Deciziile bâlbâite ale guvernului Orban, neprofesionalismul, lentoarea și miserupismul manifestate recent, în spațiul public, de mai mulți factori de decizie au ajuns să irite și mai tare taberele aflate în opoziție în ce privește măsurile adoptate pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus.
În condițiile în care am reușit „performanța” de peste 5000 de cazuri pe zi, tabăra pro carantinare, îngrijorată de colapsul sistemului sanitar, este nemulțumită de întârzierea cu care, din motive electorale, s-au impus restricțiile, pe care le consideră oricum prea relaxate pentru situația dramatică în care ne aflăm, în vreme ce tabăra negaționistă/conspiraționistă critică vehement ultimele decizii, invocând „modelul suedez” care implică restricții minime, neobligatorii prin lege, lăsând protecția și distanțarea fizică la latitudinea cetățenilor.
Interesant este că,după ce solistul Dan Bittman, un răsfățat al concertelor electorale PSD plătite generos, cu mult peste cota de piață a multor artiști expirați, a perorat la Antena 3 despre modelul mai sus menționat, punând la îndoială acuratețea testărilor și comparând situația actuală cu renumita ficțiune „1984” a lui George Orwell, doctorul Alexandru Rafila, intrat recent în PSD pentru a candida la parlamentare, susține și el, public, că „modelul suedez” ni s-ar potrivi perfect. De parcă n-am fi urmat până acum, în ultimele luni fix acest model, contrazis, în ultimele săptămâni, de numărul exploziv de cazuri și de situația din județul Argeș, unde lucrurile grave din vară s-au îndreptat tocmai prin măsuri ferme (masca sanitară obligatorie, interzicerea evenimentelor publice cu prezență numeroasă, reducerea programului la terase etc - criticate și ele vehement pe plan local la vremea respectivă).
"Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. (...) Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case", a spus dr Rafila la RTV.
Tabăra negaționistă pare că nu este dispusă să se rezume doar la critici în spațiul public. Recent, actorul Mugur Mihăescu, patron de cârciumă în Centrul Vechi, consilier al Primăriei Capitalei și fost turnător la Securitate sub numele conspirativ „Mihai”, a anunțat un protest în Piața Victoriei, pe 31 octombrie, mișcare care nu doar contestă ultimele măsuri ale guvernului, ci ar dori și declanșarea alegerilor anticipate.
Mugur Mihăescu într-un Live pe Facebook:
„Îmi găsesc cu greu cuvintele în această zi în care asist la asasinarea, măcelărirea unor industrii din economia românească. Mă refer la HoReCa, la artiști, la sportivi, mă refer la măcelărirea sistemului educațional din România. Am încercat până acum cu vorbă bună să le explic că nu fac bine ceea ce fac. Ca să vă dau doar un exemplu, ieri, s-au lansat celebrele granturi pentru IMM-uri menite să salveze industriile. Aceste granturi vor putea salva, din bugetul alocat de acești indivizi, doar 4000 dintr-un total de 50.000 de firme. Politică aceasta a primului venit primul servit este un praf în ochi care condamnă la sărăcie în jur de două milioane de oameni care lucrează în industrii.
De aceea m-am decis să fac apel la voi și să vă chem pe data de 31 octombrie în Piața Victoriei pentru a le atrage atenția acestor indivizi că locul lor nu este acolo. Dacă până miercuri, guvernul României nu va aloca bugetele necesare salvării întregii industrii afectate, fac apel la voi, prietenii mei, la toți cei care gândiți indiferent de culoarea politică, fac apel la influencerii de le Facebook (Dan Bittman, Mădălin Ionescu, Selly - de câte ori nu ai vrut să vorbești cu individa de la educație?). (...) Vă chem pe 31 octombrie, la orele 19.00, în Piața Victoriei ca oamenii ăștia să aibă parte de ce și-au dorit dintotdeauna: de alegeri. Alegeri anticipate”.