Robotul rusesc FEDOR i-a insultat pe doi parlamentari din Duma de la Moscova, foști cosmonauți: ”BEȚIVILOR!” Motivul: programul spațial al SUA l-a surclasat pe cel al Rusiei


Robotul rusesc FEDOR i-a insultat pe doi parlamentari din Duma de la Moscova, foști cosmonauți: ”BEȚIVILOR!” Motivul: programul spațial al SUA l-a surclasat pe cel al Rusiei

Robotul spațial umanoid rusesc FEDOR a fost retras de pe Twitter după ce i-a insultat pe doi foști cosmonauți care au criticat programul spațial rusesc pentru că rămâne în urma celui american, scrie Moscow Times.

FEDOR a dispărut brusc de pe rețeaua de socializare după o avalanșă de tweet-uri în care îi critica pe foștii cosmonauți Maxim Surayev și Alexander Samokutyayev, acum parlamentari, acuzându-i că sunt ”bețivi” și neprofesioniști.

”Roboții, spre deosebire de Suraev și Samokutyaev, nu au slăbiciuni, nu încalcă interdicția de consum de alcool pe stația orbitală și nu vorbesc prostii. Roboții îndeplinesc toate însărcinările de zbor fără comentarii”, a scris FEDOR în una dintre ultimele sale postări de pe Twitter.

”Opinia mea despre oameni este proastă”, a adăugat robotul.

Surayev a criticat în mod deschis programul spațial rusesc, condus de fostul vicepremier Dmitri Rogozin din 2018. Potrivit site-ului de știri din tehnologie Ars Technica, unii speculează că Rogozin preluase contul de Twitter al lui FEDOR pentru a-i ”înțepa” și el pe cosmonauți.

”Tweet-urile seamănă cu maniera în care Rogozin folosește rețeaua de socializare”, a scris Ars Technica. Rogozin a respins orice legătură cu FEDOR și a speculat că robotul umanoid ar posta pe Twitter de capul lui.

La acest moment nu este clar dacă FEDOR a fost închis de Twitter sau operatorii robotului i-au dezactivat contul.

FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), sau Skybot F-850, a fost primul robot umanoid pe care Rusia l-a trimis în spațiu. Robotul de 1,8 metri înălțime imită bine mișcările umane, folosește unelte electrice, conduce vehicule și se poate ridica singur dacă a căzut.

FEDOR a fost ”pensionat” în toamna anului trecut, după ce s-a întors din voiajul de 12 zile de pe Stația Spațială Internațională.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.