VIDEO. Filmat cu camera ascunsă, un manager de la Google dezăluie cum este filtrată informația și ascuns adevărul care nu convine stângii. „Când Trump a câștigat primul mandat, angajați de la Google au plâns în hohote pe coridoare”


VIDEO. Filmat cu camera ascunsă, un manager de la Google dezăluie cum este filtrată informația și ascuns adevărul care nu convine stângii. „Când Trump a câștigat primul mandat, angajați de la Google au plâns în hohote pe coridoare”

Ritesh Lakhkar, manager al divizei Google Cloud, i-a dezvăluit unui jurnalist sub acoperire că se simte „sufocat” de felul în care „Dumnezeul” căutărilor pe internet gestionează, manipulează și cenzurează informația pe care o livrează publicului american.  

„Este vorba despre această atitudine ultra-stângistă care pune sub semnul întrebării întreaga ta existență”, îi spune Lakhkar jurnalistului de la „Project Veritas” (organizație de dreapta fondată de  James O'Keefe, activist conservator controversat, care folosește metode neconvenționale, dar și content video „editat” pentru a demasca ceea ce el pretinde că ar fi încălcări ale legii, corupție, interese etc din tabăra democraților).  

Lakhkar spune că Google are control deplin asupra informației pe care o primesc americanii. „Se joacă de-a Dumnezeul selecției”, mai spune managerul de la Google, precizând că nu e de acord cu felul în care marile companii își atribuie rol de de Dumnezeu și ”afectează libertatea de exprimare”. „Dacă Trump spune ceva, o informație greșită, de exemplu, o vei șterge pentru că e ilegală sub nu știu ce pretext. Dar dacă un lider democrat face același lucru, nu se procedează la fel, așa că sentimentul meu e că regulile nu sunt pentru toți, se aplică selectiv. Pur și simplu se joacă de-a Dumnezeu”, explică Lakhkar.El mai spune că același lucru se întâmplă și pe Youtube, divizie a Google. Dacă încerci să cauți ceva despre Trump, toate informațiile sunt preponderent negative. Despre Joe Biden, candidatul acestuia la Casa Albă, rezultatele sunt „pozitive”.  

„Din punct de vedere moral și etic nu pot fi de acord cu așa ceva”, mai spune Lakhar care crede că asta se întâmplă pentru că fondatorii Google sunt ultra-stângiști. „O știm cu toții. Dar despre Sundar Pichai (actualul director executiv al Google) nu sunt așa sigur”, adaugă Lakhkar, povestind că, în 2016, când a câștigat Trump, angajații companiei plângeau în hohote pe coridor. „Au fost proteste. Au mers la demonstrații. S-au organizat grupuri de  terapie pentru angajați. Au fost zile în care oamenii nu puteau veni la muncă din cauza șocului”, mai spune el

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.