După Polonia, și Grecia dă o lovitură economică în plină pandemie: 1 miliard de dolari investiție din partea Microsoft. Cele două inimi digitale ale UE


  • ACP
  • Oct 4, 2020 15:52
  • 1643
După Polonia, și Grecia dă o lovitură economică în plină pandemie: 1 miliard de dolari investiție din partea Microsoft. Cele două inimi digitale ale UE

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat azi împreună cu președintele Microsoft, Brad Smith, o investiție de 1 miliard de dolari pe care firma americană urmează să o aducă în Grecia. Investiția americană privește crearea unui centru de date în Attica, care va urmă să susțină serviciile cloud pentru utilizatorii platformei Microsoft Azure din sud-estul Europei și nu numai. Mai exact, vor exista trei facilități gigantice pentru stocarea digitală a datelor în Attica, potrivit celor spuse de premierul grec. (sursa: AICI)

Deși investiția inițială are valoarea de 400 milioane euro, Mitsotakis a declarat că valoarea finală adăugată va ajunge la miliardul anunțat. „Analiștii vorbesc despre un beneficiu economic total care ar putea depăși 1 miliard de euro pe termen lung. Beneficiul general crește dacă se evaluează valoarea transformării economiei în ansamblu”, a declarat pentru presă premierul grec.

Președintele Microsoft, Brad Smith, a spus că aceasta este „cea mai mare investiție din cei 28 de ani ai Microsoft în Grecia” și a adăugat că asta „arată încrederea Microsoft în oameni, economie și guvern”.

Brad Smith a arătat și care a fost unul dintre motivele investiției din Grecia: „faptul că o facem anul acesta cred că vorbește elocvent despre ceea ce se întâmplă în Grecia”.

El a mai explicat și faptul că „viitorul cloud nu va fi doar o infrastructură, ci și o fortăreață, deoarece este important să protejăm datele pe care le producem. Trebuie să avem o fortăreață puternică”, a spus el, adăugând că „acest lucru nu ar putea fi făcut fără efortul guvernului conservator condus de Mitsotakis. Premierul grec a mai spus și că „Grecia devine astfel un hub global de stocare digitală centrală a unor cantități uriașe de date. Este ceva care ne duce țara în secolul 21”.

Prima întâlnire între Mitsotakis și Smith a avut loc la Davos pe 23 ianuarie, după care cei doi au mai avut încă o discuție pe 27 ianuarie. După aceea, în doar nouă luni de la întâlnirile dintre cei doi a fost pregătită lansarea importantei investiții americane în Grecia.

CITIȚI ȘI: VIDEO Polonia se transformă într-un pol de putere la nivel european. Prima întâlnire a lui Trump cu un președinte străin de la începutul pandemiei a fost cu Andrzej Duda

Asta nu e prima investiție majoră a Microsoft în Estul Europei de anul acesta - la începutul lunii mai a fost anunțată o primă investiție majoră în Polonia, de un miliard de dolari, tot pentru crearea unui centru de date masiv, o Sillicon Valley a Poloniei. Atunci s-a spus că Polonia are posibilitatea să devină inima digitală a Europei, dar după anunțul din Atena se pare că vor bate două inimi de acest fel în Uniunea Europeană, ambele în țări conduse de guverne conservatoare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.