft urma să ajute compania rusă să găsească noi piețe „pe măsură ce relațiile cu Vestul se deteriorau”.

Citește și:

AFACERILE familiei BIDEN. Episodul 3: China. Cum au cumpărat liderii comuniști influență la Washington

România - țara în care Hunter Biden a negociat cu partenerii săi de afaceri chinezi de la CEFC. Compania chineză voia să cumpere „Rompetrol”. Legătura Hunter Biden-Puiu Popoviciu, oficial anchetată de Senatul SUA. AFACERILE FAMILIEI BIDEN (episodul 4)

Afacerea ruso-chineză nu a mai fost finalizată, deoarece compania CEFC a fost anchetată pentru corupție de către autoritățile de la Beijing, dar și din alte țări.

Tony Bobulinski a precizat că, în iulie 2017, președintele chinez Xi Jinping s-a aflat la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin. El susține că a fost șocat când a aflat de interesul CEFC față de Rosneft, care plasaa compania Sinohawk într-o poziție precară. CEFC urma să investească în Sinohawk suma de 10 milioane de dolari, însă investiția nu s-a concretizat niciodată.

În octombrie, Bobulinski l-a contactat pe Hunter Biden, pe care l-a întrebat: „Hei, ascultă, [chinezii de la CEFC] nu au băgat cei 10 milioane de dolari, ai făcut ceva de care nu știu? Ne-ai ocolit? Ai început o discuție separată cu președintele Ye de care ar trebui să fiu conștient?”

Acesta a fost momentul în care Hunter Biden l-a informat, printr-un mesaj scris, că acționează ca „avocat personal al președintelui Ye”. Hunter Biden este autorizat să practice avocatura în baza unei licențe obținute în statul american Connecticut.

Fiul lui Joe Biden i-a povestit lui Tony Bobulinski „că se întâlnește personal cu președintele Ye, în penthouse-ul său de 50 de milioane de dolari din New York, și, dacă nu îl poate întâlni, ridică telefonul și discută doar lucruri personale.”

„Vă puteți imagina frustrarea mea”, a spus Bobulinski, în emisiunea de la Fox News.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.