Două companii chineze și-au prezentat, ieri, la Târgul Internațional pentru Comerțul cu Servicii din China (CIFTIS), care se desfășoară zilele astea la Beijing, ceea ce pretind că sunt vaccinurile împotriva Covid-19, lucru salutat cu entuziasm de presă comunistă chineză care consideră că astfel este demonstrată poziția de lider a țării în cercetarea farmaceutică anti-pandemie.
Standurile alăturate ale China National Biotec Group (CNBG) și Sinovac Biotech, din sala principală de expoziții CIFTIS, au fost printre atracțiile de top la deschiderea Târgului. Cele două companii, una de stat și cealaltă privată, au prezentat încă de la ceremonia de deschidere a Târgului niște fiole care ar conține vaccinurile atât de așteptate de conducerea de la Beijing, în jurul cărora, spune presa comunistă, s-au înghesuit vizitatorii chinezi, foarte interesați să asculte datele despre studiile clinice – mai multe detalii AICI.
Vaccinurile chinezești se numără printre celelalte zece din întreaga lume care ar trebui să intre în faza a treia a studiilor, de obicei ultimul pas înainte de aprobarea lor.
Sinovac a anunțat că a dat startul studiilor clinice de faza III în Brazilia și Indonezia și, de asemenea, a obținut aprobări din alte două țări pentru studiile de faza III, iar președintele companiei chineze a declarat presei că i s-a injectat deja unul dintre vaccinurile candidate.
Cei de la Sinovac au spus că anticipează că anticorpii care vor apare în urma administrării dozelor să dureze între unu și trei ani, dar rezultatul final va fi cunoscut numai după terminarea tuturor studiilor clinice.
Tabloidul naționalist chinez Global Times a scris luna trecuta că „prețul vaccinurilor nu va fi mare”, estimându-se că acesta va fi sub 1.000 de yuani (200 USD) pentru doua doze.
Agenția oficială de știri Xinhua a raportat luni că mai este în lucru încă o altă varianta de vaccin, dezvoltată de oamenii de știință militari chinezi, care poate face față mutațiilor coronavirusului – detalii AICI.
În același timp, Rusia a anunțat că a ales Coreea de Sud pentru producerea vaccinului Sputnik V pentru piața asiatică, ceea ce ar trebui să arate că vaccinul rușilor poate fi considerat sigur. Kiril Dimitriev, CEO al Fondului Rus de Investiții Directe (RDIF) a declarat pentru publicația Korea Times că se poartă discuții cu două companii farmaceutice mari din Coreea pentru începerea producției, în condițiile în care, conform unui studiu făcut de Centrul Rus de Cercetare a Opiniei Publice, 52% din ruși nu se simt pregătiți să își facă vaccinul acesta – detalii AICI.
China, în schimb, nu va avea problema asta – dacă Partidul Comunist Chinez a hotărât că vaccinul chinezesc trebuie făcut tuturor chinezilor nu mai sta nimeni să întrebe dacă populația e sau nu pregătită pentru asta.