Fosta ministră a Dezvoltării, Elena Udrea, a vorbit marți seară într-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai, la postul TV Kanal D, despre celebrul gest cu degetul la nas făcut în Parlament, dar și despre clipele în care în care s-a aflat în arest în Costa Rica, respectiv în România. Elena Udrea a precizat că arestul din Costa Rica a fost mult mai dificil pentru ea decât cel din România, invocând în acest sens și motivul. "Lăsasem un copil de 10 zile, rămăsese cu bunica, nu știa să mănânce lapte praf, i-am lăsat pe stradă fără să știu când mă întorc", a explicat Elena Udrea.
"Am dormit cu Alina Bica pe un pat de 80 de cm, apă caldă nu era, ne spălam cu apă rece ca gheața", a mai spus Elena Udrea despre arestul din Costa Rica.
Vedeți video de la 23:00:
Amintim că CCR a salvat-o pe Elena Udrea de pușcărie. Prima oară, CCR a decis referitor la completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiției că au fost constituite ilegal. Ulterior CCR a admis sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache susţinea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a generat un conflict juridic de natură constituțională atunci când a refuzat să constituie completuri specializate. Elena Udrea fusese condamnată la șase ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”, iar Alina Bica fusese condamnată la patru ani de închisoare. Udrea are pe rol trei dosare penale: Dosarul Microsoft, dosarul Gala Bute, în care a fost deja condamnată la închisoare, însă se judecă recursul, precum și dosarul Hidroelectrica. Potrivit informațiilor obținute de impact.ro pe 1 august 2020, procurorii DNA ar urma să ceară 6 ani de închisoare pentru faptele comise de fostul ministru al Turismului și Dezvoltării. Dacă judecătorii o vor găsi vinovată pe Elena Udrea, la pedeapsa ei se va adăuga condamnarea de șase ani din dosarul Gala Bute. Pedepsele se vor contopi, iar Udrea ar putea ieși de după gratii după aproximativ 4 ani. Reiterăm că magistrații Instanței Supreme au admis solicitarea Elenei Udrea privind sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate care prevede condițiile în care deciziile definitive sunt supuse casării. Prin această cerere, Udrea a solicitat reluarea de la zero a dosarului. În dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare, Elena Udrea a introdus două căi extraordinare de atac: recurs în casație și contestație în anulare. Contestația în anulare a fost făcuta după decizia CCR care declara nelegala constituire a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte. Procesul a fost însă suspendat, după ce judecătorii ÎCCJ au sesizat Curtea Europeană de Justiție (CJUE) cu trei întrebări, care se referă la posibilitatea unei instanțe naționale de a nu aplica o decizie a Curtii Constituționale atunci când sunt afectate interesele financiare ale comunității europene. (mai multe detalii AICI)
Denise Rifai: Cui făceați semn în Parlament?
Elena Udrea: Așa cum am spus și la acea vreme, gestul l-am făcut unei persoane dragi mie. Partenerul meu de la acea vreme era acasă și mă urmărea și mi-a scris pe telefon "te văd la televizor". Era un gest pe care-l stabilisem cu mult înainte și era copiat de la Celine Dion și soțul ei. Ei conveniseră ca atunci când erau în public și departe unul de celălalt își făceau acest gest și am ținut să procedăm la fel. Și atunci m-am întors să-i fac gestul acesta să știe că sunt bine, împotriva a tot ceea ce se vedea și se spunea la televizor. Era ceva atât de simplu, când mă uit la ce conotații, cum au analizat specialiștii "de ce a făcut Udrea semnul?" cum se întreabă și astăzi, dar oare e adevărat că a vrut să spună nu știu ce. Era atât de simplu, cum nimeni nu-și putea imagina, un semn făcut cuiva drag care se uită la televizor și voia să știe că sunt bine.
Cred că nici nu am știut inițial de această dezbatere. Eu am plecat din Parlament și unul dintre consilierii mei m-a sunat și mi-a spus că este o mare dezbatere cu privire la gestul făcut. Pe mine mă arestau, stăteam să explic de ce am făcut gestul acela? Și i-am spus: "Chiar nu mă interesează de ce se speculează, pe mine mă arestează. Nu mă intersează dacă se speculează într-un fel sau altul.
Denise Rifai: Care a fost cea mai mare traumă din închisoare?
Elena Udrea: Eu am trecut oarecum bine, pentru că știam cu cine mă lupt și de ce mi se întâmplă. Eram acolo ca o etapă a războiului cu sistemul. Faptul că eram acolo avea o miză. Mie mi-e frică de insecte, deci mai traumatizant era asta decât că nu era ușa la toaletă. Mai traumatizant a fost că am fost arestată cu Dorin și Alin Cocoș și am sărbătorit 18 ani de relație în arest. Dorin mi-a trimis printr-o doamnă gardian o felie de cozonac. Nu aveai voie, dar doamna și-a asumat riscul.
Denise Rifai: Unde a fost detenția mai grea, în România sau în Costa Rica?
Elena Udrea: Categoric în Costa Rica, pentru că era altă situație. Lăsasem un copil de 10 zile, rămăsese cu bunica, nu știa să mănânce lapte praf, i-am lăsat pe stradă fără să știu când mă întorc. M-a ajutat foarte mult că acolo erau foarte multe mame. În Costa Rica e interzis avortul, așa că la 19 ani aveau 3-4 copii, așa că mi-am dat seama că nu sunt singură și asta m-a făcut să rezist. Chiar dacă nu am avut pat, iar apoi am dormit cu Alina Bica pe un pat de 80 de cm, apă caldă nu era, ne spălam cu apă rece ca gheața, nu contau, ci doar gândul că Eva Maria era acasă fără mama ei.