Ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, a anunțat joi că ministrul Economiei Virgil Popescu, aflat la Washington, va iniția astăzi cu secretarul american al Energiei un acord de cooperare interguvernamentală pentru renovarea unui reactor nuclear și construirea altor două noi la centrala de la Cernavodă. Proiectul se ridică la 8 miliarde de dolari. Potrivit acestuia, tot astăzi, ministrul Popescu urmează să se întâlnească cu președintele Exim Bank, Kimberley Reed, pentru a executa un memorandum de înțelegere pentru finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România. "Pachetul de finanțare este cel mai mare primit vreodată de România și constituie un semn al încrederii SUA în partenerul și aliatul său. Relațiile bilaterale Statele Unite-România nu au fost niciodată mai puternice", a adăugat Adrian Zuckerman. (sursa: profit.ro)
Amintim că premierul Ludovic Orban a anunțat pe 21 ianuarie că statul român va renunța la parteneriatul cu firma chineză China General Nuclear Power Corporation în privința construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. "Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii...Vom vedea cu ce partener", a spus Ludovic Orban într-un interviu pentru HotNews. Ulterior, Guvernul Orban, prin intermediul Ministerului Economiei, a lansat o solicitare către Nuclearelectrica pentru a înceta acordul semnat cu compania China General Nuclear Power.
Reiterăm, totodată, că apropierea de chinezi a fost orchestrată de Victor Ponta încă din 2013, pe atunci ocupând funcția de prim-ministru. Nuclearelectrica semnase în data de 9 noiembrie 2015 un Memorandum de Înțelegere cu chinezii de la CGNPC, privind construirea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă.
În mai 2019, Guvernul Dăncilă, prin ministrul Energiei Anton Anton, a semnat cu chinezii un document numit acordul investitorilor în formă preliminară. Potrivit acordului, chinezii ar fi devenit acționari majoritari, deținând cel puțin 51% din valoarea investiției la Nuclearelectrica.
Un detaliu mai puțin știut, dar invocat de g4media într-un articol în urmă cu câteva luni, este reprezentat de implicarea Anei Birchall, care din postura de ministră a Justiției a făcut eforturi pentru a bloca acordul dintre statul român și China General Nuclear Power Corporation. Concret, în toamna anului 2019, ministrul Justiției de la acel moment, Ana Birchall, a notificat-o oficial pe premierul Viorica Dăncilă că China General Nuclear Power (CGN) era cercetată și acuzată oficial de spionaj tehnologic în SUA. În acel moment, Dăncilă voia ca Nuclearelectrica să semneze contractul final cu China General Nuclear Power. Conform surselor Podul.ro, Dăncilă a dorit semnarea contractului final, fiind programată și o vizită oficială în China, întrucât în acea perioadă candida la alegerile prezidențiale și ar fi vrut cu orice preț să obțină girul unei mari puteri mondiale în plină campanie electorală. Am spus cu orice preț, iar în acest sens resubliniem că în cazul în care ar fi fost concretizat acordul, România ar fi ieșit pierzătoare, întrucât consorțiul ar fi fost deținut în proporție de 51% de chinezi și în proporție de doar 49% de către români.
În acest context, detaliem faptul că firma chineză CGNPC a fost acuzată în 2016 de Guvernul SUA de spionaj nuclear. Departamentul de Justiție american avea suspiciuni în ceea ce-i privește pe chinezi încă din 14 aprilie 2016, atunci când un cetățean pe nume Szuhsiung Ho, aka Allen Ho, a fost anchetat de spionaj pentru guvernul chinez. Deși existau semnale clare din partea SUA, guvernarea PSD le-a ignorat semnând la acea vreme, prin ministrul Anton Anton, respectivul acord cu cei de la CGN. Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation și această companie au conspirat în mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear în China fără aprobarea SUA, “cu intenția de a asigura un avantaj pentru Republica Populară China”, conform Hotnews. Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin, a spus că “Allen Ho, la indicațiile unei companii chineze de energie nucleară deținută de stat ar fi abordat și recrutat experți nucleari rezidenți în SUA pentru a furniza asistență integrală pentru dezvoltarea și producerea de material nuclear special în China”. “El a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiție ca agent al unei națiuni străine și fără autorizație din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct. “Punerea sub acuzare a celor care încearcă să eludeze legile SUA prin obținerea de tehnologie nucleară importantă, pentru țări străine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Națională”, a adăugat Carlin. Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 până în aprilie 2016, se spune în actul de acuzare. (sursa: HotNews)