Criminalul Lukașenko: cel puțin doi protestatari au fost UCIȘI. Dictatorul a ordonat violențe fără precedent împotriva manifestanților care-l acuză că a fraudat alegerile


Criminalul Lukașenko: cel puțin doi protestatari au fost UCIȘI. Dictatorul a ordonat violențe fără precedent împotriva manifestanților care-l acuză că a fraudat alegerile

În Belarus a fost confirmată a doua victimă în urma protestelor violente care au loc la Minsk dar și în alte orașe, începând de duminică, când Lukașenko (dictator din ꞌ94, via Rusia) și-a proclamat victoria în scrutinul pentru alegerile prezidențiale, cu peste 80% din voturi.

Prima victimă, care a fost lovită intenționat de un camion, a fost înregistrată chiar în debutul demonstrațiilor.

Potrivit Timpul.md, comitetul belarus pentru investigații a confirmat într-o declarație oficială, miercuri, că un tânăr de 25 de ani a încetat din viață, după ce fusese arestat duminică, la Minsk, pentru ”participare la demonstrații ilegale” și condamnat la 10 zile de închisoare.

Mama tânărului a declarant, pentru Radio Europa Liberă, că fiul său avea probleme cardiace și că a fost ținut ore întregi într-o dubă, în condiții improprii.

Protestatarii au ieșit în stradă, pe fondul unei prezențe masive a forțelor de ordine, în capitala Belarusului, Minsk, imediat după alegerile prezidențiale din 9 august. Poliția și forțele de ordine au răspuns cu violență, represiunea soldându-se cu mulți răniți și arestări. Protestatarii au apelat la strategii defensive, folosind inclusiv vehicule pentru a construi baricade și pentru a bloca traficul.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus raportate de Comisia Electorală Centrală pe 10 august, arată că Lukașenko a câștigat un al șaselea mandat, cu puțin peste 80 la sută din voturi dar opoziția și mai multe orhganizații pentru drepturile omului pun la îndoială corectitudinea alegerilor.

Potrivit Freedom House, o organizație de supraveghere a democrației, alegerile din Belarus nu au fost niciodată democratice de când a fost ales Lukașenko în 1994. Organizația numește Bielorusia un „stat autoritar polițienesc în care alegerile sunt măsluite cu ușurință”.

Adversara lui Lukașenko, Svetlana Tikhanovskaya, soția unui popular blogger din Belarus, care a preluat campania prezidențială a soțului său, după ce acesta a fost arestat, a câștigat mai puțin de 10 la sută din voturi, potrivit cifrelor preliminare raportate de stat.

Pe 11 august, ea a plecat din Belarus pentru a merge în Lituania după ce a promis că va contesta rezultatele alegerilor.

Poliția și unitățile militare au început să se mobilizeze în orașele din Belarus chiar înainte de ziua alegerilor, anticipând tulburările care s-au declanșat imediat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.