Delir ideologic. Biden pune egal între Polonia și Belarus, incluzând prima țară în categoria regimurilor totalitare


  • ACP
  • Oct 17, 2020 14:33
  • 2714
Delir ideologic. Biden pune egal între Polonia și Belarus, incluzând prima țară în categoria regimurilor totalitare

Într-un discurs televizat ținut joi, candidatul la președinție din partea Partidului Democrat, Joe Biden, a făcut o afirmație absolut aiuritoare atunci când a criticat politica externă a lui Donald Trump, plasând Polonia și Ungaria alături de Belarus și regimurile totalitare pe care actualul președinte american le-ar fi menajat pe parcursul mandatului său. 

„Vedeți ce se întâmplă din Belarus până în Polonia și Ungaria, și creșterea regimurilor totalitare în lume. Actualul nostru președinte sprijină toți tâlharii din lume. El trimite scrisori de dragoste dictatorului coreean și este incapabil să-l pedepsească pe Putin”, a spus Biden. 

De altfel, în discursul candidatului democrat, s-au făcut mai multe acuzații care nu prea au legătură cu realitatea, președintele Trump fiind făcut vinovat de Joe Biden pentru faptul că Iranul își continuă programul de obținere a armei nucleare, dar și pentru extinderea arsenalului nuclear al Coreei de Nord. Mai mult, în viziunea lui Biden, politica lui Trump față de NATO ar fi făcut ca țările membre să aibă îndoieli cu privire la angajamentul Washingtonului față de Alianță. Singura reușită a lui Trump în politica externa ar fi fost, după Biden, sprijinirea Israelului în Orientul Mijlociu. 

Din discursul candidatului democrat rămâne, în primul rând, menționarea Poloniei și Ungariei alături de Belarus, ceea ce nu e deloc doar o acuzație de campanie relativ previzibilă, ușor de trecut cu vederea. Polonia e o țară liberă, membră a Uniunii Europene, în care s-au ținut alegeri libere din 1990, iar a doua cameră a Parlamentului, dar și multe autorități urbane și regionale sunt în mâinile opoziției. Chiar dacă există o dispută cu privire la reforma judiciară, instanțele funcționează normal și emit fară probleme hotărâri împotriva guvernului. Presa e liberă și în bună parte favorabilă opoziției. Nici nu se pune problema existenței vreunui deținut politic. Apoi, tot Polonia a fost în fruntea eforturilor Uniunii Europene de a convinge regimul Lukașenko din Belarus să oprească violențele și represiunea împotriva opoziției și să permită alegeri libere și corecte.

Actualele autorități poloneze au avut și au o relație strânsă cu Washingtonul în ceea ce privește asistența militară, problemele energetice și inițiativa Celor Trei Mari. Polonia susține cu tărie politica actuală a administrației Trump, care intenționează să sancționeze companiile europene angajate în proiectul ruso-german Nord Stream 2. Polonia a fost, de asemenea, lăudată de actuala administrație americană pentru că a alocat cele două procente din PIB pentru apărare, așa cum s-au angajat toți membrii NATO în urmă cu câțiva ani. Nimic din toate acestea nu par să fie cunoscute ori să conteze pentru candidatul democraților, care a avut grija însă să nu menționeze Turcia între țările de a căror politică ar trebui să fie îngrijorată administrația americană. 

Cele spuse de Joe Biden în discurs îi fac pe polonezi să își reamintească politica președintelui democrat Obama, care acorda mult mai puțină atenție problemelor din regiunea Europei de Est și presa Polonia să aibă relații bune cu Rusia lui Putin, și să se gândească serios că această politică ar putea fi reluata în eventualitatea câștigării alegerilor de către candidatul democraților.

Polonezii au motive să creadă că cele spuse în discursul de joi nu sunt doar niște erori sau afirmații de campanie și asta pentru că doar cu o zi înainte, miercuri, când democrații au promis Poloniei sprijin în NATO și opoziție la conducta Nord-Stream 2, declarația a inclus și accentul pe statul de drept, pe problema care a provocat tensiuni între Polonia și instituțiile UE. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.