Confruntarea militară din Nagorno Karabah a atras cele mai periculoase puteri islamice: Turcia, Pakistanul și Iranul. Un conflict ce riscă să devină război în toată regula


  • ACP
  • Sep 27, 2020 12:15
  • 2084
Confruntarea militară din Nagorno Karabah a atras cele mai periculoase puteri islamice: Turcia, Pakistanul și Iranul. Un conflict ce riscă să devină război în toată regula

Confruntarea militară dintre Armenia și Azerbaijan, începută săptămâna trecută, s-a extins rapid, riscând să devină un război în toată regula, cu implicarea mai multor țări bine cunoscute pentru pornirile belicoase și legăturile cu marile rețele teroriste islamice.

Duminică, armata azeră a atacat mai multe localități din regiunea Nagorno-Karabah, ca răspuns la un bombardament venit din partea militarilor armeni din regiune, care ar fi ucis 5 civili azeri. În timp ce azerii au atacat pozițiile armene din Nagorno-Karabah, reușind să ocupe șapte localități, să ucidă 16 militari armeni și să rănească mai mult de 100, declarațiile de susținere pentru Azerbaijan, venind din partea Turciei, Pakistanului și Iranului, au început să fie din ce în ce mai explicite.

Președintele Erdogan a declarant, duminică, faptul că va susține Azerbaijanul pe toate căile posibile, lucru pe care îl face deja de mai multă vreme, Turcia participând încă din vară la înarmarea armatei azere și la pregătirea acesteia prin exerciții comune.

Turcia declarase din iulie că va acorda asistență militară Azerbaidjanului, pe fondul ciocnirilor de la frontiera cu Armenia, de la acel moment, când au fost uciși 12 militari azeri și 4 au fost răniți.

”Dronele de atac, muniția și rachetele, laolaltă cu experiența, tehnologia și capacitățile noastre militare, sunt în serviciul Azerbaidjanului”, a declarat atunci un înalt oficial al organizației industriei de apărare afiliată președinției turce, İsmail Demir.

„Trebuie să arătăm lumii că cele două țări înfrățite sunt în deplină unitate. O națiune, două state”, a scris Demir pe Twitter, după întâlnirea cu ministrul adjunct al Apărării azere, Ramiz Tahirov și comandantul armatei Republicii Autonome Nakhchivan, Kerem Mustafayev. El a subliniat atunci că Turcia va împrumuta noi sisteme de apărare Azerbaidjanului și va colabora cu Baku pentru modernizarea, întreținerea și repararea sistemelor de apărare ale țării – detalii AICI.

Mai mult, zilele acestea Turcia a transferat în capitala Azerbaijanului o divizie de militanți islamici din nordul Siriei, cunoscută cu numele de Divizia Hamza, iar presa din Armenia spune că la ofensiva azeră au participat deja 4000 de militanți aduși din Siria de armata turcă, 81 dintre aceștia fiind răniți sau uciși în confruntare – detalii AICI.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Saeed Khatibzadeh, a declarat că Teheranul urmărește cu multă atenție desfășurarea evenimentelor și e gata să își folosească toate capacitățile ”pentru a fi stabilită încetarea focului și începerea discuțiilor dintre cele două părți”. Ministrul de Externe al Pakistanului a declarat că țara sa este alături de națiunea azera și îi susține dreptul de a se apăra – detalii AICI.

În Armenia a fost declarată mobilizarea generală și legea marțială, care permite armatei să preia conducerea administrației civile a țării, iar premierul Nikol Pashinyan i-a îndemnat pe armeni să fie gata pentru a-și apăra țara, avertizând că poate urma un război în toată regula – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.