Forțele de ordine din Belarus au încercat și încearcă să descurajeze orice formă de protest, după ce dictatorul Aleksandr Lukașenko a fost declarat duminică, pentru a șasea oară, învingător în alegerile prezidențiale cu un scor imens: 80%. Forțele de ordine au folosit grenade, fumigene, grenade asurzitoare şi gloanţe de cauciuc împotriva câtorva mii de manifestanţi care protestau împotriva anunţării victoriei preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere în ultimii 26 de ani.
În acest context, jurnalista Oana Stănciulescu a făcut o paralelă în emisiunea Jocuri de Putere între ceea ce s-a întâmplat la Minsk și evenimentele din data de 10 august 2018, atunci când jandarmii au intervenit violent și disproporționat împotriva protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care își exprimau nemulțumirea față de turnura pe care a luat-o România în epoca tenebroasă a regimului PSDragnea: "Ne uităm zilele acestea la o țară relativ aproape de noi, Belarus, unde în capitala Minsk au fost arestați mii de oameni, iar eu stau și întreb ce s-ar fi întâmplat cu România dacă în 10 august nu am fi avut un noroc chior. Oare nu ne păștea o chestiune similară precum cetățenii de la Minsk?".
Totodată, Oana Stănciulescu a evidențiat faptul că în România există o încrengătură între justiție și politic, căci și în dosarul 10 august, precum în cel al Mineriadei, respectiv al Revoluției, actul de justiție se împotmolește atunci când vinovați sunt și liderii politici. Astfel, jurnalista a avertizat că justiția se concentrează în cazul 10 august pe pedepsirea doar a jandarmilor care au acționat la ordin și nu și pe tragerea la răspundere a celor care au dat ordinul.
Oana Stănciulescu: "Magistrații corupți și cei care fac abuz în serviciu sunt pedepsiți. Dar aici e o chestiune mult mai gravă decât un magistrat care a greșit sau care a luat șpagă. Aici este vorba despre încrengătura dintre justiție și politic. Cum se face că atunci când este vorba și de lideri politici se împotmolește și este pus în sertar oricum s-ar numi acel dosar? Pe mine nu mă interesează jandarmul care a venit și a dat cu bâta, căci era la ordin. Și în război cine a decis intrarea României de o parte sau de alta în Primul Război Mondial sau în Al Doilea Război Mondial nu a fost soldatul, ci au fost oamenii politici. Atunci hai să ne uităm la oamenii politici. Eu vreau să văd cine a dat ordin, politicianul care a dat ordin șefului Jandarmeriei, iar șeful jandarmilor să fie pedepsit și, desigur, și ceilalți. Toată lumea s-a grăbit, inclusiv procurorul-șef de la DIICOT, să-i trimită pe cei mici la Parchetul Militar. Păi dacă ăia micii sunt militari și trebuie să ajungă la Parchetul Militar, ăștia marii, patru la număr, nu sunt militari? Ei de ce au un alt fel de statut? Dacă DIICOT a zis că îi trimite în altă parte pe jandarmii ăia care au dat cu gaze, cu bâta și bastonul pentru că nu poate să instrumenteze cazul, atunci cum de a putut să traseze cazul în privința jandarmilor cu funcție. Nu are nicio logică ce a făcut DIICOT.
Ca să concluzionez, pe mine mă interesează explicit, dacă vrem să rămânem într-o zonă civilizată a acestei lumi, să știm cine a avut o implicație, să fie trimis în judecată și să fie pedepsit. Altfel, ne uităm zilele acestea la o țară relativ aproape de noi, Belarus, unde în capitala Minsk au fost arestați mii de oameni, iar eu stau și întreb ce s-ar fi întâmplat cu România dacă în 10 august nu am fi avut un noroc chior. Oare nu ne păștea o chestiune similară precum ce li se întâmplă cetățenilor de la Minsk? De aceea e foarte important ca acest dosar să nu fie îngropat și să nu fie pedepsiți doar ăia micii care au fost aduși de prin alte județe, cărora li s-a spus o mulțime de minciuni de către patru șefi ai Jandarmeriei care la rândul lor au primit ordin de unde au primit ordin".
Urmăriți secvența din emisiune: