Podul.ro vă prezintă dezvăluirile RISE Moldova privitoare la maniera în care Kremlinul intervine brutal și subversiv în politica internă a Republicii Moldova, cu scopul de a-i asigura un nou mandat de președinte rusofilului, socialistului și românofobului Igor Dodon, candidatul Moscovei la funcția supremă în stat. Investigația prezintă atât păienjenișul kaghebistic țesut în jurul lui Dodon și PSRM, cât și o serie de ”informări biografice” realizate de agenții Kremlinului, deopotrivă cu portretele aferente.
Așa-numita „subdiviziune moldovenească” din cadrul Administrației președintelui Federației Ruse, monitorizează frecvent publicațiile jurnaliștilor și bloggerilor moldoveni, canalele populare de Telegram și postările făcute de unii cetățeni moldoveni pe rețelele sociale. Mai mult, angajații din Administrația lui Putin discută și faptele prezentate în investigațiile jurnalistice, inclusiv cele relatate de RISE Moldova.
În cadrul documentării „Arhivei lui Cernov” am observat că Administrația de la Kremlin urmărește și activitatea organizațiilor non-guvernamentale de la Chișinău, în special, cele care beneficiază de finanțare de la diferiți donatori externi. Printre rapoartele operative arhivate am descoperit și o referință despre organizația „GenderDoc-M”, cea care apără drepturile comunității LGBT+. Detalii, AICI
„Subdiviziunea moldovenească” este condusă de rusul Igor Maslov. Potrivit datelor Centrului „Досье”, el este colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine.
Una dintre notele „subdiviziunii moldovenești” care se referă la președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost elaborată în decembrie 2019. Documentul seamănă mai mult cu un catastif al „faptelor bune”. Însă, aceste aprecieri de anul trecut diferă foarte mult de cele din caracteristica lui Dodon din 2014. Detalii, AICI
„8 iunie (2019 – notă RISE Moldova)– în conformitate cu recomandările lui D. Kozak [reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova – „Досье”] a renunțat la înțelegerile secrete cu V. Plahotniuc și a susținut semnarea de către PSRM și ACUM a unui acord politic de cooperare, formarea de către aceștia a unei majorități parlamentare și a Guvernului”.
„19 iunie – într-un interviu pentru postul de televiziune „Rossia 24” a relevat importanța promovării unei politici externe echilibrate și „revenirea la un dialog normal cu FR”,
„24 august – sub egida sa la Chișinău au fost desfășurate activități festive cu ocazia aniversării a 75-ea de la eliberarea Moldovei de fascism, a avut o întrevedere cu S. Șoigu sosit într-o vizită neoficială pentru a participa la respectivele evenimente”,
„18 septembrie – la Chișinău, a avut o întrevedere cu D. Patrușev [fiul secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, ministrul agriculturii al FR – „Досье”] în cadrul căreia a salutat reluarea activității CIG [Comisiei Interguvernamentale Moldo-Ruse – „Досье”] și semnarea Procesului verbal al ședinței”.
„AVENTURIERUL ȘI INTRIGANTUL” PLAHOTNIUC
Printre fișele politicienilor moldoveni elaborate de „subdiviziunea moldovenească” am descoperit o caracteristică ce-l viza pe „aventurierul și intrigantul”, dar și „stăpânul din umbră al Moldovei” – Vladimir Plahotniuc. Anume așa a fost etichetat oligarhul moldovean de către angajații de la Moscova, încă în 2014.
Administrația lui Putin a urmărit cu atenție întâlnirile oligarhului moldovean cu ambasade străine și i-au surprins tentativele de a încheia unele înțelegeri secrete cu adversarii geopolitici ai Rusiei.
„În august 2013, Plahotniuc ar fi avut o întâlnire cu Ambasadorul SUA în RM, W. Moser în cadrul căreia a prezentat un raport despre lupta sa cu „influența rusească în Moldova” și cu PCRM. Oligarhul solicita să-i fie asigurată protecție împotriva acuzațiilor Londrei și Nicosiei de atacuri raider, oferind în schimb un program și niște garanții privind demontarea definitivă a PCRM și „neutralizarea” lui V. Voronin. În cercurile de conducere ale UE, Plahotniuc are o reputație imbatabilă de aventurier și intrigant”, se spune într-un document din „arhiva lui Cernov”.
Mai mult, în acest caz, autorii notei enumeră situațiile negative, dar și scandalurile în care a fost prins omul de afaceri.
