Viorica Dăncilă revarsă cea mai purulentă propagandă putinistă în Jerusalem Post. România și Occidentul sunt vinovate că nu înțeleg Rusia?!


  • ACP
  • Oct 23, 2020 10:18
  • 3483
Viorica Dăncilă revarsă cea mai purulentă propagandă putinistă în Jerusalem Post. România și Occidentul sunt vinovate că nu înțeleg Rusia?!

 

Un articol absolut aiuritor scris, ori, în fine, iscălit de Viorica Dancila a fost publicat, miercuri, în ziarul israelian Jerusalem Post, în limba engleză.

Textul poate fi ușor atribuit lui Ion Iliescu – are ideile, tonul lui și pare scris în anii '90.

Mesajul textului e adresat, urbi et orbi, Bucureștiului și întregii Europe, către care doamna Dăncilă lansează îndemnul deschiderii altui fel de relație cu Rusia lui Putin, pentru că până acum, insistă ea, nu se văd rezultatele pozitive ale conduitei țării noastre și a Europei față de Rusia.

Faptul că Moscova a pierdut controlul pieței de energie din Estul Europei și astfel a rămas fără cea mai importantă pârghie politică pare să-i scape doamnei Dăncilă, ca și faptul că înarmarea Estului Europei cu ajutorul NATO, dar, în special, cu cel al Americii, a dus la limitarea acțiunilor periculoase ale armatei ruse în regiune.

O trecere scurtă prin istoria comună a țării noastre și a Rusiei duce în text la concluzia că ”trăitul cu Rusia nu e ușor, dar posibil”.

În cazul ăsta, doamnei Dăncilă îi scapă faptul că nu avem nevoie să trăim greu cu Rusia doar pentru ca e posibil.

Pentru doamna Dăncilă încrederea în Rusia e limitată. Pentru cei mai mulți dintre români, între care mă număr și eu, încrederea asta nu există deloc și nici nu poate exista vreodată.

Scopul articolului, spune Viorica Dăncilă în text, este să convingă Europa să gândească strategic în legătură cu planificarea unui viitor alături de Rusia lui Putin, pentru a-și proteja interesele, dar și pentru găsirea altei căi, care, odată urmată, nu vor mai fi făcute greșeli cruciale (ca până acum).

Iar cea mai mare greșeală găsită de Dăncilă ar fi faptul că rușii înțeleg Occidentul ca pe un partener nedrept și de-a dreptul ostil din cauza modului în care încearcă să se apere de acțiunile Moscovei. Poate că rușii ne-ar fi privit cu mai multă simpatie dacă rămâneam dependenți de gazele lor și tăcuți în fața agresiunilor militare de la granițele Europei, pare să ne sugereze doamna Dăncilă.

Urmează citarea lui Putin – în politica mare nu există prieteni! Dacă ideea asta e adevărată în cazul Rusiei, Viorica Dăncilă o folosește arătând cum ar trebui să ne purtăm cu Rusia – chiar fără să fim prieteni, ar fi bine să fim parteneri!

În final, textul arată că momentul căderii comunismului nu a fost o bucurie pentru toți cei din țara noastră și, la modul general, din Estul Europei. Mai mult, ar fi de înțeles Putin când spune că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost o catastrofă umană. Doar occidentalii nu înțeleg asta. Doamna Dăncilă spune că înțelege ”prea bine” Rusia în acest caz, însă îmi permit să observ că pare a nu înțelege deloc România, din câte debitează, propagandistic, în textul compunerii.

Ar fi interesant de știut de ce face Viorica Dăncilă acest apel la parteneriat cu Rusia, exact în luna în care Washingtonul a anunțat susținerea totală pentru Inițiativa Celor Trei Mări în care țara noastră este membră importantă. Ori până acum susținerea pentru Inițiativa Celor Trei Mări a însemnat concret anunțarea susținerii pentru marile proiecte de investiții și asistență pentru construirea centralelor nucleare din Romania și Polonia, dar și autostrada și calea ferată care vor lega România de Polonia, pe lângă alte țări din Estul Europei.

România e așadar pe o direcție foarte bună, alături de Polonia și alte țări est europene, dar doamna Dăncilă pare să fie îngrijorată mai mult de soarta Rusiei. Asta ar fi doar problema dânsei, daca nu ar semnaliza-o în presa din afara țării. In cazul ăsta trebuie spus că doamna Dăncilă spune iar prostii. Dar de data asta din cele mai mari!

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.