Toate instituțiile europene pun tunurile pe Toader pentru înființarea SS. Birchall îi cere din nou să dispară din lumea academică


Toate instituțiile europene pun tunurile pe Toader pentru înființarea SS. Birchall îi cere din nou să dispară din lumea academică

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), Michal Bobek, a opinat că înfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea magistraţilor încalcă legislaţia UE: "Potrivit avocatului general Bobek, numirea interimară a şefului Inspecţiei Judiciare şi normele naţionale privind înfiinţarea unei secţii de parchet specifice cu competenţă exclusivă pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de magistraţi sunt contrare dreptului Uniunii.

Dreptul Uniunii nu se opune unor dispoziţii naţionale referitoare la răspunderea statului pentru erorile judiciare şi la acţiunea în regres formulată de stat împotriva judecătorului vizat în caz de rea-credinţă sau de gravă neglijenţă a acestuia, cu condiţia ca aceste proceduri să ofere suficiente garanţii. În vederea ameliorării independenţei şi eficienţei sistemului judiciar şi în cadrul negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, România a adoptat legile generic denumite ‘ale justiţiei".

În concluziile prezentate, Michal Bobek propune Curţii să declare că "decizia de stabilire a unui mecanism de cooperare şi de verificare constituie un act adoptat de o instituţie a Uniunii, a fost adoptată în mod valabil în temeiul Tratatului de aderare şi este obligatorie din punct de vedere juridic pentru România” şi cu toate că „rapoartele periodice adoptate de Comisie în temeiul acesteia nu sunt însă obligatorii din punct de vedere juridic, ele trebuie luate în considerare în mod corespunzător de acest stat membru".

Totodată, avocatul Michal Bobek propune Curţii să declare că dreptul Uniunii se opune unor "dispoziţii naţionale prin care guvernul adoptă, prin derogare de la normele juridice aplicabile în mod normal, un sistem pentru numirea interimară în posturile de conducere ale organului însărcinat cu efectuarea cercetărilor disciplinare în cadrul puterii judecătoreşti al cărui efect practic este reintegrarea în funcţie a unei persoane al cărei mandat a expirat deja".

Bobek susţine că "dreptul Uniunii se opune înfiinţării unei secţii de parchet specifice cu competenţă exclusivă pentru infracţiunile săvârşite de magistraţi dacă înfiinţarea unei astfel de secţii nu este justificată de motive reale şi suficient de importante şi dacă ea nu este însoţită de garanţii suficiente pentru a înlătura orice risc de influenţă politică asupra funcţionării şi compunerii sale".

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie. Misiunea avocaţilor generali este de a propune Curţii, în deplină independenţă, o soluţie juridică în cauza care le este atribuită, iar judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.

Concluziile avocatului general al CJUE Michal Bobek vin în contextul în care mai multe instanţe judecătoreşti din România au adresat Curţii întrebări prin care i-au solicitat să stabilească caracterul, valoarea juridică şi efectele MCV şi ale rapoartelor periodice adoptate în temeiul acestuia. De asemenea, se solicită Curţii să stabilească dacă recomandările cuprinse în rapoartele Comisiei sunt obligatorii pentru autorităţile române. În plus, sunt vizate trei aspecte instituţionale ale acestei reforme: numirea interimară a şefului Inspecţiei Judiciare, înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei secţii specifice însărcinate cu investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi modificarea dispoziţiilor privind răspunderea materială a judecătorilor. Se solicită Curţii să stabilească compatibilitatea acestora cu principiile statului de drept, protecţiei jurisdicţionale efective şi independenţei justiţiei, prevăzute într-o serie de dispoziţii de drept al Uniunii. (sursa: Epoch Times)

În acest context, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a lansat o serie de atacuri la adresa lui Tudorel Toader, artizanul Secției Speciale în epoca PSDragnea. Mai mult decât atât, Birchall i-a cerut din nou demisia lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universităţii A.I. Cuza din Iaşi.

Birchall, pe Facebook: "Iată că după CEDO și Comisia de la Veneția, vine și Avocatul General al CJUE care îi dă o smetie domnului profesor universitar doctor, avocat, notar, rector și mare constituționalist Tudorel Toader. Opera lui politico-juridică mai primește un vot de blam din partea mediilor europene. Vă amintesc că ordonanțele de urgență despre care avocatul general spune că încalcă legislația și valorile UE au fost adoptate de dl ministru al Justiției Tudorel Toader, la comanda unor "centre de reflecție", așa cum el însuși ne spunea. Domnule Rector și profesor, aveți curaj să le spuneți studenților în față că opera dvs politică și juridică de la minister a fost sancționată de toate instituțiile europene? Mai are sens să discutăm de o demisie de onoare?? Sau vorba aceea, dvs aveți mult curaj, doar că vă e frică să-l folosiți?".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.