„Plahotniuc s-a discreditat în cadrul mai multor scandaluri legate de scheme frauduloase, infracțiuni economice și acte de corupție. „Victoriabank” și compania „Asito” au fost preluate în urma unui atac raider pus la cale de structurile controlate de oligarh”. „Fundația „Edelweiss” pe care o patronează a realizat o schemă de livrare în RM, cu titlu de ajutoare umanitare, a medicamentelor cu termen de păstrare redus sau chiar expirate prezentate drept valabile, ceea ce a generat venituri în valoare de câteva milioane de dolari”, se spune în nota din „arhiva lui Cernov”.
GRANTURI DE LA USAID PENTRU HOLDINGUL LUI PLAHOTNIUC
În afară de caracteristicile referitoare la oligarh, cei de la Kremlin au analizat și influența lui Plahotniuc asupra politicii de la Chișinău prin intermediul resurselor media controlate de acesta. Una dintre aceste note este din luna februarie curent.
„Pe parcursul ultimelor săptămâni, mulți remarcă intensificarea bruscă a atacurilor asupra lui I. Dodon și a PSRM din partea resurselor media ale holdingului lui Plahotniuc”, se menționează într-o notă a „subdiviziunii moldovenești”.
„Potrivit afirmațiilor făcute de către I. Dodon personal, din 1 ianuarie 2020, resursele media ale holdingului lui V. Plahotniuc s-ar afla „la întreținerea” SUA prin intermediul granturilor oferite de USAID. Decizia respectivă a fost luată în cadrul Ambasadei SUA înainte de Revelion (Revelionul 2020 – notă RISE Moldova)”, au mai scris subalternii lui Igor Maslov, cu referire la o sursă din Chișinău.
În același document se face referire și la faptul că într-o anume perioadă de două săptămâni, în care politicienii din opoziție îl criticau pe Dodon, mesajele lor au apărut și în știrile Publika TV.
„În paralel, la posturile de televiziune aparținând lui V. Plahotniuc sunt promovați intens toți actorii taberei de opoziție care, într-un fel sau altul, îl critică pe I. Dodon (de la M. Sandu la M. Tkaciuk, căruia postul TV „Prime” (unul din cele mai populare posturi TV din Moldova care anterior asigura retransmisiunea postului „Pervîi kanal”) i-a acordat 12 minute la orele de maximă audiență)”, se spune în nota de la Kremlin.
DEPUTATUL CANDU NU SE LASĂ DE AFACERI
Asta am aflat din caracteristica deputatului Andrian Candu, unul dintre cei mai apropiați camarazi ai oligarhului Plahotniuc, care în prezent este și președintele Partidului „Pro Moldova”. În document, oamenii de la Kremlin nu au inclus doar date biografice despre Candu, ci și un alineat întreg în care au enumerat faptele devenite cunoscute în urma unei investigații RISE Moldova. Detalii, AICI
„Încălcând Legea despre statutul deputatului, Candu continua să rămână implicat în afaceri chiar și după alegerea sa în Parlament, în noiembrie 2010. Acesta semna actele de dispoziție ale unui off-shore înregistrat în Olanda, „OTIV PRIME MEDIA B.V.”, precum și cele ale „OTIV PRIME B.V.”, al căror reprezentant continua să fie concomitent cu mandatul de deputat”, anunțau colaboratorii „subdiviziunii moldovenești” în nota despre Candu, constatând că „organele de drept nu au reacționat în niciun fel pentru că toate sunt controlate de Plahotniuc”.
SANDU, „ROMÂNIZATOAREA” ȘCOLILOR
Angajații din Administrația președintelui rus elaborează referințe atât despre politicienii de stânga, cât și despre cei de dreapta.
Dintr-o notă redactată în a doua jumătate a anului 2015 despre actuala lideră a Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, care candidează la funcția de președinte, putem afla că „în cercurile de experți, aceasta s-a făcut remarcată printr-o orientare pro-occcidentală nedisimulată, conexiuni strânse cu V. Filat și politica de românizarea a instituțiilor de învățământ din Moldova pe care a promovat-o”.
„S-a declarat împotriva controlului PDM asupra justiției, Procuraturii și a sistemului judiciar din RM. Are conexiuni strânse cu SUA, participă la activitățile ONG-urilor sponsorizate de americani. În Occident este văzută drept candidatul la funcția de prim-ministru al RM cu cele mai mari perspective”, notau autorii rapoartelor elaborate la Kremlin.
