Campania de limitare drastică a folosirii echipamentelor de telecomunicații chineze, începută de Statele Unite acum doi ani, a trecut la un alt nivel luna aceasta, după ce majoritatea țărilor dezvoltate au înțeles cât de periculoasă e admiterea unor companii ca Huawei și ZTE în dezvoltarea rețelelor 5G.
Washingtonul se adresează acum și țărilor în curs de dezvoltare, cărora le oferă asistență financiară pentru a cumpăra echipamentele de comunicații de la furnizori din țările democratice, în loc să le ia din China, a raportat Wall Street Journal, citând pe Bonnie Glick, administratorul adjunct al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.
În acest scop, înalții funcționari ai agenției USAID (cunoscută mai mult pentru furnizarea de asistență alimentară decât de tehnologie), se vor întâlni cu politicieni din țările în curs de dezvoltare pentru a-i convinge că folosirea echipamentelor de telecomunicații de la giganții chinezi, Huawei și ZTE nu este cea mai bună cale de urmat.
Luna aceasta, USAID a semnat un acord cu Comisia Federală pentru Comunicații (FCC) în scopul de a contracara în comun implementarea tehnologiei 5G cu firmele chineze în țările în curs de dezvoltare, combinând expertiza tehnică și politică a FCC și rețeaua agenției USAID de aproape 10.000 de angajați din aproximativ 100 de țări.
În multe dintre aceste țări, China a dus o campanie insistentă de câștigare a piețelor și a capitalului politic, investind și oferind împrumuturi, ceea a dus la situația periculoasă în care China a preluat sau poate prelua controlul activelor naționale din țările unde operează.
Datoriile mari ale țărilor respective acoperite cu împrumuturi oferite de băncile chineze au făcut ca rezistența împotriva ofensivei economice și politice a Beijingului să devină aproape imposibil de susținut.
Acum și Washingtonul e gata să ofere finanțări și împrumuturi în valoare de mai multe miliarde de dolari, dar pentru cumpărarea de hardware de la furnizori care nu au legătura cu China.
Oficialii americani vor să le arate celor din țările cărora li se adresează în această campanie că guvernul chinez poate ordona celor două companii, Huawei și ZTE, să spioneze sau să efectueze atacuri cibernetice, punândule în pericol siguranța națională, chiar dacă Beijingul și reprezentanții companiilor chineze spun că aceste lucruri nu se vor întâmpla niciodată.
După ce țările aliate Americii au înțeles pericolul implementării tehnologiei de telecomunicații chineze și urmează Washingtonul cu măsura de a folosi tehnologia companiilor din țările democratice, marcând o victorie americană clară împotriva Beijingului, războiul rece cu China se mută pe un teren în care chinezii par să fi avut mult mai mult succes, cel puțin până acum – mai multe detalii AICI.