VIDEO. Kim Jong Un s-a ridicat din nou de pe patul de comă. Este îmbrăcat în alb și ține o ședință cu mai mulți tovarăși


VIDEO. Kim Jong Un s-a ridicat din nou de pe patul de comă. Este îmbrăcat în alb și ține o ședință cu mai mulți tovarăși

Canelel media oficiale nord-coreene au difuzat miercuri noi imagini cu Kim Jong Un, prezidând o reuniune consacrată coronavirusului şi ameninţării unui taifun, în ideea de a combate speculațiile unor oficiali străini potrivit cărora liderul de la Phenian ar fi în comă profundă de mai multă vreme, relatează Agerpres.

Serviciile de informaţii sud-coreene au afirmat că liderul nord-coreean -despre care se crede că ar avea 36 de ani - a delegat o parte din puteri surorii sale Kim Yo Jong din cauza "stresului".

Un fost consilier al defunctului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung a afirmat pe Facebook că este de părere chiar că liderul de la Phenian este în comă, fără a prezenta totuşi vreo dovadă.

Însă Kim a prezidat marţi o reuniune a celei mai înalte comisii a Partidului Muncitorilor, partidul unic aflat la putere, relatează agenţia oficială KCNA. La întâlnire s-ar fi discutat despre reacţia guvernului la epidemia de coronavirus.

Coreea de Nord, care şi-a închis extrem de repede frontiera când epidemia de COVID-19 a apărut în China vecină, nu a confirmat nici un singur caz de contaminare pe teritoriul său. O epidemie de mare amploare ar fi dezastruoasă în această ţară în care infrastructura de sănătate este cunoscută ca fiind insuficientă.

Cotidianul Rodong Sinmun a difuzat la rândul său imagini de la reuniune, în care se vede cum Kim, îmbrăcat în alb, se adresează anturajului său. Într-o fotografie el pare să fumeze o ţigară.

Kim a evidenţiat "unele lacune" în eforturile de prevenire şi a cerut măsuri mai puternice pentru a remedia "carenţele", conform KCNA.

Luna trecută, Phenianul a dispus izolarea oraşului Kaesong, din apropiere de frontiera cu Coreea de Sud, afirmând că a fost arestat un transfug care tocmai se întorsese ilegal din Coreea de Sud şi pe care îl suspecta că era infectat cu coronavirus.

Restricţiile au fost ridicate în urmă cu câteva săptămâni, iar acest caz de coronavirus nu a fost niciodată confirmat.

Reuniunea a abordat de asemenea şi măsurile ce trebuie luate pentru a proteja populaţia şi recoltele înaintea venirii în această săptămână a taifunului Bavi în Coreea de Nord.

Mai mulţi experţi relativizează credibilitatea zvonurilor recurente privind starea de sănătate a lui Kim Jong Un. Iar serviciile de informaţii sud-coreene sunt departe de a avea mereu dreptate în privinţa situaţiei reale din Coreea de Nord, precizează AFP, preluată de Agerpres.

Încă din primăvară au apărut întrebări, când Kim nu mai fusese văzut timp de trei săptămâni şi când media oficiale nu au difuzat nicio fotografie cu el în timpul manifestărilor din aprilie pentru aniversarea naşterii bunicului său, Kim Ir-sen, cel mai important eveniment din calendarul politic nord-coreean.

Și de la Casa Albă vin informații care par să infirme zvonurile privind o posibilă comă a liderului nord-coreean. Astfel, potrivit The Sun, când a fost întrebat despre asta, un oficial american apropiat de președintele Donald Trump a izbucnit în râs. Întrebarea despre starea de sănătate a lui Kim Jong Un a fost adresată de Harry Kazianis, președinte al „Center for the National Interest”, un think tank conservator cu sediul la Washington, care a relatat ulterior reacția pe Twitter. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.