VIDEO Documentarul care-l bagă-n corzi pe Kim Jong-un: Coreea de Nord ocolește sancțiunile impuse de ONU în cazul programului nuclear. Tanzacțiile subterane cu arme și droguri ale regimului nord-coreean


  • ACP
  • Oct 11, 2020 19:18
  • 2174
VIDEO Documentarul care-l bagă-n corzi pe Kim Jong-un: Coreea de Nord ocolește sancțiunile impuse de ONU în cazul programului nuclear. Tanzacțiile subterane cu arme și droguri ale regimului nord-coreean

Un documentar fabulos, "The Mole" (Cârtița), despre tranzacțiile subterane cu arme și droguri ale regimului nord-coreean, filmate în secret, în care se implică doi occidentali, a fost lansat ieri. Făcut pe parcursul a 10 ani, filmul documentar este un thriller în toată regulă, având ca personaje principale doi bărbați care caută să arate modul în care țara comunistă ocolește sancțiunile care i-au fost impuse de Organizația Națiunilor Unite pentru programul nuclear. Cei doi sunt Ulrich Larsen, un "chef" danez prezentat în film ca mare admirator al regimului comunist nord-coreean și Jim Latrache-Qvortrup, un fost militar din Legiunea Franceză și traficant mărunt de droguri cu o condamnare la activ, în rolul unui traficant internațional de arme și droguri. Împreună cu regizorul Mads Brügger, Larsen și Latrache-Qvortrup au folosit camere ascunse și microfoane cu care și-au înregistrat în secret întâlnirile la care au fost atrași oamenii nord-coreenilor, care, odată convinși că cei cu care se vedeau nu le întindeau vreo capcană, le-au aranjat contactele necesare cu oficialii comuniști cu care sunt pregătite tranzacții și se semnează contractele ilegale, unul fiind de construire a unei fabrici secrete, subterane, de arme și droguri undeva în Africa.

Aventura începe cu infiltrarea lui Ulrich Larsen în Korean Friendship Association, un grup cu sediul în Spania al cărui fondator și președinte este un nobil spaniol, Alejandro Cao de Benós, cunoscut în întreaga lume sub numele de „Portarul Coreei de Nord”. Cao de Benós, care apare uneori în uniformă militară nord-coreeană în timpul filmului, este înregistrat cum se laudă cu accesul și influența sa asupra regimului din Phenian. După ce a reușit să îi câștige încrederea lui Cao de Benós, Larsen ajunge să ia contact cu oficialii guvernului nord-coreean, cu care se va întâlni în mai multe rânduri în film, pentru a pune la punct tranzacții care încalcă grav legile internaționale. Cei doi, Larsen și Latrache-Qvortrup, se întâlnesc cu oficiali nord-coreeni în localuri de lux din capitala țării comuniste, unde semnează un contract cu Kim Ryong-chol, președintele Narae Trading Organisation, o companie despre care cel mai recent raport al Grupului de experți al ONU, din 28 august 2020, spune că „este angajată în activități legate de evaziunea sancțiunilor în scopul generării de venituri care sprijină activitățile interzise ale Republicii Populare Democrate din Coreea".

Cu altă ocazie, în timpul unei întâlniri în Kampala, capitala Ugandei, în 2017, Latrache-Qvortrup (domnul James în documentar) este însoțit de unii dintre aceiași oficiali nord-coreeni văzuți în Phenian, pentru a discuta despre cumpărarea unei insule din lacul Victoria. Oficialilor din Uganda li se spune că este pentru construirea unei stațiuni de lux, dar domnul James și coreenii intenționau să construiască în secret o fabrică subterană pentru fabricarea de arme și droguri.



Asta nu e prima oară când Coreea de Nord încearcă să găsească locuri izolate din Africa pentru a fabrica arme și droguri, oricât de neverosimil ar părea acest fapt. Regimul comunist a mai construit o fabrică de muniție la o mină de cupru dezafectată din Namibia, unde, oficial, nord coreenii de la Korea Mining Development Trading Corporation (Komid) declaraseră că ar fi construit statui și monumente.

O anchetă a unui grup de experți al ONU, făcută între 2015 și 2018, a convins însă Namibia să înceteze brusc relațiile comerciale cu firma nord-coreeană. (sursa: AICI)

Tot în Kampala, Latrache-Qvortrup a fost întrebat de unul dintre nord-coreenii care se ocupă cu traficul de arme, „domnul Danny”, dacă va putea livra armament nord-coreean în Siria, ceea ce spune multe despre nevoia disperată de clienți a țării comuniste, indiferent de legile încălcate. Larsen a fost primit și la ambasada nord-coreeană din Stockholm, unde i-au fost înmânate planurile proiectului din Uganda de la un diplomat descris drept dl Ri, care l-a avertizat la plecare "Dacă se întâmplă ceva, ambasada nu știe nimic despre asta!”. La fel ca multe dintre scenele-cheie ale documentarului, și întâlnirea aceasta este filmată în secret de Larsen.
BBC spune că filmul este amuzant, grotesc și uneori abia credibil. „Sunt un producător de film care tânjește senzația”, recunoaște Brügger în film.

De asemenea, BBC preia declarația lui Hugh Griffiths, coordonatorul Grupului de experți al ONU în Coreea de Nord între 2014 și 2019, care a numit revelațiile din film „extrem de credibile”.

"Acest film produce cea mai gravă jenă pentru președintele Kim Jong-un pe care am văzut-o vreodată. Doar pentru că pare amatoricesc, nu înseamnă că intenția de a vinde pentru a câștiga venituri în valută nu există. Elementele filmului într-adevăr corespund cu ceea ce știm deja", a spus Griffiths. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.