Monica Anisie, gest istoric după atâtea gafe și bâlbe rușinoase. A lăsat cuibul de doctorate plagiate de la Academia de Poliție fără obiectul „muncii”/„Faptul că a avut curaj să semneze ordinul este WOW”


Monica Anisie, gest istoric după atâtea gafe și bâlbe rușinoase. A lăsat cuibul de doctorate plagiate de la Academia de Poliție fără obiectul „muncii”/„Faptul că a avut curaj să semneze ordinul este WOW”

Jurnalista de investigații Emilia Șercan, un adversar redutabil al „fabricilor” de doctorate plagiate care au devenit multe instituții universitare, anunță cu bucurie, pe pagina sa de Facebook și pe siteul Pressone, unde își publică de regulă anchetele jurnalistice, că peste Academia de Poliție s-a abătut o adevărată „urgie”: „a devenit prima universitate din țară care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sancțiuni primite pentru repetate încălcări ale eticii și integrității academice”.

Vă amintim că în 2019, ca urmare anchetelor sale care dezvăluiau plagiatele de la Academia de Poliția „Alexandru Ioan Cuza”, impostura și cârdășia girată chiar la nivel de conducere, Emilia Șercan a primit amenințări cu moartea din partea unui subinspector din cadrul Academiei de Poliție (Gheorghe Adrian Bărbulescu, care a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj). Acesta acționase însă la îndemnul fostului rector al Academiei de Poliţie, Adrian Iacob, şi al fostului prorector al unităţii de învăţământ Petrică Mihail Marcoci, judecați într-un alt dosar.  

„Ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor două școli doctorale ale Academiei de Poliție – cea de Drept și cea de Ordine Publică și Siguranță Națională – la propunerea Consiliului de Etică și Management Universitar”, scrie Șercan într-un articol în Pressone care poate fi citit integral AICI.

„Școlile doctorale de la Academia de Poliție se închid. Da, ați citit bine! Fabricile de plagiat de la Academia de Poliție, care au produs zeci și zeci, dacă nu cumva chiar sute de teze de doctorat plagiate, au rămas începând de vineri fără acreditare și urmează să fie închise.  

Această decizie, care reprezintă o premieră pentru mediul universitar din România, a fost propusă de Consiliul de Etică și Management Universitar din România (CEMU) și a fost pusă în aplicare de Ministrul Educației, Monica Cristina Anisie.  

Academia de Poliție mai primește alte patru sancțiuni, tot la propunerea CEMU, toate extrem de dure:  

1. realizarea unei analize a resursei umane și a capacității administrative a Academiei de Poliție, cu scopul reorganizării întregii instituții;

2. verificarea anti-plagiat de către CNATDCU a tuturor tezelor de doctorat susținute de cadrele didactice care au obținut titlul de doctor începând cu 2011;

3. sesizarea Consiliului Naționale de Etică a Cercetării Științifice cu privire la activitatea Departamentului de Studii Doctorale;

4. introducerea Academiei de Poliție într-o procedură de monitorizare specială de către Ministerul Educației.  

Decizia, în ansamblul ei, este una istorică. Niciodată o universitate, publică sau privată, nu a fost sancționată atât de dur, deși poate unele ar fi trebuit să fie închise cu totul.

Probabil etapa de decontaminare a Academiei de Poliție va dura alți 25 de ani, tot atâția cât a durat construirea unei infrastructuri pe care s-a dezvoltat, consolidat și perpetuat cultura plagiatului și a fraudei academice.

29 de anchete și vreo câțiva ani mai târziu se întâmplă ceea ce nu credeam că se va întâmpla vreodată, atunci când m-am apucat să scriu despre plagiatele de la Academia de Poliție!”, a mai scris Șercan pe Facebook.

Jurnalistul Mircea Marian scrie și el laudativ despre gestul ministrului Anisie, unul dintre cei mai controversați și mai contestați membri ai cabinetului Orban, din motive pe bâlbe, gafe și o gestionare nu tocmai profesionistă a domeniului problematic pe care îl administrează - Educația:  

„Nu mă pricep la Educație, am luat notă de numeroasele critici aduse lui Anisie, dar faptul că a avut curaj să semneze ordinul prin care Academia de Poliție rămâne fără dreptul de a organiza doctorate este wow.

Spun asta fiindcă de prin 2003 știam de mafia de acolo, mi-a spus un pesedist, profesor de drept la Universitatea București, dar plagiatele n-au fost niciodată zona mea de competență. Ulterior, s-a văzut ce șmenuri erau și probabil că cetățenii români au plătit milioane de lei (sau de euro...) către bugetarii cu doctorate luate prin plagiat la acea academie.  

Este prima oară când o universitate pierde dreptul de a organiza doctorate.

Întrebarea care rămâne este cum se învață acolo, la Academia de Poliție, să respecți legea, în spiritul ei, nu să o fentezi”.  

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.