La ordinul dictatorului Xi Jinping, chinezii au început să se pregătească pentru o regulă sine qua non a comunismului - raționalizarea și controlul alimentelor


  • ACP
  • Aug 16, 2020 12:41
  • 2279
La ordinul dictatorului Xi Jinping, chinezii au început să se pregătească pentru o regulă sine qua non a comunismului - raționalizarea și controlul alimentelor

Apelul făcut de președintele statului chinez, Xi Jinping, pentru oprirea "risipei de alimente" din China, prezentat de "Podul" într-un articol precedent, a primit un răspuns rapid din partea autorităților și firmelor particulare chineze. Primele care au lansat întrecerea de a găsi soluții pentru punerea în practică a dorinței Secretarului General al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, sunt platformele cele mai mari de livrare a mâncării la domiciliu, cum sunt Ele.me și Meituan Dianping. Cea din urmă a publicat deja, împreună cu mai multe organizații de afaceri, între care se află și Camera Generală de Comerț din China și China Cuisine Association, o propunere de a fi cultivate noi obiceiuri alimentare pentru clienți, pentru a se opri risipa de alimente: "restaurantele ar trebui să inoveze mijloace de folosire a conturilor oficiale din social media și live streaming pentru a promova și susține acțiunile de economisire a mâncării". Vineri deja, China Cuisine Association a anunțat că a făcut echipă cu firma deținută de gigantul Alibaba Group Holding, Ele.me, în sensul lansării "planului jumătății de porție", pentru a încuraja restaurantele să ofere consumatorilor opțiunea unor porții mai mici. Asociația de Catering din Wuhan a venit cu o altă idee strălucită, propunând codul "N-1" de comandă la restaurante, care înseamnă că la un grup de 10 porții să fie livrată mâncare doar pentru 9 porții. Dacă e nevoie de mai multă mâncare, va trebui comandată suplimentar. Asociația de Catering din Fouzhou din sud-estul Chinei a propus ca restaurantele să ofere cantități mai mici de alimente pentru grupurile de trei porții comandate. Un restaurant din Changsha, din centrul provinciei Hunan, a lansat campania"Cântărește-te înainte să comanzi" sugerând clienților să comande porții în funcție de greutatea pe care o au. Astfel, femeile care au aproximativ 40 kg ar trebui să nu ceară mai mult de două porții, iar bărbații de 70-80 kg doar până la trei porții, fiind făcute și indicații despre ce fel de mâncare ar trebui comandată.

CITIȚI ȘI: Dictatorul Xi Jinping le-a spus chinezilor să nu mai facă risipă de alimente. Urmează o criză alimentară în țara cu recoltele stricate de inundații și valuri de insecte?

Cele mai populare platforme video din China, cum sunt Douyin și Kuaishou, și-au modificat conținutul fluxurilor live legate de gătitul și consumul alimentelor și și-au impus reglementări privind emisiunile despre mâncare, după ce au fost criticate de presa centrală comunistă. Acum, când căutările pe internet conțin expresii ca "emisiune despre mâncare", apare un mesaj de avertizare care reamintește că mâncarea trebuie prețuită și consumatul trebuie să mențină o dietă rezonabilă. Până la acest moment au fost posibile câteva opinii dezaprobatoare, unii chinezi plângându-se pe platforma Weibo că porțiile oferite consumatorilor erau oricum prea mici, iar acum și acestea se înjumătățesc, ceea ce va duce la comandarea mai multor porții, adică la o sumă mai mare cheltuită. Alți chinezi s-au arătat indignați că li s-a cerut să se cântărească înainte să comande mâncarea, dar restaurantele s-au scuzat spunând că lucrul acesta trebuia făcut doar voluntar...

Oricum, în mare, chinezii par să fi acceptat deja ideea apropiatei creșteri suplimentare a prețurilor la alimente care se anunță prin măsura scăderii porțiilor, cât și sugestia făcută celor cu mai multe kilograme decât prevede Partidul Comunist Chinez de a mânca mai puțin.

Marșul forțat al președintelui Xi Jinping de a readuce China într-un regim comunist mai riguros a fost anunțat public de câțiva ani, expresia cea mai folosită de propagandă pentru a-i face pe chinezi să înțeleagă ce li se va oferi fiind "Xiaokang", adică prosperitate moderată. Partidul Comunist Chinez a strâns întâi controlul pe libertatea de opinie, apoi pe cea religioasă, a preluat comanda economiei private și a urmat firesc (pentru comuniști) controlul alimentelor, ceea ce a fost anunțat și începe să se facă cu mare viteză din luna acesta. (sursa: SCMP)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.