După dispariția și reapariția dictatorului nord-coreean, presa constată că sora lui e de negăsit. Misterele disparițiilor din Coreea de Nord


  • ACP
  • Aug 25, 2020 14:18
  • 1909
După dispariția și reapariția dictatorului nord-coreean, presa constată că sora lui e de negăsit. Misterele disparițiilor din Coreea de Nord

Coreea de Nord e locul de unde se dispare des. Nord-coreenii de rând sunt cei mai vizați de dispariții, dar câteodată dispar și marii demnitari acolo unde merg și simplii cetățeni, în lagăre ori în gropi comune, în timp ce membrii familiei Kim dispar în luxoasele reședințe ridicate departe de ochii întregii lumi, de unde nu mai dau nici un semn cu săptămânile, iar până la urmă dispar în mormintele faraonice care devin locuri de pelerinaj forțat pentru comuniști. Zilele trecute a fost anunțată a doua oară pe anul acesta dispariția lui Kim Jong Un, de un diplomat sud-coreean care spunea că rotofeiul satrap ar fi în comă, cu șanse mici să își revină. Ieri însă, pe 25 august, a apărut știrea că în cadrul unei ședințe de lucru a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, președintele Kim Jong Un, care a prezidat întâlnirea, a făcut apel la întărirea eforturilor de prevenție împotriva noului coronavirus și de pregătire a nord-coreenilor pentru taifunul care stă să lovească țara. Așadar, omul nu a dispărut și nu e în comă, cum s-a crezut. (sursa: AICI)

Alt anunț al unei diparitii a unui membru al familiei Kim, de zilele acestea, este despre sora președintelui comunist, Kim Yo Jong, care nu a mai fost văzută la ședințele Biroului Politic ori la alte ședințe de lucru de pe 13 până pe 25 august, ceea ce e foarte ciudat având în vedere poziția ei în partid.

"Faptul că sora președintelui, Kim Yo Jong, nu a mai apărut la ultimele evenimente ar putea fi un indiciu că a fost retrogradată ori chiar scoasă din toate funcțiile pe care le avea în conducerea partidului", a spus Martin Weiser, analist care studiază presa din Coreea de Nord.

Andrei Lankov, profesor la Kookmin University din Seul și director al Korea Risk Group, spune însă că "e foarte posibil ca ea să fi fost mult prea activă în cele trei luni cât a fost bolnav Kim Jong Un, iar asta l-a făcut să fie suspicios ori invidios, în timp ce discuțiile repetate din presa internațională despre faptul că sora Kim Yo Jong va fi succesoarea lui la conducerea statului nu au ajutat-o deloc". Or, ea se ocupa înainte, printre altele, cu adunatul chiștoacelor aruncate de președintele absolut.

Vedeți și video cu sora dictatorului ținându-i acestuia scrumiera:



Alți observatori spun că a doborât-o stresul produs de faptul că ar fi răspunzătoare de eșecurile politice din vara asta, când s-a ocupat direct de conducerea statului, ori de faptul că deține a doua poziție la conducerea țării comuniste. (sursa: AICI)

Oricum ar fi, este de așteptat să fie ținută sub control pentru o perioadă de cel puțin câteva luni, timp în care Kim Jong Un să se descurce singur la conducerea statului. Cât privește următoarea lui dispariție, aceasta nu ar putea să se lase așteptată prea mult în condițiile în care satrapul comunist e obez, fumează tot timpul (inclusiv în fața camerelor de luat vederi, deși în țară se duce o campanie activă de reducere a fumatului) și trece prin perioade de stres foarte mare. Chiar și tatăl său, președintele comunist Kim Jong Il, a murit de aceeași problemă medicală care îl amenință și pe el, de infarct. (sursa: AICI)

Dar oricât ar părea de dramatice disparițiile lor, ale celor din familia conducătoare a statului comunist, nu sunt deloc singurele importante din Coreea de Nord. Foarte importante sunt disparițiile mamelor înfometate în lagăre, a copiilor rămași pe drumuri după ce le-au fost ridicați părinții de autorități, a tinerilor care au zis ceea ce nu e permis de comuniști și au fost ridicați de organele de represiune, iar apoi executați în mare viteză, a celor împușcați la graniță când încercau să fugă din țară, a celor neștiuți de lume, prea puțin importanți pentru presa aflată în goana după vizualizări pe net.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.