Plenul reunit al Parlamentului a votat marți creșterea cu 40% a pensiilor, măsură promovată de PSD. Punctul de pensie era planificat să fie crescut de la 1 septembrie la 1.442 lei, însă amendamentul PSD prevede că valoarea punctului de pensie va fi menţinută, cum este în prezent prevăzut de lege, la 1.775 lei. Ministrul de Finanțe, senatorul PNL Florin Cîțu, a avut o intervenție în Parlament prin care a subliniat că PSD nu a prevăzut în legea privind mărirea pensiilor cu 40% nicio sursă de finanțare.
În acest context, contactată de Podul.ro, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a declarat marți că soluția pentru asigurarea sursei de finanțare este simplă și anume votarea proiectului de lege ce prevede confiscarea extinsă. În acest sens, deputata independentă Ana Birchall a solicitat șefului Camerei Deputaților, președintele PSD Marcel Ciolacu, să convoace urgent o ședință a Camerei Deputaților pentru a se vedea la vot cine susține confiscarea extinsă și cine nu.
Birchall: "Au fost discuții aprinse, multe exclusiv cu iz electoral, azi în Parlament! Sigur că nu este deloc constituțional să propui amendamente cu un impact financiar major asupra bugetului de stat, dar uite o soluție, numai că nu sunt convinsă că le convine multora! Soluția pentru asigurarea sursei de finanțare este simplă: să se scoată de la naftalină proiectul de lege privind confiscarea extinsă, un proiect de lege care zace în sertarele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților încă din decembrie 2017, Camera Deputaților fiind camera decizională. Îi solicit domnului Ciolacu să convoace, în regim de urgență, o ședința a Camerei Deputaților și atunci vom vedea la vot, NU declarativ, cine susține și cine nu susține adoptarea acestui proiect de lege extrem de imporant pentru românii cinstiți! Prin adoptarea acestui proiect s-ar pune punct obiceiului de a trece pe numele rudelor, a celor apropiați, averi care nu pot fi justificate legal! Sigur, că prin adoptarea acestui proiect de lege ar pierde toți cei care își ascund, își pitesc, averile ilicite, pe numele rudelor sau a celor apropiați! În schimb, cu siguranță, ar câștigă românii cinstiți și de bună credință care susțin aplicarea legii, inclusiv prin confiscarea acestor averi care nu sunt altceva decât produsul unei infracțiuni!".
De altfel, amintim că Marcel Ciolacu a mințit într-un mod grosolan, transmițându-i unui cetățean că PSD a votat proiectul de lege privind confiscarea extinsă a averilor.
MAI MULTE DETALII: Ciolacu minte grosolan: "Confiscarea extinsă a averilor este un proiect votat de PSD"! Ce s-a întâmplat de fapt cu respectiva inițiativă legislativă
În realitate, deputatul PSD Florin Iordache, care deține și funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților a blocat în repetate rânduri, împreună cu deputata neafiliată Oana Bîzgan, supunerea la vot a proiectului de lege ce vizează confiscarea extinsă a averilor.
Ce presupune proiectul de lege: "Prin acest proiect de lege se are în vedere în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse prin renunțarea la reglementarea care cuprinde o listă limitativă de infracțiuni pentru care această putea fi aplicată. Cu alte cuvinte, prin adoptarea acestui proiect de lege, confiscarea extinsă va putea fi aplicată infracțiunilor de serviciu (abuzul în serviciu, conflictul de interese de exemplu). (...) Mai mult, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării", a informat Ana Birchall.