Putin privește siderat cum Polonia și România își consolidează parteneriatul cu SUA. Contractul istoric încheiat de polonezi și americani referitor la energia nucleră


  • ACP
  • Oct 21, 2020 10:47
  • 1791
Putin privește siderat cum Polonia și România își consolidează parteneriatul cu SUA. Contractul istoric încheiat de polonezi și americani referitor la energia nucleră

Luni a fost încheiat un contract istoric între Statele Unite și Polonia, privind dezvoltarea programului polonez de producere a energiei nucleare, în cadrul unei ceremonii virtuale la care au participat Dan Brouillette, secretarul american al Energiei, la Washington și Piotr Naimski, plenipotențiarul guvernului pentru infrastructura energetică strategică din Varșovia. (sursa: AICI)

Contractul prevede o cooperare pentru 30 de ani, dar "având în vedere cât durează construirea, operarea și dezmembrarea unei centrale nucleare, acest parteneriat este o alegere strategică pentru următorii 100 de ani" a spus Piotr Wilczek, ambasadorul polonez în SUA. Acordul prevede că într-un termen de 18 luni Polonia și SUA vor pregăti împreună un raport în care vor fi puse la punct detaliile care privesc organizarea proiectarea, efectuate de companii americane din sectorul energiei nucleare civile, dar și o propunere pentru finanțarea programului. Raportul va sta la baza implicării pe termen lung a Statelor Unite și a guvernului polonez în implementarea Programului pentru Energie Nucleară. Programul Actualizat pentru Energie Nucleară al Poloniei (PPEJ) prevede construcția a șase reactoare nucleare cu o capacitate totală de 6-9 GW., dintre care primul ar începe să funcționeze din 2033. Potrivit Departamentului Energiei din Statele Unite, în timpul conversației de luni cu Naimski, Dan Brouillette a subliniat interesul industriei nucleare americane de a oferi Poloniei o sursă de energie curată, fiabilă și flexibilă, ca modalitate de consolidare a securității energetice în regiune. 

Asta vine după ce, la începutul lunii octombrie, Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA a adoptat în unanimitate susținerea Inițiativei Celor Trei Mări printr-o rezoluție ce conține planuri de creștere a securității și conectivității energetice în infrastructura regiunii, dar și condamnarea eforturilor Rusiei "de a folosi energia ca armă pentru a pune presiune sau a submina libertatea și democrația în Europa". (sursa: AICI)

Ulterior, a urmat anunțul SUA privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, a căii ferate și a autostrăzii care vor lega Romania de Polonia. Iată că acum avem semnată și înțelegerea pentru susținerea construcției centralelor nucleare poloneze. Toate acestea arata că obiectivele Washingtonului în regiune nu sunt doar de a face declarații și a ține discursuri, ci, așa cum a spus Mike Pompeo, Secretarul de Stat al Statelor Unite, în timpul vizitelor recente din Europa Centrală și de Est, se lucrează pentru "menținerea țărilor Europei puternice, libere și legate de SUA".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.