China merge înainte cu vaccinul împotriva Covid deși folosește o tehnologie similară cu cea a companiei Asta Zeneca, care și-a oprit testele din cauza îmbolnăvirii unui voluntar testat


  • ACP
  • Sep 8, 2020 15:09
  • 1868
China merge înainte cu vaccinul împotriva Covid deși folosește o tehnologie similară cu cea a companiei Asta Zeneca, care și-a oprit testele din cauza îmbolnăvirii unui voluntar testat

La o zi după ce compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat că a întrerupt testele la unul dintre vaccinurile sale experimentale pe bază de vectori virali, după ce unul dintre participanții voluntari la teste a început să sufere de niște simptome inexplicabile, reprezentanți ai companiei farmaceutice chineze CanSino au ieșit cu niște declarații cel puțin aiuritoare în apărarea vaccinului la care lucrează.

CanSino folosește o tehnologie similară cu cea a companiei AstraZeneca, ceea ce face ca și vaccinul companiei chineze să fie privit cu neîncredere, iar asta vine după ce câțiva cercetători din afara companiei și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la faptul că eficacitatea vaccinului la care lucrează CanSino, numit Ad5-nCoV, care se bazează pe un virus comun pentru răceală la care au fost expuși mulți oameni, ar putea fi limitată.

Reprezentanții companiei chineze au declarat însă, miercuri, că avizul experților cu privire la vaccinul lor nu ar trebui urmat „orbește”, fără date suficiente obținute din studiile clinice. Mai exact, unul dintre reprezentanții CanSino, Zhu Tao, a declarat în timpul unei întâlniri cu investitorii că ”dezvoltarea vaccinului este o știință bazată pe practică și nu ar trebui să urmărim orbește experții”.

El a mai spus că au existat cazuri în care vaccinurile create folosind metode îndoielnice pentru experți au obținut aprobările necesare după ce studiile clinice au dovedit că funcționează.

Oricum, a adaugat Zhu Tao „nu este corect din punct de vedere științific să comparăm nivelurile de anticorpi generate de diferiți candidați la vaccin până acum, deoarece metodele de testare variate ar putea denatura rezultatele”.

Ceea ce ridica însă mari semne de întrebare cu privire la felul în care lucrează chinezii este faptul că deși vaccinul Ad5-nCoV se află încă în probe și este contestat, a fost aprobat deja pentru utilizare în armata chineză. De la începutul pandemiei actuale, China se află în mijlocul unui război propagandistic de mare anvergură, pe care l-a declanșat încearcând să arate că este țara care oferă soluții la nivel mondial în loc de țara care produce probleme imese la aceeași scară. Marea problemă în ceea ce privește China este că atunci când se află în război, țara comunistă acceptă să aibă pierderi umane mari, iar un vaccin prea puțin testat ar putea produce rapid aceste pierderi.

(sursa Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.