Disprețul presei inculte și agresive pentru România profundă care urcă dealul Patriarhiei spre racla Sfîntului Dimitrie Basarabov. ”O condiție intelectuală precară și o incultură aproape de deșert!”


Disprețul presei inculte și agresive pentru România profundă care urcă dealul Patriarhiei spre racla Sfîntului Dimitrie Basarabov. ”O condiție intelectuală precară și o incultură aproape de deșert!”

 

Scriitorul și istoricul Stelian Tănase mărturisește, pe Facebook, că este neplăcut surprins de superioritatea agresivă și grețos incultă afișată de o reporteriță a unei televiziuni așa-zisă quality care și-a afișat pe sticlă disprețul pentru pelerinii care urcă zilele acestea dealul Patriarhiei ca să ajungă la racla Sfîntului Dimitrie Basarabov, protectorul Bucureștilor încă de la sfârșitul Secolului al XVIII-lea. 

”Am găsit acest dispreț și la alți realizatori teve, fie că este vorba de Sfînta Parascheva la Iași, fie de Sfîntul Dumitru la București. Trist. E o superioritate de nimic dovedită. Aș zice că dimpotrivă. Arată o condiție intelectuală extrem de precară și o incultură aproape de deșert”, explică istoricul. 

Vă prezentăm comentariile lui Stelian Tănase: 

”Pe dealul Patriarhiei zilele astea nu e înghesuială. Poporul stă la cozi suportabile. Nu trebuie să aștepți ore în șir să ajungi la raclă. Cu toate astea sunt prezenți jandarmi, ambulanțe, ecrane mari pe care poți să îl vezi de aproape pe IPS Daniel și pe mitropoliți, plus preoțimea numeroasă în odăjdii. Lumea cu flori pricăjite așteaptă liniștită. Este ceva frig și umezeală, dar la prînz vremea se mai zvîntă. Televiziunile nu s-au inghesuit ca în alți ani, deși este un mare eveniment – cel mai mare din viața Bucureștilor.

România profundă se vede pe pantele dealului așteptînd să îi vină rîndul. Sărăcime mai ales, lume nevoiașă. Bătrîni, apoi copii, adolescenți, tineri.

Sunt neplăcut surprins – urmărind un program tv care transmite de la fața locului – de superioritatea agresivă a unei reportere. Își afișa la vedere disprețul pentru pelerini, pentru superstițiile lor. Duduia a învățat carte din desene animate și crede că e un anacronism să urci dealul să săruți racla cu moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov.

Educația ei ateistă, lipsa unei minime culturi istorice și religioase o face să debiteze nerozii. Am găsit acest dispreț și la alți realizatori teve, fie că este vorba de Sfînta Parascheva la Iași, fie de Sfîntul Dumitru la București. Trist. E o superioritate de nimic dovedită. Aș zice că dimpotrivă. Arată o condiție intelectuală extrem de precară și o incultură aproape de deșert. Avînd un microfon în mînă și camera tv în față, efectul produs este cît se poate de toxic. Respectul pentru lumea de pe dealul Patriarhiei lipsește. Marele eveniment nu pare a fi decît un prilej bun ca tinerica să-și arate dantura, botoxul, eșarfa, zulufii și rimelul. Nu sunt deloc convins că știa unde se află și de ce. Sau că are idee despre cine e Sfântul Dimitrie Basarabov.

Îi ofer cîteva date. Sf Dumitru Basarabov este de la sfîrșitul secolului al XVlll-lea patronul orașului. Naiv sau nu, bucureșteanul crede că l-a salvat de cîteva ocupații străine, de epidemii devastatoare – ciumă și holeră (1812/3, 1828, 1854, 1913 ), de incendii mari (1847), de inundații, de cutremure (1802, 1940, 1977). Indiferent de epocă, Sf Dumitrie Basarabov al nostru a rămas în sufletul bucureștenilor. Suficient ca să îi arătăm cel mai profund respect”.

 

 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.