VIDEO Umilință pentru PSD! Ciolacu, pe culmile penibilului: nu vrea să renunțe la moțiunea actuală, dar amenință cu o altă moțiune


VIDEO Umilință pentru PSD! Ciolacu, pe culmile penibilului: nu vrea să renunțe la moțiunea actuală, dar amenință cu o altă moțiune

UPDATE

PSD nu a reușit luni să asigure cvorumul pentru a se desfășura ședința de plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului în cadrul căreia ar fi urmat să se voteze moțiunea de cenzură contra Guvernului Orban. Au fost prezenți în sală 226 de senatori și deputați, fiind necesară prezența a 233 de parlamentari.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat furios în urma eșecului că în două zile PSD va veni cu o decizie. Totodată, Ciolacu a precizat că e luată în calcul varianta de a vota moțiunea de cenzură depusă în prezent chiar dacă începe o nouă sesiune parlamentară, de data aceasta ordinară, nu extraordinară. Cealaltă variantă pentru PSD ar urma să fie depunerea unei noi moțiuni de cenzură.

Ciolacu: "Nu s-a făcut cvorum. Eu vă spun că nu s-a votat moțiunea de cenzură. Categoric vom lua o decizie politică și vă vom anunța. În 2 zile categoric vom avea un Comitet Politic Național. Sunt discuții pentru că deja în acest moment s-a terminat sesiunea extraordinară și intrăm într-o nouă sesiune ordinară și avem dreptul constituțional de a depune o moțiune de cenzură sau de a vota această moțiune de cenzură".

Vedeți video:


Pe de altă parte, potrivit informațiilor postului de televiziune Digi24, PSD ar dori să amâne începerea sesiunii ordinare, ce ar urma să debuteze mâine, pe 1 septembrie, și să prelungească sesiunea extraordinară pentru a organiza votarea moțiunii de cenzură în altă zi, dar pe parcursul sesiunii în care a fost depusă pentru a nu exista anumite probleme ce țin de neconstituționalitatea demersului. CCR, în cazul în care ar fi sesizată, ar putea veni cu o decizie conform căreia votarea moțiunii de cenzură se poate desfășura doar pe parcursul sesiunii în care a fost depusă.

UPDATE

Noua conducere a PSD a anunțat prin liderii Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Paul Stănescu că parlamentarii pesediști care nu vor vota moțiunea de cenzură, Carmen Dan, Adrian Todor și Cătălin Rădulescu, vor fi excluși din partid. Cei trei lideri PSD au dat de înțeles că nu cred în motivele medicale invocate de cei trei parlamentari care absentează de la votul privind moțiunea de cenzură.

Grindeanu: "Cei care sunt în grupul PSD și membri de partid și nu sunt astăzi prezenți, sau se dau loviți ca să zic mai pe șleau, înseamnă că nu mai fac parte din echipa noastră".

Ciolacu: "Dacă tot forțăm așa lucrurile, am să propun Comitetului Politic Național excluderea celor trei foști colegi de-ai mei".

Paul Stănescu: "Să avem răbdare cu toții să vedem ce se întâmplă până la ora votului. Probabil că președintele Ciolacu a și spus, va propune Biroului Politic Național excluderea colegilor care nu vor vota astăzi moțiunea".

UPDATE

Președintele UDMR Kelemen Hunor a explicat la Digi24 că formațiunea sa nu va vota moțiunea de cenzură contra Guvenului Orban, întrucât este vorba despre o răfuială între PSD și PNL, iar pesediștii au transmis în repetate rânduri că au majoritate și fără udemeriști. Cu câteva minute în urmă, Ciolacu a avut o rundă de negocieri cu UDMR, dar iată că udemeriștii nu au putut fi convinși să voteze moțiunea de cenzură.

Kelemen Hunor: "Să se descurce cu moțiunea (...) Cred că sunt 30 de parlamentari UDMR care vor spune prezent, dar nu vor vota. (...) Eu am înțeles de la PSD că au majoritate fără noi. Acest lucru înseamnă că există și cvorum. În ceea ce privește moțiunea de cenzură este o luptă pentru putere între PNL și PSD. Am văzut foarte multe situații. PNL și PSD sunt foarte apropiate. Merg împreună. Mai ales când, ca să citez un contemporan, vine cineva cu cretinismul furatului Ardealului sau alte cretinisme, atunci ei sunt foarte foarte rapizi, merg înainte, se aruncă imediat la vot, fac majorități. Eu cred că azi trebuie să îi lăsăm să se descurce cu această moțiune. În mod extrem de viclean fiecare încearcă să ne atragă în acest război al lor. Astăzi nu vom participa în acest război. Când vom ajunge la vot vom spune prezenți, dar nu votăm".

UPDATE

Președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat luni la Antena 3 că parlamentarii săi se vor prezenta la votul privind moțiunea de cenzură, dar nu vor vota. Imediat după acest anunț, președintele PSD Marcel Ciolacu a purtat o rundă de negocieri cu Hunor, în speranța că îl va determina să voteze totuși moțiunea de cenzură. Reiterăm că PSD a pierdut până în prezent 4 parlamentari, iar în condițiile în care parlamentarii UDMR nu vor vota moțiunea, demersul pesediștilor de a da jos Guvernul Orban este sortit eșecului.

UPDATE

Deputatul PSD Valeriu Steriu nu a mai așteptat o zi pentru a vota moțiunea de cenzură contra Guvernului Orban înainte de a-și da demisia din Parlament. Concret, Steriu și-a dat demisia ieri din Parlament pentru a fugi la ANRE, unde va ocupa un post călduț de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Amintim că parlamentarii s-au reunit pe 25.06.2020 pentru a vota numirile în funcții pentru ANRE și nu numai. Valeriu Steriu a primit votul din partea parlamentarilor, urmând să încaseze un salariu de aproxmativ 23 de mii de lei pe lună la ANRE. Așadar, iată că deși PSD l-a susținut pentru a accede pe o funcție plătită substanțial, Steriu nu a mai avut o răbdare o zi pentru a vota moțiunea și a ales să saboteze demersul lui Ciolacu de a da jos Guvernul Orban.

UPDATE

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se baza duminică seara pe 234 de voturi pentru a da jos Guvernul Orban, fiind necesare 233, dar ziua de luni a venit cu o serie de probleme pentru pesediști. După ce deputații PSD Cătălin Rădulescu și Adrian Todor au anunțat că nu se vor prezenta la vot, și fosta ministră de Interne, senatoarea PSD Carmen Dan, ar urma să absenteze astăzi, întrucât este izolată la domiciliu, cu hârtie de la DSP, fiind contact al unei persoane care are coronavirus, informează stiripesurse. Deși senatoarea Carmen Dan încearcă să obțină o derogare de la DSP, șansele sunt infime, iar astfel PSD mai pierde un vot.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sorta moțiunii de cenzură contra Guvernului Orban este periclitată de două absențe notabile. Concret, doi parlamentari PSD vor lipsi azi de la vot.

Este vorba despre deputatul "Mitralieră" Cătălin Rădulescu. Rădulescu este în aceste momente internat în spital din cauza unei bronșite acute și a explicat că nu va ajunge să voteze moțiunea de cenzură, conform stiripesurse.

"Există posibilitatea să nu votez moțiunea, fiind bolnav în spital cu criza acută de bronșită", a transmis Rădulescu.

Totodată, deputatul PSD Adrian Todor nu va fi prezent la vot din pricina faptului că este contact al unei persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, iar cei de la DSP îl obligă să stea în izolare timp de 14 zile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.