Studiu exploziv: Japonia, printre țările cu cel mai SCĂZUT nivel de încredere în vaccinuri. 60% dintre cehi NU vor să își facă vaccinul anti-Covid


  • ACP
  • Sep 28, 2020 18:41
  • 2448
Studiu exploziv: Japonia, printre țările cu cel mai SCĂZUT nivel de încredere în vaccinuri. 60% dintre cehi NU vor să își facă vaccinul anti-Covid

Odată cu intrarea vaccinurilor din mai multe țări în ultima fază de testare, un studiu publicat de revista medicală Lancet arată că în multe dintre țările cu un nivel foarte ridicat de educație majoritatea populației are foarte puțină încredere în vaccinuri.

Studiul a fost făcut analizându-se datele unui sondaj realizat pe aproximativ 280.000 de persoane din 149 de țări și regiuni în perioada 2015-2019.

Cercetătorii au adresat respondenților trei întrebări: dacă sunt de acord că vaccinurile sunt sigure, cât de eficiente cred că sunt vaccinurile și dacă sunt importante pentru copii, iar răspunsurile respondenților au fost grupate în trei categorii: categoric sunt de acord, categoric nu sunt de acord sau niciuna dintre ele.

Doar 8,92% dintre japonezii care au răspuns întrebărilor sondajului au declarat că sunt de acord cu faptul că vaccinurile sunt sigure si, la fel, 8,85% dintre francezi.

Asta face ca, în clasamentul nivelului de încredere în vaccinuri pe anul 2015, Japonia să fie antepenultima țară, urmată de Franța, penultima și Mongolia, ultima țară din lume.

De asemenea, doar 14,71% dintre japonezi au declarat că sunt de acord că vaccinurile sunt eficiente. Iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult în timp – comparate, rezultatele sondajelor din 2015 și 2019 arată că numărul persoanelor din Japonia care nu sunt de acord cu faptul că vaccinurile sunt eficiente a înregistrat o creștere semnificativă statistic. Astfel, studiul arată că Japonia este una dintre țările cu cea mai mică încredere în vaccinuri, lucru parțial explicat de japonezi prin problemele apărute acolo dupa administrarea vaccinului împotriva virusului HPV, ceea ce a produs dureri pe termen lung celor cărora le-a fost administrat. Guvernul japonez a încetat apoi să recomande proactiv vaccinul împotriva HPV – detalii AICI.  

Neîncrederea generală față de vaccinuri și efectele secundare ale acestora este foarte răspândită și mai aproape de noi, în rândul cetățenilor cehi, ceea ce poate explica și faptul că, în ceea ce privește strict vaccinarea împotriva noului coronavirus, un sondaj realizat în Cehia de agenția Stem/Mark arată că aproximativ 60% dintre cehi nu vor să își facă vaccinul. La sondajul făcut între 11 și 15 septembrie, mai mult de jumătate dintre respondenți au răspuns că vor refuza să primească un vaccin împotriva COVID-19 atunci când acesta va fi disponibil.

Refuzul cehilor de a se vaccina împotriva noului coronavirus provine dintr-o varietate de motive, unul dintre acestea fiind că mulți dintre respondenții sondajului nu consideră că boala poate pune viața în pericol. În schimb, dintre cei care vor să se vaccineze, 30% sunt dispuși să plătească între 8 si 20 euro pe vaccin, în timp ce aproximativ 10% au spus că ar fi gata să plătească mai mult de 40 euro – detalii AICI.

Organizația Mondială a Sănătății a menționat reticența sau refuzul vaccinării drept una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății globale, dar e greu de crezut că avertismentul venit din partea uneia dintre cele mai corupte și ineficiente instituții mondiale poate fi luat în seamă fără nici un fel de rezerve, oricât ar fi de adevărat – mai multe detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.