Hotărâre sinistră și greu de explicat a oficialilor UE: e PERMISĂ participarea companiilor chineze la Gaia X, platforma cloud europeană. Comuniștii de la Beijing, autorii celui mai mare furt de informații din istoria lumii


  • ACP
  • Oct 14, 2020 22:06
  • 3754
Hotărâre sinistră și greu de explicat a oficialilor UE: e PERMISĂ participarea companiilor chineze la Gaia X, platforma cloud europeană. Comuniștii de la Beijing, autorii celui mai mare furt de informații din istoria lumii

Proiectul Gaia-X, care ar urma sa aducă suveranitatea digitală în domeniul infrastructurii cloud pentru Uniunea Europeană, într-o industrie dominată, în mod traditional, de firmele americane și chineze, are acum câteva caracteristici noi, anunțate joi de Peter Altmayer, ministrul german al Economiei.

Astfel, chiar dacă la înființarea Gaia X au fost implicate, pe lângă mari companii europene ca Orange, SAP, Bosch și Siemens, și companii din afara blocului european, era de așteptat ca serviciile Gaia X să fie operate în primul rând de firme germane, franceze ori din alte țări aparținând blocului european. Conform regulilor actuale ar trebui să existe limite cu privire la implicarea pe care firmele din afara Uniunii Europene o pot avea în funcționarea Gaia-X, astfel încât companiilor din afara Uniunii să nu li se permită să se alăture ca membri ai consiliului.

Altmaier a anunțat însă că marile companii americane ca Google, Microsoft și IBM, ca și cele indiene ori chineze, sunt binevenite să participe la ambițiosul proiect de infrastructură cloud al UE Gaia-X, ceea ce ridică întrebări spinoase privind nivelul potențial de participare din partea acestora.

”Numeroase companii europene, dar și companii extra-europene, cum ar fi Google, Microsoft sau IBM, au permisiunea de a participa la proiect. red.). La urmă, când Gaia-X va deveni operațional, va fi posibil ca și companiile americane, indiene ori chineze să ofere servicii, dacă standardele Gaia-X sunt garantate”, a spus Altmaier.

„Acesta este un mod de a face Gaia-X să iasă în evidență ca cel mai înalt standard la nivel internațional”, a mai adăugat el.

Declarațiile ministrului Altmaier vin după ce mai mulți politicieni din Europa și-au exprimat îngrijorarea că implicarea companiilor americane în infrastructura cloud a blocului ar putea compromite standardele de protecție a datelor, unul din motive fiind legea americana CLOUD din 2018, care impune companiilor americane să elibereze date pe serverele lor în cazul unei urmăriri penale, chiar dacă aceste servere sunt situate în străinătate – mai multe detalii AICI.

Companiile care fac obiectul Legii CLOUD nu sunt obligate să informeze persoanele vizate dacă le sunt transferate datele către autoritățile SUA. Prin urmare, este evident că poate apare un conflict între Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) și Legea CLOUD.

În același timp, pericolul adus de implicarea Chinei în proiect, deși este mult mai evident, nu a părut să îngrijoreze la fel de mult, chiar dacă anul acesta mai multe țări europene au respins compania chineză Huawei de la construcția rețelei 5G.

Gaia X ar urma să creeze un mediu în care datele UE pot fi stocate și partajate în conformitate cu standardele europene de protecție a datelor, oferind deopotrivă pentru sectorul public și privat, industriilor și cetățenilor europeni, mai multă încredere în modul în care sunt prelucrate datele lor. Dar lucrul acesta pare acum o glumă sinistră, în condițiile în care este permisă implicarea companiilor chinezești care sunt, mai mult sau puțin pe față, controlate de conducerea comunistă de la Beijing, autoare a celui mai mare furt de informații din istoria lumii – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.