Înalți oficiali saudiți au cerut public, sâmbătă, boicotarea tuturor produselor turcești, inclusiv din investiții și turism, din cauza unor declarații jignitoare și provocatoare emise de președintele Erdogan cu privire la câteva țări arabe, printre care se află și Arabia Saudita.
Apelul a venit după ce președintele turc a spus joi, adresându-se Adunării Generale a Turciei, că unele țări din Golful Persic urmăresc politici care să destabilizeze regiunea, vizând în acest scop Turcia.
”Nu trebuie uitat că țările în cauză nu au existat ieri și probabil că nu vor exista mâine; cu toate acestea, vom continua să ne păstrăm steagul înălțat în această regiune pentru totdeauna, cu voia lui Allah”, a spus Erdogan, referindu-se la țările arabe.
Cuvintele sale au declanșat reacții categorice, un exemplu fiind postarea șefului Camerei de Comerț din Arabia Saudită, Ajlan al-Ajlan, care a cerut boicotarea generală a mărfurilor turcești. Acesta a postat pe Twitter următorul apel: „Boicotarea a tot ce este turcesc, indiferent dacă este vorba de import, investiții sau turism, este responsabilitatea fiecărui saudit, comerciant sau consummator, ca răspuns la ostilitatea continuă a guvernului turc împotriva conducerii noastre, a țării noastre și a cetățenilor noștri” – mai multe detalii AICI.
Deja de vineri cel mai mare operator de nave de aprovizionare din lume, Maersk și-a avertizat clienții că este foarte probabil ca mărfurile exportate din Turcia să nu mai poată intra ușor în Arabia Saudită.
Potrivit unui articol din publicația turcă Dünya, sectorul transporturilor a început deja să ia măsuri privind situația mărfurilor turcești, una dintre cele mai importante măsuri de precauție fiind semnalată la compania Maersk, care a trimis e-mailuri clienților săi, avertizându-i cu privire la riscurile exportului de mărfuri din Turcia în Arabia Saudită, care ar putea fi ținute la vamă sau supuse „încetinirii proceselor vamale” – mai multe detalii AICI.
Dacă saudiții vor răspunde până la urmă cu un embargou parțial sau cu boicotarea produselor turcești, mii de exportatori turci ar fi sever afectați într-o perioadă în care economia turcească este deja în mare suferință.
Moneda națională a Turciei este în cădere liberă, înregistrând anul acesta o scădere de 22%. Pe lângă aventurile politice ale lui Erdogan, care au provocat o criză valutară majoră începând din 2018, s-a adăugat și impactul pandemiei actuale, ceea ce a dus la o recesiune foarte accentuată în Turcia, rezervele brute de schimb valutar de la Banca Centrală scăzând cu aproape jumătate în acest an. Numai luni, lira turcească a scăzut la un nivel record, cu peste 7,7 față de dolarul american.
În condițiile în care Turcia s-a implicat, într-o perioadă de suferință economică, și în războiul din Nagorno-Karabah, după conflictele din Libia, Siria și Irak, bugetul Turciei are nevoie mai mult ca oricând de stabilitate. Ori în condițiile acestea, lovitura venită din partea unei piețe unde Turcia are exporturi în valoare de sute de miliarde de dolari, provocată chiar de Erdogan, o să doară foarte rău la Ankara – mai multe detalii AICI.