Studiu surprinzător al UNICEF: bunăstarea copiilor din România, la un nivel mai ridicat decât a celor din Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă


  • ACP
  • Sep 2, 2020 13:39
  • 2219
Studiu surprinzător al UNICEF: bunăstarea copiilor din România, la un nivel mai ridicat decât a celor din Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă

Un studiu despre bunăstarea copiilor făcut de UNICEF pe 38 de țări și publicat ieri a produs niște rezultate cel puțin surprinzătoare pentru țara noastră, deși vine în același timp și cu multe date deja cunoscute. Astfel, națiunile din Europa de Nord s-au situat în fruntea clasamentului făcut de studiu asupra bunăstării copiilor, primele trei poziții fiind ocupate de Olanda, Danemarca și Norvegia, însă țări bogate precum Canada, Australia și Statele Unite clasându-se foarte jos.

Studiul a acoperit trei domenii largi - bunăstarea mentală, bunăstarea fizică și abilitățile academice și sociale. Printre factorii examinați pentru a clasifica sănătatea mintală au fost relatările copiilor care au spus cât sunt de mulțumiți de viața lor, precum și ratele de sinucidere. Pentru a evalua bunăstarea fizică, s-a făcut o comparație între ratele de fatalitate și procentele de copii și tineri obezi. Studiul a vizat minorii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. Copiii în vârstă de 15 ani au fost rugați să își clasifice satisfacția în viață pe o scară de la 0 la 10.

Copiii români și bulgari au scos un scor mai mic la abilitățile matematice sau de înțelegere a unui text citit, lucru deja cunoscut la noi în țară, dar în clasamentul general al stării de bine a copiilor, România apare pe o poziție surprinzătoare, situându-se deasupra multor țări foarte bogate, care investesc masiv în sănătate și educație. Astfel, dacă România ocupă locul 25 în acest clasament (imediat sub Islanda), Marea Britanie se află pe locul 27, Canada pe locul 30, Australia pe 32, iar Noua Zeelandă pe 35.

Deși e una dintre țările cele mai bogate din clasament și are o mulțime de politici publice orientate spre asigurarea unui trăi mai bun, Canada, care este situată la mai multe locuri sub țara noastră în clasamentul general al studiului, are o mulțime de probleme:

- aproape 1 din 3 tineri nu are abilități de bază de citire și matematică până la vârsta de 15 ani

- 26% dintre tineri au dificultăți în a-și face prieteni

- rata mortalității copiilor din Canada este de 0,98 decese la 1000 de nașteri, clasându-se pe locul 28

- aproape 1 din 4 copii are o satisfacție scăzută a vieții; clasându-se pe locul 28

- aproape 1 din 3 copii este supraponderal sau obez.

Iar la capitolul bunăstării mentale Canada are cea mai mare problema posibilă - una dintre cele mai mari rate de sinucidere la adolescenți. (sursa: AICI)

Un rezultat surprinzător de bun este cel care privește bunăstarea mentală a copiilor români, în condițiile în care avem foarte mulți copii care trăiesc în sărăcie, raportat la celelalte țări din clasament, și mulți au părinți plecați la muncă departe, în străinătate, ceea ce e un alt factor major de stres pentru copii. În condițiile acestea, copiii români ocupă locul 4 la starea de bine mentală, deasupra majorității celorlalți din țările studiate. O explicație pentru starea psihică bună a copiilor români ar putea fi dată de faptul că cei mai mulți beneficiază de educație religioasă și sunt credincioși, printre cei mai credincioși din Europa, ceea ce produce beneficii extraordinare pentru starea de bine mentală a copiilor și tinerilor, după cum au arătat mai multe studii recente. (sursa: Harvard)

Însă în perioada actuală, când presiunile produse de pandemie au început să aibă efecte din ce în ce mai vizibile asupra unei părți mari din populația adultă, e de așteptat ca mai mulți dintre copii și tineri să ajungă să resimtă o scădere sensibilă a calității vieții, începând de la starea psihică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.