PORTRETUL LUI USATÎI
Nota biografică a lui Renato Usatîi, actualul lider al „Partidului Nostru” și candidat la funcția de președinte, a fost elaborată, potrivit informației Centrului „Досье”, în a doua jumătate a anului 2015. În nota redactată la Kremlin se menționa, în mod special, atracția politicianului pentru Moscova și erau analizate conexiunile sale cu lumea criminală:
„R. Usatîi pledează consecvent pentru păstrarea unor relații economice, politice, culturale, spirituale și umanitare strânse cu Rusia. Este dispus pentru o cooperare constructivă cu partea rusă.
Ținând cont de activitatea sa antreprenorială, oponenții politici deseori îi atribuiau lui R. Usatîi conexiuni cu lumea criminală, totuși aceste afirmații nu corespund realității”.
NĂSTASE ȘI RETORICA ANTI-PLAHOTNIUC
Am răsfoit „Arhiva lui Cernov” însă nu am găsit o notă separată despre președintele Partidului „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase. Totuși, în arhivă, se păstrează un raport detaliat despre dezbaterile televizate din anul 2018 la care a participat Năstase împreună cu Ion Ceban, un contracandidat la funcția de primar de Chișinău:
„A. Năstase este mai tensionat, un pic mai stângaci, vorbește mai răstit și mai agresiv, mereu recurge la de lozinci politice. În același timp se simte că, în cadrul campaniei actuale a prins la curaj și aspiră spre victorie”.
„A. Năstase a făcut o obsesie pentru retorica anti-Plahotniuc, aceasta fiind, de altfel, și pivotul campaniei sale. Este totalmente lipsit de consistență a conținutului. Însă la capitolul carismă, este devansat net de I. Ceban. Este clar că mizează pe mobilizarea electoratului de dreapta și a celui cu viziuni pro-românești”.
ZINAIDA, „CONTABILA”!
Una dintre primele referințe pe care le-am depistat în „Arhiva lui Cernov” despre actuala președintă a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, datează încă din anul 2014.
Spre deosebire de una din primele caracteristici despre Dodon, care era calificat drept „lipsit de încredere” (detalii AICI), referințele Kremlinului vizavi de „Zinaida Petrovna” erau extrem de laconice și conțineau destul de multe complimente.
„În calitate de politician se distinge prin calm, capacitate de muncă, intransigență și „caracter siberian”, <…>„la ținute Greceanîi „urmează cu strictețe moda comunistă: … preferă costumele sobre, clasice și coafurile în stil „secretarul comitetului raional” <…> „funcționarii din Guvern și colegii de partid cu care a activat au poreclit-o „Contabila”, se menționează în fișa Zinaidei Greceanîi.
GRIGORIȘIN: CONEXIUNILE CU UCRAINA ȘI COMPARAREA LUI USATÎI CU DUMNEZEU
Nicolai Grigorișin, unul dintre susținătorii apropiați ai lui Usatîi, fost primar interimar de Bălți, a fost și el profilat în 2018. Așa numita „subdiviziune moldovenească” nu deținea prea multe date operative despre camaradul lui Usatîi. Angajații de la Kremlin au fost interesați de informații despre relațiile de afaceri ale lui Grigorișin în Ucraina.
La rubrica „Caracteristică personală”, profilul său a fost conturat astfel: „Este considerat drept un partener de afaceri apropiat lui R. Usatîi. Este cunoscut grație frazei rostite în public: „Renato Usatîi poate fi comparat doar cu Dumnezeu!”.
PORTRETUL DE MULTIMILIONAR AL UNUI FOST ȘEF SIS
Subalternii colonelului Maslov făceau profiluri și despre cei mai importanți demnitari moldoveni. De regulă, informațiile erau colectate din diferite surse deschise și investigații jurnalistice, fiind completate cu date confidențiale.
Pe rafturile electronice din „Arhiva lui Cernov” am găsit și caracteristica lui Vasile Botnari, care între anii 2017-2019 a fost șeful Serviciul de Informație și Securitate (SIS) din Moldova.
Rușii au analizat funcțiile lui Botnari deținute pe parcursul mai multor ani. În mod special, aceștia au analizat evenimentele în care Botnari a fost numit, în februarie 2017, la funcția de președinte al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” SA, un subiect comentat pe larg în mass-media din Moldova.
„Potrivit afirmațiilor Mișcării „Antimafia”, acest lucru (desemnarea lui Botnari – nota RISE Moldova) s-ar fi produs în urma unei înțelegeri între V. Plahotniuc și I. Dodon, iar decizia despre desemnare ar fi fost luată în cadrul întrevederii dintre președintele RM și A. Miller din luna ianuarie”, se menționează într-un dintre referințe.
