Polonia propune un Plan Marshall european și libertatea circulației în UE pentru Belarus. Putin a oferit un împrumut de 1,5 miliarde $ și apropierea de Rusia


  • ACP
  • Sep 14, 2020 16:37
  • 2208
Polonia propune un Plan Marshall european și libertatea circulației în UE pentru Belarus. Putin a oferit un împrumut de 1,5 miliarde $ și apropierea de Rusia

În timp ce Vladimir Putin a anunțat, luni, în timpul întâlnirii cu Lukașenko din stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră, că vrea ca Rusia să împrumute Belarusul cu 1,5 miliarde dolari, din Europa a fost anunțată o altă ofertă substanțială de ajutor financiar pentru țara zguduită de protestele împotriva falsificării rezultatelor la ultimele alegeri prezidențiale.

Mai exact, guvernul Poloniei a anunțat că va prezenta Uniunii Europene, în numele Grupului de la Visegrad, un „Plan Marshall” pentru Belarus, plan de ajutor economic substanțial condiționat de anularea alegerilor prezidențiale de luna trecută și reluarea lor fără intervenția ilegală și brutală a autorităților în favoarea lui Lukașenko ori a oricărui alt candidat.

Guvernul polonez a fost foarte activ în exprimarea sprijinului pentru opoziția din Belarus după începerea protestelor împotriva alegerilor trucate, iar acum toate forțele politice din Polonia susțin mișcarea bielorușilor pentru libertate, cu excepția partidului care are cel mai mic grup parlamentar, Konfederacja, care îndeamnă în schimb la o abordare mai precaută a situației din Belarus.

Guvernul polonez nu a dezvăluit încă detaliile complete ale propunerii de ajutor economic pentru Belarus, dupa întâlnirea de săptămâna trecută din orașul polonez Lublin a reprezentanților grupului țărilor de la Visegrad, din care fac parte Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, precum și Polonia.

Premierul Morawiecki a dezvăluit, în schimb, că o propunere a fost aceea de a oferi bielorușilor călătorii fără vize în țările grupului de la Visegrad.

Într-o conferința de presă organizată marți, șeful cancelariei primului ministru, Michał Dworczyk, a spus că la ședința de săptămâna trecută celelalte țări din Visegrad au autorizat Polonia să prezinte planul de ajutor economic către Uniunea Europeana în numele lor și că planul stabilește o „foaie de parcurs pentru Belarus referitoare la crearea unui fond de stabilizare și la utilizarea unui număr de alte mecanisme financiare... dacă alegerile se repetă și se desfășoară corect”.

Șeful cancelariei prim-ministrului a reiterat, de asemenea, poziția Poloniei conform căreia nu poate exista „absolut niciun acord care să permită Rusiei să se implice excesiv în evenimente din Belarus”.

La rândul ei, Moscova a avertizat Varșovia să nu mai intervină în afacerile interne ale Belarusului. La începutul acestei luni, ministrul Externelor ruse, Lavrov, a acuzat total aiuritor Polonia că s-ar afla „în fruntea politicii neprietenoase a UE față de Belarus” și a îndemnat guvernul polonez să „revină la normele universal acceptate ale dreptului internațional”.

În încercarea disperată de a-și recâștiga susținerea unei părți a bielorușilor, Lukașenko a susținut, recent, că Polonia încearcă să intervină în țara sa doar pentru a-și recupera foste teritorii din Belarus, numai că oamenii nu mai pot fi așa ușor păcăliți cu povești fără legătură cu realitatea.

Promisiunea intrării fără vize în Uniunea Europeană pentru bieloruși și a unei susțineri economice substanțiale, a unui Plan Marshall, pentru țara lor, reprezintă o ofertă foarte serioasă care îl obligă pe Putin să ofere la randu-i ceva substanțial bielorușilor. Numai că ajutorul său financiar nu are anunțate și condițiile cu care ar veni, iar Moscova nu poate aduce și o ofertă fantastic de atrăgătoare ca oferirea vizelor pentru Uniunea Europeană. Din contră, se înțelege că Rusia va vrea o integrare mai mare a Belarusului într-un stat comun, ceea ce ar însemna, printre altele, și un control al economiei bieloruse de la Moscova.

Este evident că bielorușii înțeleg acum foarte bine că nu sunt singuri și că sunt țări din Uniunea Europeană care nu vor să vină doar cu declarații în ajutorul lor. Cât privește ajutorul Moscovei, bielorușii știu bine un lucru: cu prieteni ca rușii nu mai nevoie de dușmani! – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.