O situație îngrozitoare, întreținută de regimul ayatolahilor de la Teheran, a făcut obiectul unor discuții aprinse în Iran, zilele trecute – zeci de mii de fete din țara islamică, cu vârste mai mici de 14 ani, sunt obligate în fiecare an să se căsătorească.
După ce a fost respins de către Comisia judiciară a Adunării Consultative Islamice, un proiect de lege guvernamental privind interzicerea căsătoriilor minorelor, Masoumeh Ebtekar, vicepreședinte al Iranului pentru femei și afaceri familiale, a reproșat guvernului că nu a făcut mare lucru pentru a reduce numărul mare de căsătorii cu minore din Iran.
Duminică, ea a prezentat o statistică înspăimântătoare pentru a dovedi frecvența acestor căsătorii și a afirmat, pentru Radio Farda, următoarele: „În opinia noastră, atingerea maturității intelectuale este suficientă pentru căsătorie... însă o persoană sub 13 ani este în realitate doar un copil și, dacă este căsătorită, ar avea de suportat multe consecințe fizice și psihologice”.
Pe lângă critica adusă guvernului pentru faptul că nu pare decis să rezolve acestă problemă, Masoumeh Ebtekar a adăugat la cauzele acestui flagel al societății iraniene și creșterea împrumuturilor pentru căsătorie, potrivit agenției de știri iraniene IRNA.
La începutul anului trecut, a fost respinsă de Comisia Judiciară a Parlamentului o moțiune parlamentară pentru interzicerea căsătoriilor minorelor, la presiunea clericilor conservatori care susțin că din punct de vedere islamic este permis ca fetele minore să se căsătorească odată ajunse la pubertate, atunci când căsătoriile se fac cu binecuvântarea taților fetelor.
Cu toate acestea, foarte mulți teologi islamici susțin că o căsătorie poate fi validată, conform standardelor islamice, numai dacă este aprobată de mireasă, iar o fată care e la vârsta pubertății nu este încă suficient de matură ca sa își dea acordul pentru a se căsători.
Căsătoria cu minori este o problemă globală și afectează atât fetele cât și băieții din întreaga lume. Copiii obligați să se căsătorească se confruntă în cele mai multe cazuri cu mai multe abuzuri fizice, emoționale și sexuale din partea soților lor, mai ales că multe țări nu au incriminat violul conjugal.
Ce este diferit în cazul Iranului este hotărârea cu care este apărată și justificată în instituțiile statului această practică înfiorătoare din partea unei țări care pretinde tratament egal cu țările civilizate.