Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut și continuă să susțină ideea unei strategii militare la nivelul UE prin care să fie înființată o Armată Europeană care să înlocuiască paradigma de securitate pe care o conferă NATO. Această variantă a fost reiterată de Macron, în urmă cu o lună, la Vilnius.
Luni, 19 octombrie, președintele României, Klaus Iohannis, a avut o replică fermă pentru omologul său francez, în cadrul unei conferințe de presă, subliniind că "abordările europene și abordările NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască".
Reporter: În urmă cu aproximativ o lună, omologul dvs. francez, Emmanuel Macron, spunea la Vilnius că Europa trebuie să-și limiteze dependența de arsenalul american. În paralel, România este într-un parteneriat strategic cu SUA și achiziționează tehnologie militară din Statele Unite. În cazul în care Franța, în virtutea obișnuinței istorice, va avea o atitudine distantă față de NATO, cum va reuși România să echilibreze angajamentele comunitare și parteneriatul strategic cu SUA?
Klaus Iohannis: România are un parteneriat strategic foarte puternic cu SUA. În același timp, România alocă 2% din PIB pentru apărare, asta însemnând și dotare cu instalații cu instrumente moderne, dar asta înseamnă și pregătirea militarilor în condiții foarte bune. Pe de altă parte, da, sunt actori în Europa care doresc să se construiască o strategie a UE și eu sunt perfect de acord că este un lucru bun, însă abordările europene și abordările NATO trebuie să se completeze reciproc, nu să se înlocuiască. Aceasta e opinia mea și am spus-o în toate cercurile în care s-a discutat. Pentru mine primul și cel mai important lucru este siguranța României.