PNL a atacat la CCR numirea pesedistului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, argumentele sesizării fiind rezumate de avocatul Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției:
"Partidul Național Liberal a contestat la CCR numirea lui Iordache. Argumentele care au fost invocate sunt:
1. hotărârea de numire a lui Iordache nu a avut numărul de voturi prevăzut de lege (majoritatea parlamentarilor);
2. lipseste buna reputație a lui ciordache - el este totuşi cel care a scos sute de mii de oameni în stradă;
3. Iordache este încă membru PSD iar preşedintele CL trebuie să fie apolitic", a scris liberalul pe Facebook.
Fosta ministră a Justiției, deputata independentă Ana Birchall, a declarat joi seară, în cadrul unei emisiuni la Realitatea PLUS, că indiferent de decizia CCR mai există o variantă prin care Iordache poate fi debarcat de la șefia Consiliului Legislativ.
"Indiferent de decizia CCR, există o soluție juridică. Nu a fost menționată în spațiul public. O spun eu acum. Iordache poate să fie foarte ușor revocat în virtutea acelui principiu de drept pe care noi îl învățăm la drept roman și anume "Actus primus, Actus contrarius". Cine emite un act poate să-l și revoce. În secunda doi Parlamentul poate să se întrunească și poate să-l revoce pe domnul Iordache", a precizat Birchall.
Totodată, Ana Birchall a criticat vocile care au spus că numirea lui Iordache la șefia CL nu ar reprezenta un impediment major. În acest sens, fosta ministră a Justiției a atras atenția că "proiectele de ordonanță și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ în termenele stabilite, respectiv 10 zile, 2 zile sau 24 de ore", iar astfel poate fi blocată activitatea Guvernului, respectiv a Parlamentului de instituția în cauză.
Mai mult decât atât, Birchall a avertizat că există riscul ca la un moment dat să se meargă pe modelul francez, iar avizul dat de Florin Iordache să devină obligatoriu, nu consultativ cum este în prezent.
"Mi se pare jignitor față de orice român cinstit din această țară sau de peste granițe că a avut îndrăzneala să-și depună candidatura. Pentru cei care au minimalizat în această perioadă spunând că "eh domne, e la Consiliul Legislativ, dă niște avize care sunt consultative" eu îi îndemn să se uite în lege și o să observe că, nu numai în Art. 79 din Constituție, dar și în Legea 73, cea care privește înființarea și organizarea Consiliului Legislativ, dați-mi voie să citez Art.4 care spune clar "proiectele de ordonanță și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ în termenele stabilite în Art. 3, respectiv 10 zile, 2 zile sau 24 de ore". Cu alte cuvinte, Iordache poate oricând să blocheze activitatea oricărui Guvern sau a oricărui Parlament.
Și eu sper să nu am dreptate și în următorul scenariu și anume ca cineva să sesizeze CCR și să spună "nu ar fi bine să mergem și noi pe modelul francez, iar astfel avizul să fie obligatoriu?". Atunci te trezești că acest Consiliu Legislativ, cu Iordache în frunte, devine organul suprem de legiferare în această țară", a conchis Birchall.