DNA le răspunde românilor nemulțumiți că lupta anticorupție a devenit anemică: "Deciziile CCR și modificarea legilor justiției îngreunează munca procurorilor"


DNA le răspunde românilor nemulțumiți că lupta anticorupție a devenit anemică: "Deciziile CCR și modificarea legilor justiției îngreunează munca procurorilor"

Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a declarat marți la RFI că lupta anticorupție nu a încetat, dar a fost și este puternic împiedicată de o serie de decizii ale CCR, de modificările aduse legilor justiției în epoca PSDragnea, dar și de problema ce ține de personalul instituției, căci se lucrează în prezent "cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă".

Livia Săplăcan: Lupta anticorupție nu s-a oprit. DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci, poate că la nivel de percepție există și această apreciere că activitatea anticorupție are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curții Constituționale, au fost modificate legile justiției, astfel încât lupta împotriva corupției a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupție pot accede în DNA a devenit tot mai dificil. Este și o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă. De asemenea, legislația, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracțiunea de abuz în serviciu. Este o discuție tehnică, dar, marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracțiuni care acum câțiva ani erau deferite justiție, persoanele care săvârșeau acete infracțiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil.

Reporter: Susțineți practic că, în urma modificărilor aduse legilor justiției în precedenta guvernare PSD, activitatea DNA a fost îngreunată?

L.S: Fără să fac niciun fel de apreciere asupra perspectivei politice... V-am dat un exemplu concret. Limita de accedere în DNA a fost majorată. Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror să poată să vină la DNA. În legea inițială limita era de 6 ani. Ăsta este un exemplu. V-am spus că există și chestiuni tehnice despre care putem să discutăm...

Totodată, purtătoarea de cuvânt a DNA a precizat că instituția a ținut legătura cu Ministerul Justiției, căci ministrul Cătălin Predoiu a anunțat un proces de "reparare" a legilor modificate în precedenta guvernare PSD-ALDE. (citiți AICI interviul complet)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.