Angajații Kremlinului au inclus în raport și informația despre faptul că: „desemnarea (lui Botnari în calitate de șef al SIS – nota RISE), potrivit unor opinii, s-ar fi produs în rezultatul lobby-ului personal al lui V. Plahotniuc. Este considerat printre cei mai apropiați oameni ai lui V. Plahotniuc, iar potrivit datelor din mass-media din România, ar fi multimilionar”.
VIITORUL PROCUROR GENERAL, LUAT LA OCHI PE REȚELELE DE SOCIALIZARE
Așa-numita „subdiviziunea moldovenească” crează și liste separate cu politicieni pentru a le urmări conturile din rețelele de socializare.
Am găsit o astfel de listă în „arhiva lui Cernov”, însă nu cunoaștem exact anul în care a fost elaborată. Totuși acest document include numele reale ale 12 politicieni de la Chișinău și cele ale altor 10 figuri politice din regiunea Găgăuzia.
Majoritatea persoanelor de la Chișinău care figurează în această listă sunt susținători ai Partidului Socialiștilor, iar printre liderii regionali selectați pentru a fi monitorizați figura și Alexandru Stoianoglo, care, în prezent, deține funcția de procuror general al Republicii Moldova.
COLABORATORII „SUBDIVIZIUNII MOLDOVENEȘTI”
RISE Moldova și Centrul „Досье” a analizat metadata fiecărui document studiat din „arhiva lui Cernov”. Astfel, am reușit să-i identificăm pe unii dintre autorii caracteristicilor, elaborate de „subdiviziunea moldovenească”. Am decis să nu publicăm toate datele tehnice ale documentelor pentru a proteja sursele.
Timp de mai multe zile, am încercat să-i contactăm telefonic pe angajații de la Kremlin pentru a le adresa un set de întrebări despre activitatea lor în cadrul „sudiviziunii moldovenești”. Însă, nu toți ne-au răspuns la întrebări.
De exemplu, Igor Maslov, șeful așa numitei „subdiviziunii moldovenești” din cadrul Direcției pentru relațiile interregionale și culturale cu țările străine a președintelui Federației Ruse nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.
Vasili Kașirin (38 ani) ne-a răspuns la telefon.
Vasili Kașirin: Eu lucrez la stat și mie îmi este interzis categoric să discut cu presa. Nu doar cu cea străină, dar și cu cea din Federația Rusă. Așa că, mă scuzați… [Vedeți dialogul complet, AICI]
Aleksei Negodov (47 ani) elaborează note biografice despre politicienii moldoveni. Negodov nu ne-a răspuns la apeluri.
Andrei Rusakov (52 ani), potrivit datelor Centrului „Досье”, este în contact cu demnitarii din regiunea transnistreană și Găgăuzia. Printre ei se numără conducătorii Institutului pentru Studii Social-politice și Dezvoltare Regională de la Tiraspol: Igor Șornikov și Vera Tabak, fostă așa-zisa prima doamnă a „Transnistriei. La fel, Rusakov ține legătura și cu fosta șefă a MAI din nerecunoscuta rmn – Nina Șevciuk (Ștanski) dar și cu președintele Mișcării „Patria – Uniunea Euroasiatică” – Igor Tuleanțev.
Tuleanțev a declarat pentru RISE Moldova: „Numele Rusakov nu-mi spune nimic. Poza nu-mi este cunoscută. Totuși nu exclud eventualitatea comunicării cu această persoană în cadrul diverselor evenimente la care au fost prezente sute de oameni și unde este absolut imposibil să-l memorezi pe fiecare. Până la urmă, nici nu are sens să-l memorez pe fiecare. Am un cerc de comunicare destul de vast și de interesant. Persoana dată nu face parte din cei cu care comunic”.
Rusakov ne-a răspuns la apel, însă când am dorit să-i adresăm întrebările ne-a spus că este „foarte ocupat”. L-am întrebat când putem să revenim la această discuție, iar el a răspuns scurt că „luni”, întrerupând apelul. Ulterior, Rusakov nu a mai dorit să discute cu noi.
Svetlana Voronina este o altă colaboratoare de la Kremlin. Potrivit unei note informative obținute de Centrul „Досье”, ea se ocupă de redactarea declarațiilor politice la subiectele despre de Moldova.
Contactată de RISE Moldova, Voronina ne-a răspuns la apel. După ce i-am spus subiectul despre care am dori să discutăm, ne-a cerut să revenim cu un apel sub pretextul că nu ne aude bine. Mai târziu, ea nu a mai răspuns apelurilor noastre.