Președintele PNL Sector 1 și secretar de stat în Ministerul de Finanțe, Sebastian Burduja, a criticat într-un interviu acordat publicației Gândul decizia PSD prin care s-a adoptat în Parlament majorarea cu 40% a pensiilor, la pachet cu alte cheltuieli nesustenabile. În acest sens, Burduja a explicat că orice politician poate să promită din pix chiar și o mărire cu 120% a pensiilor, dar politica nu trebuie să fie despre o sarabandă a promisiunilor, căci va fi pusă în pericol stabilitatea fiscal-bugetară a României.
Burduja: "Ar trebui să răspundă cei care aruncă în aer finanțele țării, oamenii iresponsabili din Parlamentul României, oameni care sunt convins că nici nu înțeleg mecanismele unei economii, nici nu vor să contribuie la bunăstarea românilor. Pe hârtie orice om poate să scrie orice, orice politician poate să promită orice, 40%, 80%, 120%. Nu trebuie să fie politica despre o sarabandă a promisiunilor. Trebuie să fie despre cum facem ceea ce ne propunem. Și noi, ca Guvern liberal, ne-am dori să creștem pensiile cu mai mult de 40%, cu oricât de mult se poate. Se poate în acest moment cu 14% fără să punem în pericol stabilitatea fiscal-bugetară a României. Este greu de înțeles pentru mine de ce acest partid socialist se încăpățânează, cu aliații de conjunctură, să arunce în aer finanțele țării când avem Comisia Europeană, Banca Mondială, Fondul Monetar, agențiile de rating, investitorii străini care ne spun să nu facem asta. Toate aceste lucruri ar trebui să conteze pentru acești oameni, nu doar o scamatorie pe care au scos-o din joben în săptămâna alegerilor ca să manipuleze în continuare și ca să-i scoată la vot pe acei oameni care din păcate s-ar putea lăsa păcăliți".
Totodată, Burduja a vorbit despre demersurile pe care le va face Guvernul Orban pentru a bloca intrarea în vigoare a cheltuielilor votate de PSD, bombă bugetară într-un cuantum de aproximativ 6,5% din PIB. În primă fază, Guvernul Orban ca sesiza CCR. În cazul în care CCR va veni cu o decizie favorabilă PSD, e de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să nu promulge pachetul de cheltuieli nesustenabil și să îl întoarcă în Parlament. Într-un final, Guvernul Orban are opțiunea unei ordonanțe de prorogare a intrării în vigoare a cheltuielilor.
Burduja: "Eu am încrederea ceasului din urmă că acești judecători de la CCR mai aplică și legea în țara asta. Legea spune clar, că orice măsură trebuie să aibă sursă de finanțare. Dacă sesizarea Guvernului la CCR nu va avea urmări, sigur că avem posibilitatea reexaminării, președintele Klaus Iohannis poate să o ceară. Așadar, mai sunt niște pași procedurali prin care se poate amâna această măsură kamikaze, de detonare a bugetului. Putem inclusiv să dăm o ordonanță de prorogare dacă se ajunge la momentul în care această măsură devine lege, devine operațională. Sper să nu ajungem acolo, sper că și oamenii aceștia își vor da seama că nu mai pot păcăli pe nimeni. Eu nu cred că mai sunt mulți români care se lasă duși de nas cu genul acesta de promisiuni. Toată lumea înțelege că avem nevoie de investiții, investiții în infrastructură, de dezvoltare, de salarii mai mari, astfel încât să avem de unde să dăm aceste pensii mai mari, pentru că orice bani care nu există în buget trebuie împrumutați de undeva, trebuie luați de undeva, iar astfel de măsuri nu fac decât să ducă la creșterea costului de împrumut, ceea ce înseamnă de fapt sărăcirea populației inclusiv prin inflație, deci mai puține resurse pentru zonele de creștere ale economiei, infrastructură, cercetare, educație ș.a.m.d.".
Printre cele mai grave consecințe ale iresponsabilității fiscale a PSD se află alungarea investitorilor, a semnalat Sebastian Burduja, care a oferit și un exemplu, spunând că a avut o discuție cu un mare investitor care vrea să investească 300 de milioane de euro în România, dar care era extrem de îngrijorat în legătură cu votul din Parlament privitor la majorarea cu 40% a pensiilor.
Burduja: "În momentul în care arunci în economie niște bani din pix, din hârtie, bani care nu au acoperire în economia reală, de fapt slăbești leul. Sigur că BNR a avut un comportament prudent în trecut, a venit și a cumpărat astfel încât să mențină un curs stabil, cât mai predictibil, dar nici Banca Națională a României nu poate să facă miracole. Cred că este fără precedent în istoria recentă a omenirii să vii să arunci cu acești bani fictivi pe piață. Se pune presiune pe curs, se pune presiune pe inflație, iar inflație mai mare înseamnă sărăcie mai mare, mai ales pentru pensionarii cu veniturile fixe. Totodată, îți pune un mare semn de întrebare în mintea investitorilor și în mintea agențiilor de rating. Chiar zilele trecute am avut o discuție cu un mare investitor. Vrea să investească în jur de 300 de milioane de euro în România și chiar asta a fost prima întrebare: "Ce faceți în Parlament cu pensiile?". Având în vedere că o bună parte din costuri vor fi exprimate în euro în România, ei nu își permit să aibă această volatilitate, această nesiguranță a cursului de schimb. Așadar, fiecare decizie a Parlamentului ne afectează pe toți, căci înseamnă locuri de muncă pierdute, prosperitate mai mică pentru români".
Pe final, Burduja a explicat pe înțelesul tuturor diferența între iresponsabilitatea PSD și planul pe termen lung din punct de vedere economic al guvernării liberale.
Burduja: "Am copilărit o perioadă la țară. Bunica mea avea în cămară niște nuci, le punea acolo să se usuce. Ce a făcut guvernul socialist? A spus așa: "Aveți 10 nuci în cămară, ne împrumutăm, facem rost, vă dăm încă 4 nuci", adică această creștere de 40% dragi pensionari. În schimb, Guvernul liberal a spus: "Nu avem de unde să vă dăm aceste nuci, vă dăm în condițiile actuale 1,4 nuci și lăsați-ne cu banii care mai sunt în buget să plantăm un nuc, astfel încât să avem mai multe resurse în această țară". Încerc să explic pe înțelesul tuturor. În economie nu poți să inventezi bani din nimic. Trebuie să produci, să ai o forță de muncă productivă, să știi să atragi investiții, să ai infrastructură cas să poți să ai de unde să dai".