Sesizarea cu iz mafiot făcută de Cazanciuc la CCR, respinsă. Tăriceanu, cu un pas spre Rahova, spumegă: "Independenţa parlamentarilor e încălcată!"


Sesizarea cu iz mafiot făcută de Cazanciuc la CCR, respinsă. Tăriceanu, cu un pas spre Rahova, spumegă: "Independenţa parlamentarilor e încălcată!"

Parchetul General a anunțat la începutul anului că a deschis un dosar penal în care este cercetat și Călin Popescu Tăriceanu cu privire la fapte de abuz în serviciu şi uzurpare a unor calităţi oficiale.

Mai exact, în calitate de președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, în 2017, solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate de a-l elibera din funcţie pe senatorul PSD de Giurgiu, Cristian Marciu, deși, în anul 2015, magistraţii ÎCCJ l-au declarat, definitiv, incompatibil după ce a avut afaceri cu instituţii ale statului.

Pe 29 mai 2020, președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a sesizat CCR, la solicitarea lui Tăriceanu, pe motiv că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Robert Cazanciuc i-a acuzat pe procurori de ingerință directă și neconstituțională în activitatea Parlamentului. 

Astăzi, CCR a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Astfel, Tăriceanu va fi anchetat în continuare în dosarul deschis pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a ÎCCJ privind demiterea unui senator PSD găsit incompatibil.

"Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, cererea formulată de Președintele Senatului și a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament – Senatul României, pe de o parte și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, pe de altă parte", a transmis CCR într-un comunicat de presă.

Reacția lui Tăriceanu față de decizia CCR a venit imediat, acesta reclamând că cineva încearcă să-l scoată din joc înainte de alegerile parlamentare. Totodată, fostul șef al Senatului a precizat că prin hotărârea CCR a fost afectată independența parlamentarilor. 

"Prin această decizie principiul nulităţii votului imperativ este încălcată. Cu alte cuvinte, de acum înainte o să ne trezim, nu e vorba de persoana mea, oricare parlamentar va putea să fie anchetat de Parchet de ce a votat într-un fel sau de ce nu a votat. Ceea ce este extrem de periculos pentru că nu numai că se înfrânge acest principiu, dar independenţa parlamentarilor e în acest fel încălcată şi sigur că toţi parlamentarii care candidează pentru funcţie trebuie să ştie ce îi aşteaptă pe viitor. oricând se pot trezi cu o anchetă a Parchetului în legătură cu voturile pe care le-au exprimat sau cum este cazul la Senat, despre cazul în speţă, nici măcar nu s-a votat. Asta este pe scurt situaţia în care ne vom găsi de azi încolo şi trebuie să vă spun încă o dată că nu este o problemă a mea personală, ci o problemă care vizează absolut toţi parlamentarii, toţi preşedinţii Senatului, Camerei. Sunt curios cum se va proceda de acum înainte, dându-se frâu liber acestor acţiuni ale Parchetului.

Se pare că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluţii pentru a mă scoate din joc. Vă reamintesc că 4 ani am fost obiectul unei anchete penale a DNA. Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puţin critic la adresa preşedintelui sau Guvernului, se înşală. Nu voi ezita să îi critic. Nu voi face momentan nimic, pentru că decizia CCR nu a fost publicată. Nici nu trebuie să fac nimic. Aşteptăm să vedem care e motivaţia. Vom vedea care e motivaţia deciziei Curţii şi în funcţie de aceasta probabil instituţiile la Parchet vor acţiona într-un anume fel", a spus Tăriceanu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.